Πώς ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει την πετρελαϊκή βιομηχανία

Πώς ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει την πετρελαϊκή βιομηχανία

Του Robert Rapier

Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα επηρεάζει πολλούς κλάδους. Η μεταβλητότητα της αγοράς επιδεινώνεται από τη συμπεριφορά του προέδρου Trump, ο οποίος κινείται μεταξύ απειλών και υποβαθμίσεων του ζητήματος.

Στις αρχές Αυγούστου, οι αγορές υπέστησαν αναταραχή από την απειλή του προέδρου Trump να επιβάλλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων. Οι αγορές επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά ο ενεργειακός τομέας επλήγη ιδιαίτερα σκληρά. Οι τιμές του αργού υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση της τετραετίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Trump υποχώρησε, επικαλούμενος ανησυχίες για τις λιανικές δαπάνες, καθώς οδηγούμαστε στην περίοδο διακοπών. Αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσφάτως έπεσε κάτω από την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου. Αυτή η καμπύλη απόδοσης συμβαίνει όταν οι επενδυτές στρέφονται προς ασφαλή assets και παραδοσιακά αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη ύφεσης.

Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ύφεση; Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η οικονομία είναι ακόμη σχετικά υγιής, αλλά οι εμπορικοί πόλεμοι κοστίζουν λεφτά στους καταναλωτές. Συνολικά η οικονομία επιβραδύνεται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο για τον λόγο αυτό, σε ύφεση.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας έχουν επίπτωση στον πετρελαϊκό κλάδο, το οποίο εξηγεί γιατί οι πετρελαϊκές αγορές υπέστησαν έντονο sell-off από την απειλή του προέδρου Trump για τους δασμούς. Αλλά δεν είχε τελειώσει. Σε μια σειρά tweets την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος Trump δήλωσε πως θα επέβαλε αντίποινα στην απάντηση της Κίνας για τους δασμούς που είχε επιβάλλει:

"Η Κίνα δεν θα έπρεπε να θέσει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 75 δισ. δολαρίων (πολιτικά κίνητρα). Από την 1η Οκτωβρίου, αγαθά και προϊόντα ύψους 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα, που αυτή τη στιγμή συνδέονται με δασμούς 25%, θα φορολογούνται πλέον με 30%. Επιπλέον, τα υπόλοιπα αγαθά και προϊόντα 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα, τα οποία από την 1η Σεπτεμβρίου φορολογούνται με 10%, τώρα θα φορολογούνται με 15%".

Αυτό το τελευταίο tweet ήταν που ταρακούνησε ιδιαιτέρως τις αγορές, με τον Dow Jones Industrial Average να κλείνει με απώλειες 600 μονάδων και τις τιμές πετρελαίου να υποχωρούν περαιτέρω 2%.

Ο αναλυτής της Rystad Energy, Artyom Tchen, συνόψισε την πιθανή επίδραση του εμπορικού πολέμου στην πετρελαϊκή αγορά:

"Πιστεύουμε ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και το συνακόλουθο κλίμα χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, είναι μεταξύ εκείνων των παραγόντων που εξισορροπούν τους κινδύνους εφοδιασμού και βάζουν όριο στις πετρελαϊκές τιμές. Προβλέπουμε αύξηση της ζήτησης το 2019 στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,4 εκατ.".

Επιπλέον, εκτός από την απειλή μιας οικονομικής επιβράδυνσης, ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα επηρεάζει τις πετρελαϊκές αγορές με δύο ακόμη τρόπους. Η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι ένας κλάδος που απαιτεί μεγάλα κεφάλαια για επενδύσεις, ενώ κάποιο μέρος του εξοπλισμού που απαιτείται, προέρχονται από την Κίνα. Ο κινεζικός χάλυβας για παράδειγμα, είναι σημαντικά πιο φθηνός από τον αμερικανικό. Εάν μια εταιρεία αγωγών για παράδειγμα, υποχρεωθεί να αγοράσει πιο ακριβό χάλυβα, θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς και θα οδηγήσει σε λιγότερα έργα.

Αλλά ένας τελικός και πιο άμεσος τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η πετρελαϊκή βιομηχανία, είναι ότι η Κίνα άρχισε να γίνεται μία όλο και πιο σημαντική αγορά για τις αμερικανικές πετρελαϊκές εξαγωγές. Το περασμένο καλοκαίρι, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν μισό εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει αμερικανικό αργό. Στράφηκαν αντί αυτού στο Ιράν για τις ανάγκες τους σε αργό πετρέλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Products Partners, Jim Teague, πρόσφατα παρατήρησε την απροθυμία της Κίνας να υπογράψει οποιαδήποτε μακροχρόνια συμφωνία για αμερικανικό αργό: "Όταν ήμουν στην Κίνα, άκουγα δύο λέξεις σε κάθε συνάντηση: Trump και δασμοί".

Η ουσία είναι ότι αυτός ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος προκαλεί πραγματικό πόνο στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, και δεν υπάρχει σημάδι ότι τελειώνει. Αυτό πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στις πετρελαϊκές αγορές στο προσεχές μέλλον.
 

 

Περισσότερα από Forbes

Αγορες

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.

Forbes Investing

Instacart: Οι κερδισμένοι και χαμένοι μεγαλοεπενδυτές από την IPO των $11 δισ.

Διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τον γύρο χρηματοδότησης του Μαρτίου 2021, που αποτίμησε την εταιρεία στα $38,5 δισ.

Forbes Οικονομια

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Αγορες

Πτώση της ζήτησης στο φυσικό αέριο το 2024 "βλέπει" η Wood Mackenzie

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη "βλέπει" η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί.

Forbes VIDEO

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.

Forbes Lifestyle

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Cosmos Group: Ανοίγει 1,5 κατάστημα το μήνα στην Ελλάδα και αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο

Πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ φέτος ο κύκλος εργασιών.

Forbes Innovation

Το Πεντάγωνο θέλει να δημιουργήσει τη "γλώσσα των drones"

Σχέδια για drones τεχνητής νοημοσύνης που θα συνεργάζονται σε στρατιωτικές επιθέσεις με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή.

Forbes World

Ουκρανικός πύραυλος με ειδική κεφαλή ανατίναξε από μέσα το ρωσικό υποβρύχιο "Rostov-on-Don"

Πώς λειτουργεί ο Storm Shadow μόλις χτυπά έναν "σκληρό" στόχο.