Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 13:55

  Πώς να ανακαλύψετε σε 5 δευτερόλεπτα εάν σας έχουν "χακάρει" τους κωδικούς

  Πώς να ανακαλύψετε σε 5 δευτερόλεπτα εάν σας έχουν "χακάρει" τους κωδικούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Suzanne Rowan Kelleher

  Εάν ξοδεύετε έστω και τον ελάχιστο χρόνο στο Διαδίκτυο, έχετε δημιουργήσει πιθανώς λογαριασμούς σε όλα τα είδη επιχειρήσεων - χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, sites κρατήσεων για ταξίδια και σειρά άλλων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα "διαπιστευτήρια" σύνδεσης σας να έχουν υπάρξει "θύμα" τουλάχιστον μιας μεγάλης παραβίασης προσωπικών δεδομένων.


  Υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, λέει ο Caleb Barlow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CynergisTek, εταιρείας παροχής συμβουλών για τον κυβερνοχώρο.

  "Ένα καλό μέρος για να ελέγξετε είναι το HaveIBeenPwned.com. Εισαγάγετε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας ενημερώσει για όλους τους πιθανούς ιστοτόπους στους οποίους τα διαπιστευτήρια σας ενδέχεται να διακυβεύονται", λέει ο Barlow. "Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί παραβιάσεις ασφαλείας σε πολλούς ιστότοπους".

  Όταν το δοκίμασα με τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου, το HaveIBeenPwned.com αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες μου είχαν υποστεί πάνω από δώδεκα παραβιάσεις ασφαλείας. Δύο τοποθεσίες στον κατάλογο ήταν εταιρείες παραπλανητικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν συσσωρεύσει και στη συνέχεια διαρρεύσει πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμών. Άλλοι παραβιασμένοι ιστότοποι περιελάμβαναν ιστοτόπους ηλεκτρονικών αγορών, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους επαγγελματικών υπηρεσιών.

  Τι θα έπρεπε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι οι πληροφορίες σας έχουν παραβιαστεί; Δείτε το ως ένα κάλεσμα αφύπνισης και μια ευκαιρία να ενισχύσετε την ασφάλεια των συνδέσεών σας..

  Δημιουργήστε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης

  Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια μορφή "γνωστικής ασυμφωνίας" όταν πρόκειται για την ασφάλεια δεδομένων. Σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο από την Google νωρίτερα εντός του 2019, σχεδόν επτά στους 10 ανθρώπους δίνουν στον εαυτό τους μια βαθμολογία Α ή Β όταν πρόκειται για την προστασία των online λογαριασμών τους. Ωστόσο, η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.

  "Το πρόβλημα με την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς είναι ότι όταν ένας λογαριασμός παραβιάζεται, ουσιαστικά έχουν παραβιαστεί όλοι", σημειώνει ο Barlow. "Δεν παίρνει πολύ στους "κακούς” να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει".

  Ιδανικά, κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει τον μοναδικό δικό του κωδικό πρόσβασης. "Το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης και αναγνωριστικά στοιχεία μεταξύ του επαγγελματικού mail σας και του mail το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον τραπεζικό σας λογαριασμό και με το e-banking σας", προσθέτει ο Barlow.

  Όσο επικίνδυνη είναι η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς, άλλο τόσο αρνητική είναι η δημιουργία ενός "συστήματος" για να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσής σας. "Το πιστεύει κανείς ή όχι, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν παραλλαγές του ίδιου μοτίβου", σημειώνει.

  "Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι μια κοινή επαναλαμβανόμενη πατέντα", λέει. "Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μοτίβο με το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας, τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής τους και το θαυμαστικό. Εάν είστε στη Βοστώνη, ο κωδικός πρόσβασης "Patriots617!"θα είναι… πασπαρτού για πολλούς λογαριασμούς χιλιάδων ανθρώπων".

  Είναι πιο έξυπνο, αντίθετα, να χρησιμοποιεί κανείς έναν στίχο τραγουδιού ή ένα λογοτεχνικό απόσπασμα ή μια εντελώς "φτιαχτή" φράση, που μπορεί να τη θυμάται εύκολα, σύμφωνα με τον Barlow. "Χρειάζεται το μήκος του κωδικού σας να είναι πάνω από 12 χαρακτήρες, πράγμα που μπορεί να τον κάνει να μοιάζει μεγάλος, όχι όμως αν τον αποτελεί μία ολόκληρη φράση”.

