Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 08:23

  Πυρά κατά Microsoft επειδή επένδυσε σε εταιρεία που κατασκοπεύει Παλαιστίνιους

  Πυρά κατά Microsoft επειδή επένδυσε σε εταιρεία που κατασκοπεύει Παλαιστίνιους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Πυρά δέχεται η Microsoft για τη χρηματοδότηση της ισραηλινής εταιρείας αναγνώρισης προσώπου AnyVision, η οποία φέρεται να κατασκοπεύει Παλαιστίνιους. Η AnyVision προμηθεύει επίσης με τεχνολογία τη Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση.

  Οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η Microsoft προωθεί τη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη τεχνολογία, παρότι η ίδια παρουσιάζεται ως πιο προοδευτική και διαφανής όσον αφορά τα θέματα δεοντολογίας σχετικά με την αναγνώριση προσώπου σε σύγκριση με ανταγωνιστές της, όπως η Amazon και η Google. Ο Shankar Narayan, διευθυντής του project "Technology and Liberty” της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), ανέφερε στο Forbes ότι πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Microsoft στο Σιάτλ πέρυσι, όπου ο τεχνολογικός κολοσσός εμφανίστηκε δεκτικός στις σκέψεις για καθυστέρηση της διάδοσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει έκτοτε καμία σχετική ενέργεια.

  "Η συγκεκριμένη επένδυση δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για μένα - καταδεικνύει το κενό μεταξύ δράσης και ρητορικής στην περίπτωση των περισσότερων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και της Microsoft ειδικότερα”, τόνισε ο Narayan.

  Εν τω μεταξύ, η Microsoft υποστηρίζει ότι είναι συνεπής σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης, αν και δεν προέβη σε σχολιασμό για το συγκεκριμένο άρθρο κατά τη διάρκεια που αυτό γραφόταν.

  Η AnyVision από την πλευρά της αρχικά αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση μετά τη δημοσίευση του άρθρου: "Η AnyVision συνεργάζεται τόσο με πολιτικούς όσο και με μη πολιτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, σε εφαρμογές σχεδόν σε κάθε τομέα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οφέλη αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο κοινωνικό σύνολο. Ομοίως, αναγνωρίζουμε ότι μια τόσο ισχυρή τεχνολογία υπάρχει πιθανότητα να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης εάν βρεθεί σε λάθος χέρια, και πως έχουμε εγγενή ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία και τα προϊόντα μας χρησιμοποιούνται σωστά”.

  Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε η Microsoft με την ACLU, η εταιρεία άρχισε να μιλά δημοσίως όσον αφορά τις σκέψεις της για τη δεοντολογία και την αναγνώριση προσώπου. Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Brad Smith ζήτησε τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι παρότι υπάρχουν πολλές θετικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, θα μπορούσε επίσης να καταστρατηγηθεί και να χρησιμοποιηθεί για επιθετική επιτήρηση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

  Αργότερα, τον Δεκέμβριο, πραγματοποίησε στο ιστολόγιό του ανάρτηση με τίτλο "Αναγνώριση προσώπου: Είναι ώρα για δράση”, όπου επανέλαβε τα θετικά και τα αρνητικά της τεχνολογίας, προειδοποιώντας για επικίνδυνες παραλείψεις. Η αναγνώριση προσώπου έχει, για παράδειγμα, επανειλημμένως επικριθεί δεδομένου ότι αδυνατεί να διαφοροποιήσει ανθρώπους μη λευκών εθνοτήτων. Επίσης, ο Smith έθεσε τις έξι αρχές πάνω στις οποίες θα βασιζόταν η προσέγγιση της Microsoft όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου: ακεραιότητα, διαφάνεια, υπευθυνότητα, αποφυγή των διακρίσεων, ενημέρωση και συναίνεση, και νομική εποπτεία.

  Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Microsoft, M12, ανακοίνωσε ότι συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης της AnyVision, ύψους 78 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η AnyVision συμφώνησε να υιοθετήσει τις έξι αρχές της Microsoft για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, καθώς οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν να συνεργαστούν. Όπως όμως σε κάθε τεχνολογική συνεργασία, πολλά μπορεί να ακολουθήσουν: επί του παρόντος η Microsoft φιλοξενεί μια ιστοσελίδα όπου διαφημίζονται τα προϊόντα της AnyVision στο app store της που απευθύνεται σε επιχειρήσεις.

  Στον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης της AnyVision, ύψους 78 εκατ. δολαρίων, συμμετείχαν επίσης και άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι LightSpeed Venture Partners, Robert Bosch και Qualcomm Ventures. Καμία από αυτές τις εταιρείες όμως δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό όσο γραφόταν το άρθρο.

