Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 13:30

  Η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια - Τι αξίζει να προσέξετε

  Η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια - Τι αξίζει να προσέξετε
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και τις διαφωνίες σχετικά με την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στο εύρος του 1,75% έως 2% την Τετάρτη.

  Ενώ τα θετικά νέα από το εμπορικό "μέτωπο" βοήθησαν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να προσεγγίσει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά του την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές πήραν την κατιούσα μετά από μια επίθεση το σαββατοκύριακο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προκάλεσε άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η επενδυτική αβεβαιότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω των μικτών μακροοικονομικών στοιχείων στις  ΗΠΑ (η παραγωγή συρρικνώνεται και ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη χαμηλά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν ψηλά), των εν εξελίξει γεωπολιτικών κινδύνων, όπως ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και της καμπύλης αποδόσεων. Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Fed, καθώς η αγορά αναζητά "καθοδήγηση".

  Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη. Από την απόφαση να μειωθούν τα επιτόκια σε ποσοστό 2% έως 2,25% τον Ιούλιο, αυτό που ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, χαρακτήρισε προσαρμογή "στο μέσον του κύκλου", τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εμφανίζονται μικτά, οδηγώντας σε μια βαθιά διχοτόμηση στα ίδια τα διοικητικά κλιμάκια της Fed ως προς την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

  Ο πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα επικρίνει τη νομισματική πολιτική της Fed, υποστηρίζοντας ότι για να βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, τα επιτόκια θα πρέπει να μηδενιστούν ή και να λάβουν αρνητικό πρόσημο. Το σενάριο αρνητικών επιτοκίων - το οποίο ήδη αποτελεί πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ιαπωνία - δίνει στους δανειολήπτες πλεονέκτημα έναντι των δανειστών και στην πραγματικότητα σημαίνει φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων.

  Ιστορικά, οι μετοχές τείνουν να αποδίδουν περισσότερο όταν η Fed υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση, σύμφωνα τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Όταν η Fed περιέκοψε τα επιτόκια τρεις φορές τόσο το 1995 όσο και το 1998, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 15% και 8,6% αντίστοιχα. Ωστόσο, κατά τους εκτεταμένους κύκλους περικοπών επιτοκίων που ξεκίνησαν το 2001 και το 2007, ο δείκτης σημείωσε πτώση 28% και 40% αντίστοιχα.

  Ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, προβλέπει ότι η Fed θα περάσει σε μια πιο dovish στάση και θα πρέπει προοδευτικά να φέρει εις πέρας περισσότερες περικοπές στα επιτόκια, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα στην αγορά. "Η καλύτερη περίπτωση θα ήταν η Fed να προχωρήσει όχι μόνο σε μια περικοπή αύριο, αλλά και σε ακόμη μία πριν από το τέλος του έτους", εξήγησε.

  "Όλα θα κριθούν από το guidance για το μέλλον... Ο Powell θα πρέπει να ισορροπήσει αριστοτεχνικά", σημειώνει ο Mark Freeman, CIO στην Socorro Asset Management. "Η Fed δεν μπορεί να δεσμευτεί σε μελλοντικές περικοπές επιτοκίων, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργήσει όπως καταστεί  απαραίτητο - αυτή είναι η υπεύθυνη προσέγγιση και αυτό αναμένει η αγορά".

  Η επενδυτική αβεβαιότητα σχετικά με την περικοπή των επιτοκίων εκτοξευόταν όλο και περισσότερο στο διάστημα μέχρι και τη συνεδρίαση της Fed. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CME Group Data, η πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου εκτιμάται πλέον σε 47%, έναντι 92% την προηγούμενη εβδομάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  -159,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,7 δισ. $

  -3,1 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -103,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,8 δισ. $

  +693,5 εκ. $