Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 08:36

  Γιατί οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν βαρύνουσα σημασία

  Γιατί οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν βαρύνουσα σημασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου. Αυτές οι επιθέσεις στο Abqaiq, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας και η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αργού στον κόσμο, αφαίρεσαν συνολικά 5,7 εκατ. βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαταραχή στην αγορά πετρελαίου που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, καθώς η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με το σύνολο της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και ξεπερνά το ύψος της μη αξιοποιούμενης παραγωγικής δυναμικότητας εξόρυξης πετρελαίου του πλανήτη.

  Ωστόσο, μέσα σε 24 ώρες, η "μητέρα” όλων των επιθέσεων σε πετρελαϊκές υποδομές δεν ήταν καν μεταξύ των δημοφιλέστερων στο Twitter.

  Κατά την άποψή μου, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποτιμούν ορθά τη σοβαρότητα της κατάσταση. Για του λόγου το αληθές, υπήρξαν άνθρωποι που μου είπαν ότι δεν είμαστε πλέον τόσο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, επομένως δεν θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

  Αυτό το αίσθημα είναι μεν κατανοητό, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι πλέον εισάγουμε πολύ λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Την εποχή που ξεκινούσε η εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα σχιστολιθικού πετρελαίου, εισαγάγαμε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τη Σαουδική Αραβία. Το 2018, οι εισαγωγές μας από το βασίλειο ήταν 900.000 βαρέλια την ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 10% των εισαγωγών μας σε αργό πετρέλαιο.

  Αλλά οι αγορές πετρελαίου είναι παγκόσμιες, και η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Εδώ και καιρό η χώρα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στους κόλπους του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), διασφαλίζοντας τον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου. Η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας δε είχε την τύχη να βιωσει την αίσθηση ότι είναι "άτρωτη”. Αυτού του είδους η επίθεση υποτίθεται ότι ήταν αδύνατη.

  Αυτή η αίσθηση όμως έχει πλέον εξανεμιστεί μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Δεν πρόκειται απλώς για μια αναταραχή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού ημερησίως στην παραγωγή κάποιας εμπόλεμης χώρας. Πρόκειται για ένα πλήγμα εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή ενός από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

  Σε πρώτη φάση, θα μειωθούν τα αποθέματα αργού. Επίσης, οι εισαγωγείς πετρελαίου θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν αποθέματα. Οι τιμές ήταν αναμενόμενο ότι θα εκτιναχθούν, όπως και έγινε. Στην πρώτη συνεδρίαση των αγορών μετά τις επιθέσεις, οι τιμές του αργού κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο στην ιστορία. Το αργό τύπου Brent ξεκίνησε τις συναλλαγές με "άλμα” σχεδόν 20%, ενώ τόσο το WTI (West Texas Intermediate) όσο και το Brent κατέγραφαν διψήφια άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

  Το γεγονός αυτό σίγουρα θα μας υπενθυμίσει πόσο ευάλωτες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου. Και θα επαναφέρει το premium κινδύνου στην αγορά. 

  Ο τελικός αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου πάντως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Σαουδική Αραβία θα κατορθώσει να επαναφέρει την παραγωγή της σε κανονικά επίπεδα. Εάν η τρέχουσα κατάσταση παραταθεί, δεν αποκλείεται οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο ώστε να κάνουμε ασφαλέστερες προβλέψεις, καθώς ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ άλλοτε τέτοια μεγάλη αναταραχή στην αγορά πετρελαίου.

  Οι παραγωγοί πετρελαίου που έχουν τη δυνατότητα, θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Οι παραγωγοί των ΗΠΑ θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την αιφνίδια παγκόσμια αναταραχή. Οι μετοχές πολλών αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών ήδη καταγράφουν διψήφια άνοδο, καθώς άξαφνα "βλέπουν” την προοπτική πολύ υψηλότερων τιμών πετρελαίου.

  Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αποκαταστήσει γρήγορα περίπου το ⅓ της παραγωγής που έχει πληγεί. Ωστόσο, οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε μέρος των εγκαταστάσεων. Θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να επανέλθει η παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα - υποθέτοντας ότι όλα θα πάνε βάσει προγράμματος και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις.

