Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 14:42

  Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του NBA

  Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του NBA
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mike Ozanian

  Η μέση αξία μιας ομάδας του NBA είναι 1,9 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και τριπλάσια σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Αυτή η… ανατίμηση έχει δημιουργήσει ένα "πρόβλημα ρευστότητας", με την έννοια ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν μικροί επενδυτές με ποσοστά από 1% μέχρι 5% σε μια ομάδα του NBA, που δεν θα έχουν λόγο στον τρόπο που αυτή λειτουργεί.

  Σημειώνεται ότι στο NBA, ο μέτοχος πλειοψηφίας θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 15% μιας ομάδας. Υπάρχει ένα όριο 25 εταίρων, καθένας από τους οποίους πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον του 1%.

  Σε πρόσφατο άρθρο του το Bloomberg, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Σε υπόμνημα που εστάλη στους μετόχους, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News, το πρωτάθλημα αναφέρει ότι διερευνά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου κεφαλαιακού οχήματος που θα μπορούσε να αγοράζει μαζικά μερίδια μειοψηφίας στο NBA. Η δομή και οι όροι αυτού δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί". Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Σεπτεμβρίου.

  Στην ουσία, το ίδιο το πρωτάθλημα θα είναι ένα fund που θα αντλεί χρήματα από τους επενδυτές και θα αγοράζει μικρά μερίδα από ομάδες του NBA.

  Αμφιβάλλω αν οι μέτοχοι θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Φανταστείτε για παράδειγμα οι μέτοχοι να λαμβάνουν αθέμιτες αποτιμήσεις συγκεκριμένων ομάδων. Επίσης, τι θα σκεφτεί ένας ιδιώτης που θέλει να επενδύσει στο NBA γνωρίζοντας πως θα ανταγωνιστεί το fund του NBA.

  Μια καλύτερη προσέγγιση κατά την γνώμη μου, θα ήταν να υπάρχει μια ανεξάρτητη εταιρεία που θα τρέχει αυτό το fund. Το fund θα αποτελούσε μια καλή εναλλακτική επένδυση σε μετοχές και ομόλογα, θα ανταγωνιζόταν σε μια ανοικτή αγορά, όπως ακριβώς κάνουν οι ιδιώτες, και δεν υπήρχε υποψία σύγκρουσης συμφερόντων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,8 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $