Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Σεπ-2019 10:21

  ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές αρχές ζητούν τα στοιχεία χιλιάδων χρηστών για μια εφαρμογή-σκόπευτρο

  ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές αρχές ζητούν τα στοιχεία χιλιάδων χρηστών για μια εφαρμογή-σκόπευτρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Έχετε τουφέκι; Και μαζί με αυτό σκόπευτρο; Η αμερικανική κυβέρνηση ίσως θα γνωρίζει πολύ σύντομα ποιοι είστε, πού μένετε και πώς μπορεί να σας βρει.

  Και αυτό επειδή οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις Apple και Google να παραδώσουν τα πλήρη στοιχεία, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κ.λπ. τουλάχιστον 10.000 χρηστών μιας εφαρμογής (application) που μετατρέπει το κινητό σε σκόπευτρο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση, που αποκάλυψε το Forbes, καθώς δεν έχει ξαναπροηγηθεί ανάλογο περιστατικό με τις ομοσπονδιακές αρχές να ζητούν τα προσωπικά στοιχεία χιλιάδων χρηστών από τις εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας. 

  Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αρχές ζητούν πληροφορίες για τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Obsidian 4. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δημιούργησε η εταιρεία American Technologies Network Corp και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν live stream (απευθείας διαδικτυακή μετάδοση), να καταγράφουν βίντεο κατά τη διάρκεια των βολών, αλλά και να πετυχαίνουν τη σωστή βαθμονόμηση του σκοπεύτρου του όπλου. Σύμφωνα με την Google, πάνω από 10.000 χρήστες Android κινητών τηλεφώνων έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Η Apple δεν ανακοινώνει πόσοι κατεβάζουν τις εφαρμογές της, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσοι χρήστες iPhone έχουν στο κινητό τους τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

  Εάν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης και οι Apple-Google αποφασίσουν να παραδώσουν όλα αυτά τα στοιχεία, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που δεν σχετίζονται με τα εγκλήματα που διερευνούν οι ομοσπονδιακές αρχές, όπως προειδοποιούν ακτιβιστές για τα προσωπικά δεδομένα. Ο ακτιβιστής Edin Omanovic επισημαίνει σχετικά πως αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αθώων πολιτών.

  Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ούτε οι Apple και Google, ούτε η εταιρεία που δημιούργησε την εφαρμογή έχουν σχολιάσει το αίτημα των ομοσπονδιακών αρχών.

  Γιατί οι αρχές θέλουν τα δεδομένα

  Με απλά λόγια, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ θέλουν με αυτόν τον εύκολο και γρήγορο τρόπο να ελέγξουν πιθανές παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών όπλων και οπλικών εργαλείων-συστημάτων. Θέλουν δηλαδή να ερευνήσουν για παράνομες εξαγωγές των εφαρμογών της εταιρείας American Technologies Network Corp σε χώρες που δεν επιτρέπονται, αν και η ίδια η εταιρεία δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν καταγραφεί παράνομες εξαγωγές τέτοιων εφαρμογών σε Καναδά, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ, όπου δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες διάθεσης των εφαρμογών.

  Παρ΄ όλα αυτά, είναι ασαφές ποιον θέλουν να ελέγξουν οι αρχές. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον της εταιρείας ή κατά των μεταπωλητών αυτών των εργαλείων. Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, τα σκόπευτρα της ΑΤΝ χρησιμοποιούνται από τους Ταλιμπάν.

  Εάν, τελικά, το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, οι Apple και Google θα πρέπει να δώσουν όχι μόνο τα ονοματεπώνυμα των χρηστών που κατέβασαν την εφαρμογή (από την 1η Αυγούστου 2017 έως σήμερα), αλλά και τα τηλέφωνα-διευθύνσεις IP, τα οποία θα αποκαλύπτουν τη θέση των χρηστών. Η κυβέρνηση θέλει, ακόμη, να μάθει πότε οι χρήστες χρησιμοποίησαν την εν λόγω εφαρμογή.

  Αντιδράσεις

  Όπως είναι λογικό, το αίτημα των ομοσπονδιακών αρχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

  Χαρακτηριστικά, ο Tor Ekeland, νομικός που ειδικεύεται στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, εκτιμά ότι πρόκειται για μια "επιχείρηση ψαρέματος".

  "Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιχείρηση ψαρέματος και να δει προσωπικές πληροφορίες χρηστών που δεν σχετίζονται με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ίσως ανακαλύψει άλλα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους", λέει ο  Ekeland. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει παρελθόν σε τέτοιες τακτικές, σημειώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εφαρμογές.

  Ακόμη και αυτοί που έχουν εργαστεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες ασφάλειας έχουν εκπλαγεί από την κίνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. "Προκαλεί γέλια ότι σκοπός αυτής της απόφασης είναι να ελεγχθούν παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών όπλων", λέει ο Jake Williams, πρώην αναλυτής της NSA και τώρα σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της Rendition Infosec.

  "Η ιδέα να παραδοθούν από την Google όλα τα προσωπικά μου στοιχεία επειδή κατέβασα μια εφαρμογή για ερευνητικούς σκοπούς, είναι απλά γελοία", προσθέτει ο Williams.

  Αν και η συγκεκριμένη απόφαση είναι πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά δεδομένα, πρόσφατα το Forbes αποκάλυψε ότι μια κυβέρνηση, που δεν κατονομάζεται, ζήτησε επισήμως από την Apple τα στοιχεία 58 εκατ. χρηστών, επειδή προσπαθούσε να εντοπίσει τα ίχνη μιας τρομοκρατικής ομάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.