Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Σεπ-2019 15:30

  Πώς λειτουργεί η υπηρεσία εύρεσης συντρόφου του Facebook

  Πώς λειτουργεί η υπηρεσία εύρεσης συντρόφου του Facebook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael Nuñez

  Το Facebook φέρνει κοντά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πλέον τους βοηθά να βρουν και το ταίρι τους, και (ενδεχομένως) την αγάπη της ζωής τους.

  Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης λάνσαρε την Πέμπτη τη νέα υπηρεσία εύρεσης συντρόφου -Facebook Dating- στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι είχε ξεκινήσει τη διάθεση της υπηρεσίας σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Χιλή, το Μεξικό, το Περού, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

  Το Facebook πρωτοπαρουσίασε τη νέα υπηρεσία στο διήμερο ετήσιο συνέδριο developers του 2018, λέγοντας ότι στόχος της είναι να προτείνει στους χρήστες πιθανούς συντρόφους, αξιολογώντας τη δραστηριότητά τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η υπηρεσία βασίζεται σε στοιχεία που αφορούν τις προτιμήσεις των χρηστών, τους φίλους τους, τις ομάδες και τα events στα οποία συμμετέχουν. Επίσης είναι δωρεάν.

  Με τη νέα αυτή υπηρεσία, το κοινωνικό δίκτυο κάνει την είσοδό του στην αγορά εύρεσης συντρόφου, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια, όπου όμως ο ανταγωνισμός από αντίστοιχες εφαρμογές, όπως οι OKCupid, Tinder και Bumble, είναι ιδιαίτερα έντονος. Οι μετοχές της Match Group (MTCH), στην οποία ανήκουν τα Tinder και OKCupid, υποχώρησαν έως και 6% την Πέμπτη (ημέρα λανσαρίσματος της υπηρεσίας), ενώ είχαν καταγράψει πτώση έως και 15% την ημέρα που το Facebook παρουσίασε την υπηρεσία.

  To Facebook εισέρχεται στη "μάχη” με σημαντικό πλεονέκτημα τα περίπου 221 εκατ. χρήστες που έχει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Pew Research, επτά στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Facebook, που σημαίνει ότι η πιθανή βάση χρηστών της υπηρεσίας ήδη από το ξεκίνημά της είναι γιγάντια. Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να σημειωθεί ότι το Tinder έχει μόνο 3,8 εκατ. χρήστες.

  Μια άλλη έρευνα της Pew Research κατέδειξε ότι μόνο οι μισοί από τους Αμερικανούς έφηβους (51%) χρησιμοποιούν την κύρια εφαρμογή του Facebook. Δεδομένου λοιπόν ότι η υπηρεσία εύρεσης συντρόφου θα είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω, πιθανότατα δεν θα βοηθήσει το κοινωνικό δίκτυο να αντιστρέψει τη φθίνουσα δημοφιλία του μεταξύ των εφήβων.

  Για την ώρα, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο σε κινητά και δεν απαιτεί πρόσθετη εγκατάσταση λογισμικού, καθώς προσφέρεται απευθείας μέσω της κύριας εφαρμογής του Facebook.

  Σύμφωνα με το Facebook, η υπηρεσία λειτουργεί ανεξάρτητα από τα κύρια προφίλ του Facebook και δεν είναι προσβάσιμη για λήψη πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στοχευμένων διαφημίσεων. Φυσικά, αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

  Οι χρήστες που δημιουργούν ένα προφίλ στην υπηρεσία εύρεσης συντρόφου μπορούν να επιλέξουν ποιες πληροφορίες από το βασικό προφίλ τους στο Facebook θα συμπεριλάβουν, ακόμη και αν έχουν κοινούς φίλους με αυτούς που θα φλερτάρουν, ενώ δεν θα βρουν στην υπηρεσία κάποιο πρόσωπο με το οποίο είναι ήδη φίλοι στο Facebook ή κάποιον που έχουν μπλοκάρει.