  Είναι ασαφές εάν οι επενδυτές είχαν γνώση σχετικά με τις δραστηριότητες της AnyVision σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ισραηλινή εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι διαδηλωτές αυτήν την εβδομάδα χρησιμοποίησαν λέιζερ σε μια προσπάθεια να εμποδίζουν την αναγνώριση των προσώπων τους. Σε μια αγγελία για θέση εργασίας στο τμήμα πωλήσεων του Χονγκ Κονγκ, η AnyVision αποκαλύπτει ότι έχει πελάτες και συνεργασίες όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και στο Μακάο, που είναι γνωστό και ως Λας Βέγκας της Ασίας. Στη Ρωσία, μια χώρα που έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εργαλεία της AnyVision χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, σύμφωνα με αναφορά στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

  Έπειτα, στα μέσα Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι η AnyVision, μια νεοφυής εταιρείας που έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά μόλις πριν από δύο χρόνια υποσχόμενη ακρίβεια 99,9% στην αναγνώριση προσώπου, είχε συμμετοχή σε ισραηλινά προγράμματα επιτήρησης στη Δυτική Όχθη. Η ιστοσελίδα Haaretz δημοσίευσε μια έκθεση του TheMarker, σύμφωνα με την οποία ο στρατός χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της AnyVision σε σημεία ελέγχου στους δρόμους προς το Ισραήλ και σε ένα δίκτυο καμερών που λειτουργεί στη Δυτική Όχθη.

  Η AnyVision εξάλλου έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό του Ισραήλ. Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Tamir Pardo, είναι επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής της AnyVision, ενώ πρόεδρος είναι ο Amir Kain, πρώην επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

  Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν επικρίνει τη Microsoft για την υποστήριξή της προς την AnyVision. Ένας εκ των επικριτών της, ο επιχειρηματίας του χώρου της κυβερνοασφάλειας Matt Suiche, χαρακτήρισε την επένδυση "σκανδαλώδη”.

  Ο Amos Toh, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο Forbes ότι υπήρχαν πολλές ανησυχίες σχετικά με την επένδυση της Microsoft. Η χρήση της τεχνολογίας σε "ένα πολύ δύσκολο πολιτικό πλαίσιο” θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, τόνισε.

  "Πιστεύω ότι εναπόκειται στη Microsoft να δει επί τοις ουσίας ποιος είναι ο κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την επένδυση σε μια εταιρεία που παρέχει τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε μια κατοχική δύναμη”, πρόσθεσε. "Δεν πρόκειται απλώς για διακύβευση της ιδιωτικότητας, αλλά για τη διακύβευση της ιδιωτικής ζωής που αφορά μια μειονοτική ομάδα που έχει υποστεί καταστολή και διώξεις επί μακρόν. Υπάρχουν ειδικοί λόγοι για τις διακρίσεις εκεί”, σημείωσε.

  Η AnyVision διχάζει την Αμερική

  Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αναπτύσσει ένα σημαντικό βραχίονα πωλήσεων και στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας δήλωσε στο TheMarket ότι η εταιρεία ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση να προωθήσει την ιδέα ότι η αναγνώριση προσώπου είναι κάτι "θετικό”.

  Η AnyVision και οι συνεργάτες της θα αντιμετωπίσουν όμως αυστηρό έλεγχο από τους Αμερικανούς, ειδικότερα από την ACLU, η οποία τους τελευταίους μήνες εντείνει τη ρητορική της κατά της Microsoft. Ο Narayan της ACLU αμφισβήτησε κατά πόσον οι επιτροπές δεοντολογίας της Microsoft -ειδικότερα το τμήμα Artificial Intelligence in Engineering and Research (AETHER)- εξέτασαν σε βάθος την επένδυση στην AnyVision. Χωρίς διαφάνεια, είναι αδύνατον να πούμε (πόσο βαθιά εξέτασαν το θέμα)”, τόνισε, προσθέτοντας: "Αποτελεί ειρωνεία δεδομένου ότι διατυμπανίζουν τη διαφάνειά τους”.

  Παρά τις δεδηλωμένες θετικές συναντήσεις με τη Microsoft το 2018, τον φετινό Ιανουάριο η ACLU εξέφρασε την απογοήτευσή της για την στήριξη που παρείχε ο τεχνολογικός κολοσσός σε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, αν και μόνο με τη συναίνεση των πολιτών και με τρόπο που δεν οδηγεί σε "παράνομες διακρίσεις βάσει των ομοσπονδιακών ή πολιτειακών νόμων έναντι μεμονωμένων καταναλωτών ή ομάδων καταναλωτών”. Η ACLU, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που υποστήριξε η Microsoft ως "απερίγραπτο”, τάχθηκε υπέρ ενός άλλου νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών πριν την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας.

  Κάποιες περιοχές των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει ή εξετάζουν την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η κυβέρνηση του Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, επέβαλε μορατόριουμ για τη χρήση της.

  Η Microsoft μπορεί να έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της όπως η Amazon και η Google, στον διάλογο σχετικά με τη δεοντολογία των δράσεων επιτήρησης, ωστόσο όσο δημιουργεί, διαχέει και χρηματοδοτεί τέτοιου είδους τεχνολογίας, θα συνεχίσει να επικρίνεται από όσους ανησυχούν για τους κινδύνους που κρύβει η αναγνώριση προσώπου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

  11:48 30/06

  Ρεπορτάζ του CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν "έπαιρνε ό,τι ήθελε" στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις

  Πούτιν και Ερντογάν "είχαν" τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεών τους, ενώ εκείνος συνήθιζε να προσβάλλει ηγέτες συμμαχικών χωρών.

  07:40 30/06

  Η Wall Street αρχίζει να προειδοποιεί αθόρυβα για πιθανή προεδρία του Μπάιντεν

  Γιατί το προβάδισμα 10 μονάδων του Μπάιντεν δημιουργεί ανησυχίες στους διαδρόμους της Wall Street.