  Αλλά μην αυταπατάσθε. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα γεωπολιτικά γεγονότα, όταν πρόκειται για τις αγορές πετρελαίου, πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση. Θα σας επηρεάσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:00 27/10

  Τελικά το Facebook "καταπίνει" το WhatsApp

  Το WhatsApp επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να μετεξελιχθεί σε πλατφόρμα αγορών, απεμπολώντας τις αρχές του να παραμείνει μια αμιγώς εστιασμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

  00:05 27/10

  Κ. Πιερρακάκης: Προχωράµε ολοταχώς στην ψηφιακή ανασύσταση του κράτους

  "Το κράτος πρέπει να είναι ενιαίο", τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύοντας τη στρατηγική του επόµενου διαστήµατος, ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταµείου...

  12:33 26/10

  Γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έγινε ξαφνικά bullish για το bitcoin

  Η JP Morgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με γνώμονα τα περιουσιακά στοιχεία, "μαλάκωσε" φέτος τον μέχρι πρόσφατα σκληρό τόνο της έναντι του bitcoin.

  07:51 26/10

  Ποια είναι η κοσμηματοπώλης που έχασε 900 εκατ. δολ. σε λιγότερο από δύο χρόνια

  Η θεαματική άνοδος και πτώση της Carolyn Rafaelian, πρώην δισεκατομμυριούχου ιδρύτριας της Alex and Ani.

  08:05 25/10

  Ανεπηρέαστος από την πανδημία ο παγκόσμιος πλούτος, άγγιξε τα 400 τρισ. δολ. για πρώτη φορά

  Στους ωφελημένους οι πολυεκατομμυριούχοι, στους χαμένους οι γυναίκες, οι νέοι και οι λιγότερο μορφωμένοι.

  11:05 24/10

  Ελληνοτουρκικά και Λευκορωσία: Οι "καυτές πατάτες" στα χέρια των ΗΠΑ

  Ενώ έχουμε στρέψει την προσοχή μας στο πιθανό νέο κύμα κορονοϊού και στις εκλογές, εκκολάπτονται δύο κρίσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό -και δυσμενή- αντίκτυπο για τις ΗΠΑ. Η μία αφορά την...

  09:59 24/10

  ΗΠΑ: Τα 7,2 δισ. δολ. θα αγγίξουν τα απλήρωτα ενοίκια ως το τέλος του 2020

  Τα νοικοκυριά σε ενοίκιο θα χρειαστούν νέα οικονομική βοήθεια, για να αποφευχθεί κύμα εξώσεων στις 31 Δεκεμβρίου.

  07:44 23/10

  Η PayPal "αγκαλιάζει" επιτέλους τα κρυπτονομίσματα, και φυσικά τα Bitcoin και Ethereum

  Η PayPal θα υποστηρίζει συναλλαγές με bitcoin, ethereum, litecoin και bitcoin cash, σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ.

  11:50 22/10

  BoA: Η αύξηση 72% των κρουσμάτων κορονοϊού επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη

  Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας ήδη προκαλούν ανησυχία.

  07:50 21/10

  ΗΠΑ: Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι θα ψηφίσουν Μπάιντεν για πρόεδρο

  Tο Forbes έστειλε σε όλους τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις εκλογές.

  08:13 20/10

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να εμπλακεί σε συναλλαγές με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

  08:20 19/10

  ΗΠΑ: "Η χειρότερη φάση της πανδημίας" έπεται, προειδοποιεί ο πρώην Επίτροπος του FDA

  "Η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα".

  08:07 18/10

  Pfizer: Θα ζητήσει επείγουσα έγκριση του εμβολίου τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές

  Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές έχουν ενοχληθεί από την πολιτικοποίηση των δοκιμών του εμβολίου από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τραμπ.

  10:40 17/10

  "Οι Μπάιντεν στη φυλακή": Ο νέος στόχος του Τραμπ για να διασώσει την επανεκλογή του

  Ο "σκοτεινός" ρόλος του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

  17:33 16/10

  Η Βρετανία σχεδιάζει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους που θα μολύνονται σκόπιμα με κορονοϊό

  Μια κίνηση που εγείρει ζητήματα δεοντολογίας και ασφάλειας.

  09:53 16/10

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... "χρυσών διαβατηρίων"

  Από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται ...