Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 13:55

  Πώς να ανακαλύψετε σε 5 δευτερόλεπτα εάν σας έχουν "χακάρει" τους κωδικούς

  Πώς να ανακαλύψετε σε 5 δευτερόλεπτα εάν σας έχουν "χακάρει" τους κωδικούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Suzanne Rowan Kelleher

  Εάν ξοδεύετε έστω και τον ελάχιστο χρόνο στο Διαδίκτυο, έχετε δημιουργήσει πιθανώς λογαριασμούς σε όλα τα είδη επιχειρήσεων - χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, sites κρατήσεων για ταξίδια και σειρά άλλων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα "διαπιστευτήρια" σύνδεσης σας να έχουν υπάρξει "θύμα" τουλάχιστον μιας μεγάλης παραβίασης προσωπικών δεδομένων.


  Υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, λέει ο Caleb Barlow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CynergisTek, εταιρείας παροχής συμβουλών για τον κυβερνοχώρο.

  "Ένα καλό μέρος για να ελέγξετε είναι το HaveIBeenPwned.com. Εισαγάγετε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας ενημερώσει για όλους τους πιθανούς ιστοτόπους στους οποίους τα διαπιστευτήρια σας ενδέχεται να διακυβεύονται", λέει ο Barlow. "Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί παραβιάσεις ασφαλείας σε πολλούς ιστότοπους".

  Όταν το δοκίμασα με τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου, το HaveIBeenPwned.com αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες μου είχαν υποστεί πάνω από δώδεκα παραβιάσεις ασφαλείας. Δύο τοποθεσίες στον κατάλογο ήταν εταιρείες παραπλανητικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν συσσωρεύσει και στη συνέχεια διαρρεύσει πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμών. Άλλοι παραβιασμένοι ιστότοποι περιελάμβαναν ιστοτόπους ηλεκτρονικών αγορών, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους επαγγελματικών υπηρεσιών.

  Τι θα έπρεπε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι οι πληροφορίες σας έχουν παραβιαστεί; Δείτε το ως ένα κάλεσμα αφύπνισης και μια ευκαιρία να ενισχύσετε την ασφάλεια των συνδέσεών σας..

  Δημιουργήστε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης

  Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια μορφή "γνωστικής ασυμφωνίας" όταν πρόκειται για την ασφάλεια δεδομένων. Σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο από την Google νωρίτερα εντός του 2019, σχεδόν επτά στους 10 ανθρώπους δίνουν στον εαυτό τους μια βαθμολογία Α ή Β όταν πρόκειται για την προστασία των online λογαριασμών τους. Ωστόσο, η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.

  "Το πρόβλημα με την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς είναι ότι όταν ένας λογαριασμός παραβιάζεται, ουσιαστικά έχουν παραβιαστεί όλοι", σημειώνει ο Barlow. "Δεν παίρνει πολύ στους "κακούς” να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει".

  Ιδανικά, κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει τον μοναδικό δικό του κωδικό πρόσβασης. "Το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης και αναγνωριστικά στοιχεία μεταξύ του επαγγελματικού mail σας και του mail το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον τραπεζικό σας λογαριασμό και με το e-banking σας", προσθέτει ο Barlow.

  Όσο επικίνδυνη είναι η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς, άλλο τόσο αρνητική είναι η δημιουργία ενός "συστήματος" για να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσής σας. "Το πιστεύει κανείς ή όχι, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν παραλλαγές του ίδιου μοτίβου", σημειώνει.

  "Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι μια κοινή επαναλαμβανόμενη πατέντα", λέει. "Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μοτίβο με το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας, τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής τους και το θαυμαστικό. Εάν είστε στη Βοστώνη, ο κωδικός πρόσβασης "Patriots617!"θα είναι… πασπαρτού για πολλούς λογαριασμούς χιλιάδων ανθρώπων".

  Είναι πιο έξυπνο, αντίθετα, να χρησιμοποιεί κανείς έναν στίχο τραγουδιού ή ένα λογοτεχνικό απόσπασμα ή μια εντελώς "φτιαχτή" φράση, που μπορεί να τη θυμάται εύκολα, σύμφωνα με τον Barlow. "Χρειάζεται το μήκος του κωδικού σας να είναι πάνω από 12 χαρακτήρες, πράγμα που μπορεί να τον κάνει να μοιάζει μεγάλος, όχι όμως αν τον αποτελεί μία ολόκληρη φράση”.

  Μια συμβουλή: όταν δημιουργείτε λογαριασμούς στο Διαδίκτυο, πρέπει να είστε "ψιλιασμένοι” όταν απαντάτε στις ερωτήσεις επαναφοράς κωδικού πρόσβασης. "Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς παρέχουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναφορά όλων των άλλων λογαριασμών σας", λέει ο Barlow. "Οι ερωτήσεις είναι πάντα οι ίδιες και οι απαντήσεις είναι πολύ εύκολο να βρεθούν σε δημόσια αρχεία και ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

  Υπάρχει ωστόσο μια εύκολη λύση. "Απλά πείτε ψέματα", προτείνει ο Barlow.

  Δεν χρειάζεται να παρέχετε τον πραγματικό δρόμο του σπιτιού όπου μεγαλώσατε ή την πραγματική μασκότ του σχολείου σας ή το πραγματικό πατρικό όνομα της γιαγιάς σας. Κάθε φορά που το κάνετε, απλώς επιδεινώνετε τη συνολική σας θέση στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων", τονίζει. "Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε τις δικές σας πληροφορίες, απαντήστε με τα δεδομένα της γιαγιάς σας ή του καλύτερου φίλου σας, ώστε να μπορείτε από την άλλη πλευρά να τα θυμηθείτε".

  Χρησιμοποιήστε ένα μέσο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (password manager)

  Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας συστήνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης προκειμένου αυτά να δημιουργούν και να παρακολουθούν υπερβολικά μεγάλους τυχαίους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας, ώστε να μην χρειάζεται να παίζετε το παιχνίδι της απομνημόνευσης. "Σε γενικές γραμμές, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο φάσεων και πολλαπλές μορφές κρυπτογράφησης, όντας έτσι μια εξαιρετική λύση", υπογραμμίζει ο Barlow.

  Οι password managers τείνουν να καλύπτουν πολλές συσκευές και να είναι αρκετά προσιτοί οικονομικά..Για παράδειγμα, το LastPass που βασίζεται σε cloud προσφέρει τόσο μια δωρεάν έκδοση, όσο και έκδοση premium με κόστος 3 δολάρια τον μήνα, ενώ το 1Password κοστίζει 2,99 δολάρια τον μήνα. Το καλύτερο από όλα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να θυμάστε πια παρά μόνο έναν κωδικό πρόσβασης.

  "Η άλλη μεγάλη λύση, το πιστεύετε ή όχι, είναι αυτό που ονομάζεται στυλό και χαρτί", λέει ο Barlow. Γράφοντας τους κωδικούς πρόσβασης και κρατώντας τους στο επάνω συρτάρι του γραφείου σας, είστε ιδιαίτερα ασφαλής, καθώς η λίστα σας δεν μπορεί να παραβιαστεί μέσω του Διαδικτύου.

  "Είναι κάπως παρωχημένο και ρετρό," καταλήγει ο Barlow, "αλλά λειτουργεί".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα, μερικοί από τους κορυφαία αμειβόμενους αθλητές.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  08:03 16/07

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.