Οι πέντε πιο σημαντικές αγορές να παρακολουθεί κανείς για την αγορά πετρελαίου

Οι πέντε πιο σημαντικές αγορές να παρακολουθεί κανείς για την αγορά πετρελαίου

Της Ellen R. Wald

Οι πέντε πιο σημαντικές αγορές να παρακολουθεί κανείς για την αγορά πετρελαίου:

5. Ινδία -Αυτή τη στιγμή η Ινδία εισάγει μόλις μεταξύ 4,5 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για να γίνει η μεγαλύτερη "αρένα" για τους παραγωγούς.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Στο παρελθόν, η μεγαλύτερη αρένα για να ανταγωνιστούν οι παραγωγοί πετρελαίου ήταν η Κίνα, αλλά με 1,37 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η Ινδία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την αγορά όπως το έκανε η Κίνα.

4. Σαουδική Αραβία - Η χώρα του Αραβικού Κόλπου κατέχει την πιο κερδοφόρα (πετρελαϊκή) εταιρεία στον κόσμο, φιλοξενεί τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και έχει τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της ανατολικής Ασίας, συχνά μέσω συνεργασιών διύλισης μεταξύ της Aramco και τοπικών επιχειρήσεων. Η Aramco επεκτείνει επίσης τις εξαγωγές της στην Ινδία για να αντισταθμίσει το χαμένο ιρανικό πετρέλαιο. Η Aramco είναι επίσης κάτοχος του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στις ΗΠΑ και έχει στόχο να επεκτείνει τις downstream δραστηριότητές της στις ΗΠΑ

3. Ρωσία- Η Ρωσία μπορεί να παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων του ΟΠΕΚ από ό,τι η Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά ως ζωτικό κομμάτι της Διακήρυξης Συνεργασίας των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός αναμένει τώρα την έγκριση της Ρωσίας προτού λάβει αποφάσεις για την παραγωγή.

2. Κίνα - Η χώρα αυτή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο με περίπου 10,64 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό μόνο την καθιστά καταλύτη για το πού πηγαίνει η αγορά πετρελαίου. Είναι συχνά ο μεγαλύτερος πελάτης της Saudi Aramco σε μηνιαία βάση. Η Κίνα είναι ένας τόσο σημαντικός καταναλωτής πετρελαίου που οποιαδήποτε ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται ή πιθανόν να επιβραδυνθεί στο μέλλον, οδηγεί σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στις αγορές πετρελαίου σήμερα είναι η πρόοδος - ή η έλλειψη - στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αντιπροσωπεύοντας το 50% αυτής της διαπραγμάτευσης, οι ενέργειες της Κίνας έχουν τεράστιο άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

1. ΗΠΑ – Η ισχυρή παραγωγή στις ΗΠΑ υπήρξε ο βασικός καταλύτης πίσω από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, ήδη από το 2014. Οι ΗΠΑ παράγουν αυτή τη στιγμή πετρέλαιο σε επίπεδα-ρεκόρ. (12,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με την EIA). Σε αυτό πρωτοστατεί η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά πόσο καιρό μπορεί ο σχιστόλιθος να διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς παραγωγής; Πολλές εταιρείες fracking παραμένουν μη κερδοφόρες. Θα κάνουν πίσω οι χρηματοδότες τους εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές και δεν δουν κέρδη ή η πρόσφατη ενοποίηση της βιομηχανίας του σχιστόλιθου είναι δείγμα ότι οι μεγάλοι παίκτες εξακολουθούν να αντλούν; Επίσης, αυτό που οδήγησε τις τιμές χαμηλότερα το τελευταίο έτος είναι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις-θρίλερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν δείξει επίσης την ικανότητά τους να επηρεάζουν την πετρελαϊκή βιομηχανία άλλων χωρών, καθώς εκμηδένισαν σχεδόν τις ιρανικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες. Και εντέλει ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινήσει την αγορά πετρελαίου αρκετά δραστικά στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μόνο με μια δήλωση ή ένα tweet.

Περισσότερα από Forbes

Αγορες

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.

Forbes Investing

Instacart: Οι κερδισμένοι και χαμένοι μεγαλοεπενδυτές από την IPO των $11 δισ.

Διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τον γύρο χρηματοδότησης του Μαρτίου 2021, που αποτίμησε την εταιρεία στα $38,5 δισ.

Forbes Οικονομια

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Αγορες

Πτώση της ζήτησης στο φυσικό αέριο το 2024 "βλέπει" η Wood Mackenzie

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη "βλέπει" η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί.

Forbes VIDEO

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.

Forbes Lifestyle

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Cosmos Group: Ανοίγει 1,5 κατάστημα το μήνα στην Ελλάδα και αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο

Πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ φέτος ο κύκλος εργασιών.

Forbes Innovation

Το Πεντάγωνο θέλει να δημιουργήσει τη "γλώσσα των drones"

Σχέδια για drones τεχνητής νοημοσύνης που θα συνεργάζονται σε στρατιωτικές επιθέσεις με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή.

Forbes World

Ουκρανικός πύραυλος με ειδική κεφαλή ανατίναξε από μέσα το ρωσικό υποβρύχιο "Rostov-on-Don"

Πώς λειτουργεί ο Storm Shadow μόλις χτυπά έναν "σκληρό" στόχο.