Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Αυγ-2019 08:43

  Το εύκολο χρήμα δεν θα σώσει την παγκόσμια οικονομία από την επόμενη ύφεση

  Το εύκολο χρήμα δεν θα σώσει την παγκόσμια οικονομία από την επόμενη ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το εύκολο χρήμα θα τροφοδοτήσει τις φούσκες παγίων, αλλά δεν θα σώσει την παγκόσμια οικονομία από την επόμενη ύφεση.

  Αυτό σύμφωνα με τον Ted Bauman, ανώτερο ερευνητικό αναλυτή και οικονομολόγο της Banyan Hill Publishing.

  "Το βασικό μάθημα από τις ιστορικές εμπειρίες είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες όσο θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το εύκολο χρήμα", λέει ο Bauman. "Θα χρησιμοποιήσω μια παλιά σχολική προσέγγιση στη νομισματική οικονομία. Οι άνθρωποι δανείζονται χρήματα εάν είναι οικονομικά ορθολογικό να το πράξουν. Εάν οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις δεν δουν όφελος από το δανεισμό χρημάτων και τη χρήση τους για επενδύσεις ή δαπάνες, δεν θα το κάνουν ανεξάρτητα από το πόσο φθηνά είναι τα χρήματα ".

  Με απλά λόγια, η νομισματική πολιτική έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον Bauman. "Από την άποψη αυτή, στη σύγχρονη εποχή, η νομισματική χαλάρωση έχει φτάσει στο όριό της -μπορείς να πιέεις όλα όσο θέλεις, αλλά δεν πρόκειται να μετακινήσεις τίποτα με αυτό τον τρόπο", προσθέτει.

  Τα σχόλια του Bauman έρχονται ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Federal Reserve να μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης.

  Ο Kevin Philip, Managing Director της Bel Air Investment Advisor, συμφωνεί. "Δεν νομίζω ότι μια κίνηση 25 μονάδων βάσης θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή του μέσου καταναλωτή", λέει.

  Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας.

  Ο Bauman διακρίνει τρία προβλήματα σε σχέση με την πρόσφατη περικοπή τόκων.

  Το πρώτο είναι ότι δεν αντιμετωπίζει τη θεμελιώδη αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι η έλλειψη ζήτησης τελικού καταναλωτή. "Η λεγόμενη 'ισχυρή οικονομία' της τελευταίας δεκαετίας έχει γνωρίσει πολύ πιο αργή μέση ετήσια ανάπτυξη από ό, τι στις προηγούμενες δεκαετίες", σημειώνει ο Bauman. "Αν και οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, το κόστος της εκπαίδευσης, της ασφάλισης, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων οιονεί μονοπωλιακών προϊόντων έχει καταπιεί τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη. Όπως είδαμε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η τελική ιδιωτική ζήτηση για αγαθά είναι η χαμηλότερη από το 2006. "

  Και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αυτή τη φορά, δεδομένης της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και των μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων και χρεών σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Χώρα Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης Επιτόκια Κρατικός προϋπολογισμός Χρέος/ΑΕΠ
  ΗΠΑ 2.30% 2.50% -3.80% 105.40%
  Ευρωζώνη 1.10 0.00 -0.50 85.10
  Ιαπωνία 0.90 -0.10 -3.80 253
  Κίνα 6.20 4.35 -4.20 47.60*
  Ινδία 5.80 5.75 -3.42 68.70*

   

  Έπειτα υπάρχει το ενδεχόμενο τα χαμηλότερα επιτόκια να τροφοδοτήσουν τις φούσκες παγίων.

  "Ο κίνδυνος είναι ότι με τη μείωση των επιτοκίων, η Fed θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των μετοχών και των ακινήτων και να ενθαρρύνει τον δανεισμό υψηλού κινδύνου", λέει ο Bauman. "Αυτό στρώνει το έδαφος για μια κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως διαπιστώσαμε και το 2008. Αυτό θα μας οδηγήσει πίσω σε οικονομική ύφεση και αποπληθωριστικές πίεσεις, όπως είδαμε στη δεκαετία του 1990 στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ μετά το 2008."

  Και υπάρχει και το πρόβλημα της αξιοπιστίας της Fed. "Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η Fed είναι υπερβολικά ευαίσθητη στις πολιτικές πιέσεις της Προεδρίας και δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία της χρηματιστηριακής αγοράς απ 'ό, τι στην πραγματική οικονομία", προσθέτει ο Bauman. "Η περικοπή των επιτοκίων τώρα θα ενισχύσει αυτή την αντίληψη και θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διεξαγωγή της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα τείνει να ενισχύσει τις παραπάνω τάσεις. "

  Στο μεταξύ, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα με τη νομισματική πολιτική: υπονομεύει την παραδοσιακή τραπεζική.

  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες όπου τα αρνητικά επιτόκια μετατρέπουν το "spread των επιτοκίων", που είναι η βασική πηγή της παραδοσιακής τραπεζικής κερδοφορίας, σε αρνητικό. Όπως στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.

  Συμπέρασμα: οι περικοπές των επιτοκίων δεν απέτρεψαν την παγκόσμια οικονομίανα διολισθήσει σε ύφεση πριν, και δεν θα το κάνουν και τώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:44 13/08

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020-Στην κορυφή ο "Βράχος" Dwayne Johnson

  Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί της χρονιάς είχαν συνδυαστικές απολαβές $545,5 εκατ., με το Netflix να "κόβει" σε 6 από αυτούς "επιταγές" 140,5 εκατ.

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.