Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 14:24

  Αισθητός ο κίνδυνος ενός No-Deal Brexit, προειδοποιεί ο Juncker

  Αισθητός ο κίνδυνος ενός No-Deal Brexit, προειδοποιεί ο Juncker
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Isabel Togoh

  Ο Jean-Claude Juncker, μία από τις πιο σεβαστές φιγούρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δίχως μια εμπορική συμφωνία είναι "ορατός" με το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

  Ο πρωθυπουργός Boris Johnson και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker πραγματοποίησαν συνάντηση "σε φιλικό κλίμα" αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το ζήτημα του ιρλανδικού backstop, ενός διχτυού ασφαλείας για την αποτροπή επιστροφής των συνοριακών ελέγχων και των εμπορικών δασμών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, παραμένει άλυτο.

  Ο Juncker ζήτησε από τον Johnson να υποβάλει γραπτές προτάσεις που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μετά το Brexit.

  Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συνάντηση, ο κ. Juncker δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι αν και δεν έχει "συναισθηματική δέσμευση" με το ζήτημα του backstop, δεσμεύεται με τους στόχους που αυτό επιδιώκει να πετύχει.

  Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να εργαστεί σκληρά σε καθημερινή βάση και με ελάχιστα διαλείμματα ούτως ώστε να βρεθεί μια τεχνική και πολιτική λύση, λίγες μόνο εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία του Brexit.

  Η προθεσμία για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ε.Ε. λήγει στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ο κ. Johnson είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει ανεξαρτήτως αν υπάρξει ή όχι συμφωνία.

  Βασικό Υπόβαθρο: Το backstop υπήρξε ένα αγκάθι καθ'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές ότι η προστασία του κράτους μέλους της Ιρλανδίας από ενδεχόμενες ζημιές από τα "σκληρά σύνορα" με δασμούς και σημεία ελέγχου αποτελεί προτεραιότητα. Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός Boris Johnson σημείωσε ότι βλέπει το backstop ως παγίδα που ενδέχεται να δεσμεύσει αποτελεσματικά το Ηνωμένο Βασίλειο απέναντι στους κανόνες της Ε.Ε. μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, πιθανώς για πάντα. Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η υπόθεση του backstop οδήγησε στην παραίτηση της πρώην πρωθυπουργού Theresa May και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

  Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας βρίσκεται σε αναμονή ακροάσεων δύο προσφυγών που θα καθορίσουν εάν η κίνηση του Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι νόμιμη. Οι βουλευτές δεν συνεδριάζουν επί του παρόντος, αφού ο πρωθυπουργός ''έκλεισε'' το Κοινοβούλιο για διάστημα πέντε εβδομάδων, ωστόσο πολλοί ζητούν την άρση της αναστολής, ώστε να διεξαχθούν συζητήσεις και να πραγματοποιηθεί έλεγχος των σχεδίων του Τζόνσον για το Brexit.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +519,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  -203,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -631,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -195,1 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $

  +448,7 εκ. $