Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 08:48

  Nissan, Honda, Fiat και Daimler διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, πληρώνουν υψηλά μερίσματα - Πρέπει να αγοράσεις;

  Nissan, Honda, Fiat και Daimler διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, πληρώνουν υψηλά μερίσματα - Πρέπει να αγοράσεις;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι μετοχές των Nissan, Honda, Fiat Chrysler και Daimler διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σύγκριση με τη λογιστική τους αξία, και πληρώνουν σημαντικά μερίσματα. Ο τίτλος της Nissan Motor, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται 51% χαμηλότερα από τη λογιστικής του αξία, αποδίδοντας μέρισμα 8,6%. Η μετοχή της Daimler διαπραγματεύεται με ακόμη μεγαλύτερο discount, και έχει μερισματική απόδοση 6,8% (βλέπε πίνακα).

  Τι κρύβεται πίσω από την εκποίηση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας;

  Αρκετοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η μείωση των πωλήσεων των συγκεκριμένων εταιρειών (βλέπε πίνακα). Ένας άλλος είναι το ενδεχόμενο επικείμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, όπως καταδεικνύει η "ανεστραμμένη καμπύλη" της απόδοσης των ομολόγων.

  ΠΙΝ Auto Forbes 2

  Τα αυτοκίνητα εντάσσονται στις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας, και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

  "Αν και οι πωλήσεις ελαφρών οχημάτων και φορτηγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς από τα 17,25 εκατ. το 2017 στα 17,27 εκατ. το 2018, και έχουν υπερβεί τα 17 εκατ. μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 30% έως το 2022", αναφέρει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Mario A. Gonzalez-Corzo.

  Ένας άλλος παράγοντας είναι το κύμα "αναταράξεων" που πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τον Clement Thibault, αναλυτή της πλατφόρμας χρηματοπιστωτικών αγορών Investing.com. "Υπάρχει ένα σημαντικό κύμα αναταράξεων που πλήττει στην παρούσα φάση τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, το οποίο καθιστά το επιχειρηματικό περιβάλλον δύσκολο να χαρτογραφηθεί", σημειώνει.

  Όπως είναι οι εμπορικοί πόλεμοι και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.

  "Η κατάσταση στην Κίνα επιτείνει τα προβλήματα, καθώς τόσο ο εμπορικός πόλεμος όσο και η επιβράδυνση της ζήτησης πλήττουν την αυτοκινητοβιομηχανία", λέει ο Thibault. "Η Γερμανία, που αναμφισβήτητα διαθέτει τους πλέον διακεκριμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, βλέπει την οικονομία της να φθίνει. Επιπλέον, οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι χώρες που νομοθετούν μελλοντικές απαγορεύσεις για τα μη ηλεκτρικά οχήματα, αναγκάζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις και τα ερευνητικά τους τμήματα να αναζητήσουν λύσεις”, προσθέτει.

  Ο Gonzalez-Corzo συμφωνεί, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις αυτών των "αναταραχών" στην αυτοκινητοβιομηχανία. "Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ προβλέπεται να φτάσει το 15% το 2030, από κάτω του 2% που είναι σήμερα", λέει. "Έως το 2030, τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ", σημειώνει. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να επιταχύνουν την επέκτασή τους στον συγκεκριμένο τομέα, και αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη και σε νέες γραμμές παραγωγής.

  Έπειτα, είναι και η στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στα αυτόνομα οχήματα, που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. "Η χρήση αυτόνομων οχημάτων εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει περίπου το 36% των συνολικών αποστάσεων που θα καλύπτονται στις ΗΠΑ μέχρι το 2030", σημειώνει ο Gonzalez-Corzo. "Η μετάβαση προς την αύξηση του μεριδίου ημιαυτόνομων και πλήρως αυτόνομων οχημάτων θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, και την επανευθυγράμμιση των γραμμών παραγωγής νέων οχημάτων, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του κινδύνου και της αβεβαιότητας σε ολόκληρο τον κλάδο", συμπληρώνει.

  Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ολοένα μεγαλύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών διαμοιρασμού αυτοκινήτων, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για καινούρια οχήματα. "Η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις κύριες αιτίες μείωσης της παραγωγής οχημάτων (και της ιδιοκτησίας) την επόμενη δεκαετία", προσθέτει.

  Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πιο θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η αυτοκινητοβιομηχανία για να προχωρήσει μπροστά. Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει αυτό που σε προηγούμενα άρθρα έχουμε χαρακτηρίσει ως "βεβιασμένη ζήτηση" (pent down demand), η οποία εδώ και χρόνια "κλέβει" πωλήσεις του μέλλοντος, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα.

  Αυτός είναι ο λόγος που οι συντηρητικοί επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την αγορά μετοχών αυτών των αυτοκινητοβιομηχανιών. "Οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων δεν αποτελούν εύκολη "σύσταση" για τους συντηρητικούς επενδυτές", σημειώνει ο Thibault. "Για τους επενδυτές που η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η διατήρηση του κεφαλαίου, η αβεβαιότητα είναι υπερβολική. Δεν πρόκειται για ένα κλασικό "παιχνίδι της αξίας” και είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι υποδηλώνουν οι αριθμοί", τονίζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.