Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Αυγ-2019 14:16

  Ερωτηματικά στην DeepMind της Google μετά την παρατεταμένη άδεια του Mustafa Suleyman

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παρατεταμένη άδεια, την οποία πήρε ο Mustafa Suleyman, ένας εκ των τριών ιδρυτών της DeepMind, η οποία εξαγοράστηκε από την Alphabet έναντι 600 εκατ. δολαρίων το 2014, έχει εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του μυστικοπαθούς εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης.

  Ο Suleyman υπήρξε ένα από τα κύρια πρόσωπα της εταιρείας, από την ίδρυσή της και έχει υποστηρίξει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην επίλυση μερικών από τα πιο πιεστικά προβλήματα στον κόσμο, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εφαρμογές τεχνολογίας. Πρώην υπάλληλοι της DeepMind μιλούν για εντάσεις μεταξύ του Suleyman και του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου, Demis Hassabis, όπως και με το εργαστήριο AI της Alphabet, το Google Brain, ενώ κάνουν λόγο και για πιέσεις αφ' ότου ένα σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την καθοδήγηση του Suleyman, ενεπλάκη σε σκάνδαλο περί παραβίασης ιδιωτικότητας.

  By Joi Ito from Cambridge, MA, USA - Mustafa Suleyman, CC BY 2.0,
  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71621478

  Όπως αποκάλυψε το Bloomberg την Τετάρτη, ο Suleyman "έχει τεθεί σε άδεια", με έναν εκπρόσωπο του DeepMind να επιβεβαιώνει αργότερα ότι "ο Mustafa σταματάει για λίγο μετά από δέκα χρόνια πυρετώδους ρυθμού", αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα. Η αποχώρηση του Suleyman από την επιχείρηση που εδρεύει στο Λονδίνο έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, βάσει της οποίας ύστερα από την εξαγορά από την Google η DeepMind θα λάμβανε πληρωμές από μελλοντικά κέρδη (earn out period). 

  Ως επικεφαλής εφαρμοσμένης AI της DeepMind, ο Suleyman βρισκόταν υπέρ της συνεργασίας με την Google, αλλά και του να βρεθεί εμπορική εφαρμογή για τους έξυπνους αλγορίθμους αυτοεκπαίδευσης της DeepMind. Αυτή η ομάδα αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους και η AI της DeepMind έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει τις μονάδες ψύξης στα κέντρα δεδομένων της πιο αποδοτικές ενεργειακά και να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών στις συσκευές Android της Google.

  Ο Suleyman, γνωστός ως "moose" σε φίλους και συναδέλφους, ανέλαβε να βρει πραγματικές χρήσεις για την τεχνολογία της DeepMind, ενώ οι συνιδρυτές Hassabis και Shane Legg, είναι επικεφαλής ενός "στρατού" ερευνητών που εργάζονται για την οικοδόμηση "τεχνητής γενικής νοημοσύνης" ή AGI. Αυτό θεωρείται ευρέως ως μηχανή που μπορεί να μάθει ή να κάνει οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Προς το παρόν, τα μηχανήματα μπορούν να υπερέχουν σε στενά μεμονωμένα καθήκοντα, αλλά η DeepMind θέλει να δημιουργήσει συστήματα AI που να μπορούν να εκτελέσουν μια πληθώρα εργασιών σε ανθρώπινο επίπεδο ή και πέραν αυτού.

  Ο Suleyman ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας "Partnering on AI", μαζί με τον Eric Horvitz, διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Research· τη Francesca Rossi, ερευνήτρια δεοντολογίας της AI στην IBM· και τον Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονα AI της Facebook. Η σύμπραξη δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μερικές από τις προκλήσεις που παρουσιάζει η AI στους ανθρώπους και την κοινωνία, ενώ παράλληλα εξηγεί πώς η ανθρωπότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις νέες τεχνολογίες στον τομέα.

  Ο Suleyman, η μητέρα του οποίου ήταν νοσοκόμα, ήταν επίσης επικεφαλής στο έργο της DeepMind στην υγειονομική περίθαλψη και βοήθησε την οργάνωση να συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

  Το πρώτο έργο της DeepMind Health στην NHS -η ανάπτυξη μιας εφαρμογής παρακολούθησης ασθενών σε συνεργασία με το Royal Free Hospital στο Λονδίνο- μετετράπη σε καταστροφή όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας, αφού η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η μεταφορά 1,6 εκατ. αρχείων ασθενών, στην DeepMind ήταν παράνομη.

  Η DeepMind Health απορροφήθηκε από την Google το προηγούμενο έτος σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που θα μπορούσε να έχει αποξενώσει τον Suleyman, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η επιχείρηση που εδρεύει στο Λονδίνο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Google, σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους της DeepMind.

  Οι ζημιές της DeepMind αυξήθηκαν στα 570 εκατ. δολάρια το 2018, από 341 εκατ. δολάρια το 2017 και 154 εκατ. δολάρια το 2016. 

  Οι ζημιές αυξάνονται επειδή η DeepMind συνεχίζει να προσλαμβάνει εκατοντάδες ακριβούς ερευνητές και μηχανικούς, αλλά δεν παράγει σημαντικά έσοδα. 

  Ένας εκπρόσωπος της DeepMind έκανε στο Forbes την ακόλουθη δήλωση: "Είμαστε σε μια μακροπρόθεσμη αποστολή να προωθήσουμε την έρευνα της AI και να την χρησιμοποιήσουμε για θετικό όφελος. Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την AI ώστε να ωθήσει τις επιστημονικές ανακαλύψεις και είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον αντίκτυπο που έχει ήδη η δουλειά μας σε τομείς όπως η πρωτεϊνική αναδίπλωση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  113,1 δισ. $

  -293,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +251,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  96,8 δισ. $

  -663,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,4 δισ. $

  +334,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  69,8 δισ. $

  +21,8 εκ. $