  Τα προφίλ σε πρώτη φάση έχουν συμπληρωθεί αυτόματα μόνο με το όνομα των χρηστών. Από εκεί και πέρα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν την τοποθεσία τους, το φύλο, προσωπικά χαρακτηριστικά, το θρήσκευμα, τη θέση εργασίας και την εταιρεία τους, ακόμη και αν έχουν παιδιά ή όχι, καθώς και άλλες πληροφορίες που συνήθως περιλαμβάνουν αντίστοιχες εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το είδος του συντρόφου που επιθυμούν, αλλά και δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις δικές τους σεξουαλικές προτιμήσεις.

  Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το "χτίσιμο” του προφίλ, ο σχετικός αλγόριθμος του Facebook αναλαμβάνει δράση και προτείνει στον χρήστη πιθανούς συντρόφους. Από εκεί και πέρα, το Facebook Dating δεν φέρνει κάτι καινούριο σε σχέση με αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να φλερτάρει με ανθρώπους που μένουν κοντά του, που μοιράζονται το ίδιο θρήσκευμα ή έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης με βάση την εθνικότητα.

  Οι χρήστες αρκεί να "πατήσουν” την "Καρδιά” για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για κάποιον ή να επιλέξουν το "Χ” για να τον απορρίψουν. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν like σε συγκεκριμένο περιεχόμενο στο προφίλ κάποιου, όπως σε μια φωτογραφία. Λειτουργεί δηλαδή με παρόμοιο τρόπο όπως και η εφαρμογή Hinge.

  Εξάλλου τα περισσότερα βασικά χαρακτηριστικά του Facebook Dating έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αντίστοιχες εφαρμογές που είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη το Tinder, το Hinge ή το Bumble δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να χειριστεί την εφαρμογή ή να φλερτάρει (π.χ. όταν δύο άτομα εκδηλώσουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, "ζευγαρώνουν” και μπορούν να ξεκινήσουν το chatting).

  Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Facebook Dating είναι πολύ λίγα, με πιο προφανές το "Secret Crush", όπου οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν μέχρι εννέα φίλους που θαυμάζουν από τους followers του Facebook ή του Instagram. Αυτοί θα λάβουν μια σχετική ειδοποίηση. Οι χρήστες που έχουν ο ένας τον άλλο στη συγκεκριμένη λίστα θα λάβουν επίσης μια ειδοποίηση και θα "συνδεθούν” αποκτώντας άμεσα τη δυνατότητα να ανταλλάσουν μηνύματα.

  Σύμφωνα με το Facebook, τα άτομα που θα προσθέσει κάθε χρήστης στη λίστα "Secret Crush” δεν θα μάθουν ποτέ ποιος τους έχει επιλέξει, παρά μόνο εάν οι δύο τους τελικά "συνδεθούν”.

  Το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει ότι στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι χρήστες να κάνουν σχέσεις με ανθρώπους που ξέρουν, αλλά φοβούνται να προσεγγίσουν.

  Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που κάνει το Facebook Dating να ξεχωρίζει, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στις ΗΠΑ. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Πάντως έχει ενδιαφέρον το αν θα καταφέρει το Facebook να αξιοποιήσει την τεράστια βάση χρηστών που διαθέτει προκειμένου να προσφέρει στο Facebook Dating ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών εφαρμογών.

  Facebook Dating 3

  Τέλος, ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Facebook Dating που αξίζει να αναφερθεί αφορά την ασφάλεια. Η υπηρεσία, μέσω της επιλογής "Μοιράσου τα σχέδιά σου”, διευκολύνει τους χρήστες που θα κλείσουν τελικά ένα ραντεβού με κάποιον ξένο, να ενημερώσουν την οικογένεια και τους φίλους τους για τον τόπο του ραντεβού.

  Το Facebook Dating είναι διαθέσιμο σε όλες τους Αμερικανούς 18 ετών και άνω που έχουν κατεβάσει την τελευταία έκδοση του Facebook.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.