  Μια συμβουλή: όταν δημιουργείτε λογαριασμούς στο Διαδίκτυο, πρέπει να είστε "ψιλιασμένοι” όταν απαντάτε στις ερωτήσεις επαναφοράς κωδικού πρόσβασης. "Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς παρέχουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναφορά όλων των άλλων λογαριασμών σας", λέει ο Barlow. "Οι ερωτήσεις είναι πάντα οι ίδιες και οι απαντήσεις είναι πολύ εύκολο να βρεθούν σε δημόσια αρχεία και ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

  Υπάρχει ωστόσο μια εύκολη λύση. "Απλά πείτε ψέματα", προτείνει ο Barlow.

  Δεν χρειάζεται να παρέχετε τον πραγματικό δρόμο του σπιτιού όπου μεγαλώσατε ή την πραγματική μασκότ του σχολείου σας ή το πραγματικό πατρικό όνομα της γιαγιάς σας. Κάθε φορά που το κάνετε, απλώς επιδεινώνετε τη συνολική σας θέση στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων", τονίζει. "Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε τις δικές σας πληροφορίες, απαντήστε με τα δεδομένα της γιαγιάς σας ή του καλύτερου φίλου σας, ώστε να μπορείτε από την άλλη πλευρά να τα θυμηθείτε".

  Χρησιμοποιήστε ένα μέσο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (password manager)

  Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας συστήνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης προκειμένου αυτά να δημιουργούν και να παρακολουθούν υπερβολικά μεγάλους τυχαίους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας, ώστε να μην χρειάζεται να παίζετε το παιχνίδι της απομνημόνευσης. "Σε γενικές γραμμές, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο φάσεων και πολλαπλές μορφές κρυπτογράφησης, όντας έτσι μια εξαιρετική λύση", υπογραμμίζει ο Barlow.

  Οι password managers τείνουν να καλύπτουν πολλές συσκευές και να είναι αρκετά προσιτοί οικονομικά..Για παράδειγμα, το LastPass που βασίζεται σε cloud προσφέρει τόσο μια δωρεάν έκδοση, όσο και έκδοση premium με κόστος 3 δολάρια τον μήνα, ενώ το 1Password κοστίζει 2,99 δολάρια τον μήνα. Το καλύτερο από όλα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να θυμάστε πια παρά μόνο έναν κωδικό πρόσβασης.

  "Η άλλη μεγάλη λύση, το πιστεύετε ή όχι, είναι αυτό που ονομάζεται στυλό και χαρτί", λέει ο Barlow. Γράφοντας τους κωδικούς πρόσβασης και κρατώντας τους στο επάνω συρτάρι του γραφείου σας, είστε ιδιαίτερα ασφαλής, καθώς η λίστα σας δεν μπορεί να παραβιαστεί μέσω του Διαδικτύου.

  "Είναι κάπως παρωχημένο και ρετρό," καταλήγει ο Barlow, "αλλά λειτουργεί".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:48 21/09

  Στα "χέρια" των Oracle και Walmart το 20% της TikTok, με τις "ευλογίες" Τραμπ

  Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.

  14:50 14/09

  Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές το 2020: Ο Μέσι ηγείται, ο Εμπαπέ ανεβαίνει

  Ίσως έχει φτάσει ο καιρός οι δύο ογκόλιθοι, Μέσι και Ρονάλντο, να υποδεχθούν και έναν "τρίτο" στην παρέα τους.

  09:48 14/09

  Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με την Stifel.

  07:42 11/09

  Amy Novogratz: Έχτισε το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

  Το Aqua-Spark έχει προσελκύσει 148 εκατ. δολάρια από 190 επενδυτές σε 29 χώρες.

  07:46 10/09

  Γιατί η Tiffany μηνύει την Louis Vuitton

  Τι έχει αλλάξει από την εποχή της συμφωνίας εξαγοράς και τι επικαλούνται οι δύο πλευρές.

  15:00 09/09

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Μόνον 11 από τις 56 γυναίκες στο Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους ή, όπως η η MacKenzie Scott, ως...

  08:20 09/09

  12 κάτω των 40 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 για το 2020

  Μερικοί από τους νεότερους της λίστας έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους ωστόσο οι περισσότεροι κέρδισαν δισεκατομμύρια ιδρύοντας μια εταιρεία τεχνολογίας ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

  14:54 08/09

  Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

  Υποχώρησε στην κατάταξη ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας.