Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Σεπ-2019 10:21

  ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές αρχές ζητούν τα στοιχεία χιλιάδων χρηστών για μια εφαρμογή-σκόπευτρο

  ΗΠΑ: Οι ομοσπονδιακές αρχές ζητούν τα στοιχεία χιλιάδων χρηστών για μια εφαρμογή-σκόπευτρο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Έχετε τουφέκι; Και μαζί με αυτό σκόπευτρο; Η αμερικανική κυβέρνηση ίσως θα γνωρίζει πολύ σύντομα ποιοι είστε, πού μένετε και πώς μπορεί να σας βρει.

  Και αυτό επειδή οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις Apple και Google να παραδώσουν τα πλήρη στοιχεία, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κ.λπ. τουλάχιστον 10.000 χρηστών μιας εφαρμογής (application) που μετατρέπει το κινητό σε σκόπευτρο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση, που αποκάλυψε το Forbes, καθώς δεν έχει ξαναπροηγηθεί ανάλογο περιστατικό με τις ομοσπονδιακές αρχές να ζητούν τα προσωπικά στοιχεία χιλιάδων χρηστών από τις εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας. 

  Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αρχές ζητούν πληροφορίες για τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Obsidian 4. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δημιούργησε η εταιρεία American Technologies Network Corp και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν live stream (απευθείας διαδικτυακή μετάδοση), να καταγράφουν βίντεο κατά τη διάρκεια των βολών, αλλά και να πετυχαίνουν τη σωστή βαθμονόμηση του σκοπεύτρου του όπλου. Σύμφωνα με την Google, πάνω από 10.000 χρήστες Android κινητών τηλεφώνων έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Η Apple δεν ανακοινώνει πόσοι κατεβάζουν τις εφαρμογές της, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσοι χρήστες iPhone έχουν στο κινητό τους τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

  Εάν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης και οι Apple-Google αποφασίσουν να παραδώσουν όλα αυτά τα στοιχεία, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που δεν σχετίζονται με τα εγκλήματα που διερευνούν οι ομοσπονδιακές αρχές, όπως προειδοποιούν ακτιβιστές για τα προσωπικά δεδομένα. Ο ακτιβιστής Edin Omanovic επισημαίνει σχετικά πως αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αθώων πολιτών.

  Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ούτε οι Apple και Google, ούτε η εταιρεία που δημιούργησε την εφαρμογή έχουν σχολιάσει το αίτημα των ομοσπονδιακών αρχών.

  Γιατί οι αρχές θέλουν τα δεδομένα

  Με απλά λόγια, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ θέλουν με αυτόν τον εύκολο και γρήγορο τρόπο να ελέγξουν πιθανές παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών όπλων και οπλικών εργαλείων-συστημάτων. Θέλουν δηλαδή να ερευνήσουν για παράνομες εξαγωγές των εφαρμογών της εταιρείας American Technologies Network Corp σε χώρες που δεν επιτρέπονται, αν και η ίδια η εταιρεία δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν καταγραφεί παράνομες εξαγωγές τέτοιων εφαρμογών σε Καναδά, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ, όπου δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες διάθεσης των εφαρμογών.

  Παρ΄ όλα αυτά, είναι ασαφές ποιον θέλουν να ελέγξουν οι αρχές. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον της εταιρείας ή κατά των μεταπωλητών αυτών των εργαλείων. Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, τα σκόπευτρα της ΑΤΝ χρησιμοποιούνται από τους Ταλιμπάν.

  Εάν, τελικά, το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, οι Apple και Google θα πρέπει να δώσουν όχι μόνο τα ονοματεπώνυμα των χρηστών που κατέβασαν την εφαρμογή (από την 1η Αυγούστου 2017 έως σήμερα), αλλά και τα τηλέφωνα-διευθύνσεις IP, τα οποία θα αποκαλύπτουν τη θέση των χρηστών. Η κυβέρνηση θέλει, ακόμη, να μάθει πότε οι χρήστες χρησιμοποίησαν την εν λόγω εφαρμογή.

  Αντιδράσεις

  Όπως είναι λογικό, το αίτημα των ομοσπονδιακών αρχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

  Χαρακτηριστικά, ο Tor Ekeland, νομικός που ειδικεύεται στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, εκτιμά ότι πρόκειται για μια "επιχείρηση ψαρέματος".

  "Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιχείρηση ψαρέματος και να δει προσωπικές πληροφορίες χρηστών που δεν σχετίζονται με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ίσως ανακαλύψει άλλα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους", λέει ο  Ekeland. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει παρελθόν σε τέτοιες τακτικές, σημειώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εφαρμογές.

  Ακόμη και αυτοί που έχουν εργαστεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες ασφάλειας έχουν εκπλαγεί από την κίνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. "Προκαλεί γέλια ότι σκοπός αυτής της απόφασης είναι να ελεγχθούν παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών όπλων", λέει ο Jake Williams, πρώην αναλυτής της NSA και τώρα σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της Rendition Infosec.

  "Η ιδέα να παραδοθούν από την Google όλα τα προσωπικά μου στοιχεία επειδή κατέβασα μια εφαρμογή για ερευνητικούς σκοπούς, είναι απλά γελοία", προσθέτει ο Williams.

  Αν και η συγκεκριμένη απόφαση είναι πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά δεδομένα, πρόσφατα το Forbes αποκάλυψε ότι μια κυβέρνηση, που δεν κατονομάζεται, ζήτησε επισήμως από την Apple τα στοιχεία 58 εκατ. χρηστών, επειδή προσπαθούσε να εντοπίσει τα ίχνη μιας τρομοκρατικής ομάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,8 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $