Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Αυγ-2019 14:55

  Forbes: Όχι, η προεδρία δεν κοστίζει 3-5 δισ. δολάρια στον Τραμπ

  Forbes: Όχι, η προεδρία δεν κοστίζει 3-5 δισ. δολάρια στον Τραμπ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι το ότι είναι πρόεδρος του κοστίζει 3-5 δισ. δολάρια. Αυτό όμως είναι άτοπο.

  Ο Τραμπ δεν μπορεί να χάνει 3-5 δις. δολάρια. Και τούτο διότι το εισόδημά του δεν είναι καν κοντά στα 3 δις. δολάρια και η περιουσία του συνολικά δεν έχει μειωθεί κατά 3 δις. δολάρια  από τότε που μπήκε στην πολιτική, πόσο δε μάλλον κατά 5 δις. δολάρια, καθώς τόσο μάλλον δεν υπήρξε ποτέ. Το Forbes υπολόγισε την συνολική περιουσία του Τραμπ στα 4,5 δισ. δολάρια το 2015, ενώ σήμερα η περιουσία του εκτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια, ήτοι μειωμένη κατά 1,4 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2015. 

  Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτής της πτώσης οφείλεται στην πολιτική. Μεγάλο μέρος της μείωσης οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι ο Τραμπ είχε πει ψέματα αναφορικά με το μέγεθος και την αξία της κατοικίας τους. Ένα άλλο μέρος της πτώσης οφείλεται επίσης στις δυνάμεις της αγοράς. Ο Τραμπ κατέχει εμπορικούς χώρους σε μια περίοδο που το ηλεκτρονικό εμπόριο στερεί κέρδη και τζίρο από τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης, κοστίζοντας περίπου 100 εκατ. ευρώ στον Τραμπ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η προεδρία έχει κοστίσει μόλις 200 εκατ. δολάρια στον Τραμπ από την συνολική απώλεια των 1,4 δισ. δολαρίων που έχει υποστεί αυτά τα χρόνια. 

  Ο Τραμπ απέδωσε στα νομικά έξοδα την μεγάλη μείωση της περιουσίας του. Αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο κόστος της προεδρίας του. Είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ έχει αντιμετωπίσει αρκετές αγωγές και μηνύσεις, οι οποίες αναμφίβολα είχαν κάποιο κόστος. Ωστόσο, οι δικηγορικές αμοιβές κυμαίνονται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια - όχι δισεκατομμύρια. Αντ 'αυτού, είναι το μίγμα της διχαστικής πολιτικής του και ολόκληρη η επιχείρηση που χτίστηκε γύρω από την περσόνα του που αποδείχτηκε ότι κόστισαν περισσότερο στον ίδιο. Η πόλωση της χώρας μεταφέρθηκε τελικά στην επιχείρησή του. 

  Αυτό οδήγησε σε μεγάλες απώλειες σε βασικούς τομείς. Το Trump National Doral, το μεγαλύτερο ακίνητο γκολφ του Αμερικανού προέδρου, αντλούσε ιστορικά μεγάλο μέρος της πελατείας του από τμήματα της χώρας όπου το Τραμπ δεν ήταν δημοφιλής. Έτσι λοιπόν, το εν λόγω θέρετρο έχει δει μια απότομη πτώση των εσόδων του από τότε που ο Τραμπ μπήκε στην πολιτική. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Στο μεταξύ, εταιρείες που πλήρωσαν για να βάλουν το σήμα "Τραμπ" στα προϊόντα τους, όπως οι Macy’s και Serta, είδαν τα έσοδά τους να αιμορραγούν κατά την προεδρία του Τραμπ. 

  "Αυτό το πράγμα (το να είμαι πρόεδρος) μου κοστίζει μια περιουσία", δήλωσε την Τρίτη ο Τραμπ. Πράγματι αλήθεια, αλλά όπως πάντα, ο Τραμπ υπερβάλλει στους αριθμούς. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  114,4 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,4 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  101,6 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  69,5 δισ. $