Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 14:56

  "Βλέπει" 50% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020 ο Larry Summers

  "Βλέπει" 50% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020 ο Larry Summers
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ένας ακόμη πολύ γνωστός οικονομολόγος προειδοποιεί για μια ύφεση που αναμένεται να έρθει στις ΗΠΑ: ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers εκτίμησε ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης πριν το 2021 είναι σχεδόν 50% - και περιέγραψε ένα σενάριο "μαύρης τρύπας" στο οποίο τα επιτόκια θα μπορούσαν να κολλήσουν στο μηδέν.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο Summers περιέγραψε ένα ζοφερό outlook για τις οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ –"Έχω να αισθανθώ τέτοια ανησυχία από τη χρηματοπιστωτική κρίση", παραδέχτηκε.

  Παρά την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η χρηματιστηριακή αγορά μέχρι στιγμής φέτος, ο Summers εστίασε στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ως βασικές προκλήσεις

  Επισήμανε επίσης πως τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση είναι επισφαλή –δεδομένου ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη, από την άλλη, παρουσιάζει πολύ έντονη μεταβλητότητα για να λειτουργήσει ως ασπίδα στους φόβους ύφεσης.

  Ο πραγματικός κίνδυνος, εκτίμησε ο Summers, είναι ένα "σενάριο μαύρης τρύπας" στο οποίο και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης και οι ρυθμοί πληθωρισμού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κοντά στο μηδέν και ακολούθως να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα έχουν επαρκή εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αδυναμίες σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Summers στην Wall Street Journal.

  Ο Summers κάλεσε εξάλλου για "σημαντικά μεγαλύτερη χαλάρωση" στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve –αν και αμφισβήτησε εάν αυτό θα είναι αρκετό.

  Σημαντικό απόσπασμα: "Η εμπειρία στην Ιαπωνία, την Ευρώπη ή ακόμη και τις ΗΠΑ είναι ότι μόλις εισέλθεις σε ένα καθεστώς σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, είναι ένας είδος μαύρης τρύπας. Τείνει να ρουφά την οικονομία και όταν η οικονομία βρεθεί εκεί, είναι δύσκολο να ξεφύγει. Η Ιαπωνία δεν μπόρεσε να ξεφύγει και ούτε η Ευρώπη δείχνει να τα καταφέρνει. Οι ΗΠΑ ξέφυγαν, αλλά φαίνεται ότι παρασύρονται εκ νέου. Απέχουμε μόλις μια ύφεση από την ‘Ιαπωνικοποίηση’. Στη μαύρη τρύπα, η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγούν σε χαμηλά επιτόκια και η συρρίκνωση της εμπιστοσύνης καθιστά δύσκολη την απόδραση από τα χαμηλά επιτόκια".

  Background: ο Summers, που ηγήθηκε του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο Bill Clinton και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου Barack Obama, είναι από καιρό επικριτής των εμπορικών και νομισματικών πολιτικών του Trump. Ξέσπασε όταν ο Trump άσκησε κριτική στην Fed, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης των κεντρικών τραπεζών. Ο Summers υπήρξε ωστόσο πιο μαχητικός απέναντι στην στρατηγική του Trump στην Κίνα. Μόλις τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν δημιουργήσει "την πιο επικίνδυνη οικονομική στιγμή από την οικονομική κρίση του 2009".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,8 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $