Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 14:51

  Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma αποχωρεί από την προεδρία της Alibaba

  Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma αποχωρεί από την προεδρία της Alibaba
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Jack Ma στη θέση του εκτελεστικού προέδρου του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας πραγματοποίησε τη δέσμευσή του να αποχωρήσει από τη θέση ανήμερα των 55ων γενεθλίων του.

  Παρά την παραίτησή του, ο Ma δεν αναμένεται να αποσυρθεί στο παρασκήνιο, αλλά για την Alibaba η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδό της σε μια νέα εποχή όπου δεν θα είναι πλέον αυτός το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας.

  Ο Ma θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Alibaba μέχρι το 2020, ενώ το τιμονι του αξίας 460 δισ. δολαρίων κινεζικού κολοσσού θα περάσει πλέον στα χέρια του 47χρονου Zhang. Ο τελευταίος έχει υπηρετήσει τον όμιλο από διάφορες ηγετικές θέσεις στα 12 χρόνια που ανήκει στο δυναμικό του, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων καίρια πόστα στις θυγατρικές εταιρείες ηλεκτρονικών πωλήσεων TaoBao και Tmall. Προηγουμένως κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή της Alibaba.

  Η προαγωγή του Zhang πιθανότατα θα τον βοηθήσει να προωθήσει το όραμα του για πλήρη "παγκοσμιοποίηση” της εταιρείας, το οποίο αποκάλυψε όταν ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος, το 2015. Σε αυτόν πιστώνεται εξάλλου ο θεσμός της Singles’ Day (σ.σ. event αντίστοιχο της Black Friday) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου και που πέρυσι κατάφερε να ξεπεράσει τις συνδυαστικές πωλήσεις των Black Friday και Cyber Monday, βάζοντας στα ταμεία του κινεζικού κολοσσού 30,8 δισ. δολάρια σε 24 ώρες.

  Πρόσφατα, η Alibaba επέστρεψε και πάλι σε αναπτυξιακή πορεία, μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε πέρυσι και οι οποίες την οδήγησαν να μειώσει τον στόχο των εσόδων της εν μέσω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από άλλους εγχώριους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου, της οικονομικής επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ που έπληξαν τις εξαγωγές της.

  Ο Ma, πρώην καθηγητής αγγλικών, ανακοίνωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να παραιτηθεί ανήμερα των 55ων γενεθλίων του, ήτοι σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, όπως και έπραξε. Ο Ma ίδρυσε την Alibaba το 1999 μαζί με 18 φίλους του, στο διαμέρισμά του στην Hangzhou, και έκτοτε ανέδειξε την εταιρεία σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως και σε βασικό ανταγωνιστή της Amazon. Η σύσταση της Alibaba ήταν η τρίτη απόπειρα του Ma στον επιχειρηματικό στίβο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους συνιδρυτές της εταιρείας παραμένουν μέχρι και σήμερα στο δυναμικό της.

  Όπως ανέφερε το Forbes πέρυσι, η παραίτηση του Ma είναι απίθανο να σηματοδοτήσει τη "συνταξιοδότησή” του καθώς η "δίψα” του να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες παραμένει άσβεστη. Σύμφωνα με το BBC, ο Ma αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον περισσότερο στο φιλανθρωπικό του έργο, προωθώντας ειδικότερα την ισότητα των φύλων και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

  Ο Ma είναι μεν το δημόσιο πρόσωπο της Alibaba, αλλά έχει καλλιεργήσει επίσης τη φήμη του showman, καθώς η μία "ξιφουλκεί” με τον Elon Musk και την άλλη ενσαρκώνει τον Michael Jackson στο "Dangerous" ή "μονομαχεί” με τον αστέρα των ταινιών δράσης Jet Li.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,8 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $