Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Αυγ-2019 09:32

  Η εμπορική διένεξη Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στην Apple έναντι της Samsung

  Η εμπορική διένεξη Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στην Apple έναντι της Samsung
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η απόφαση της Ιαπωνίας να περιορίσει την εξαγωγή τριών χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξαρτημάτων (π.χ. οθόνες) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή προϊόντων της Samsung - και να δώσει προβάδισμα στην Apple έναντι του κορεατικού ανταγωνιστή της.

  Αυτή είναι η άποψη του Rolando Hernandez, αντιπροέδρου της Valid, ενός παρόχου τηλεπικοινωνιακών λύσεων.

  "Το προβάδισμα που θα μπορούσε να κερδίσει η Apple έναντι της Samsung, εξαιτίας της εμπορικής κρίσης Ιαπωνίας-Ν. Κορέας, αφορά κυρίως την αλυσίδα παραγωγής", εξηγεί ο Hernandez.

  Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι κάτι καινούργιο. Έρχονται και φεύγουν λόγω των χρόνιων διενέξεων μεταξύ Σεούλ και Τόκιο.

  Ιστορικά, η Ιαπωνία είχε καταλάβει την Κορεατική Χερσόνησο από το 1910 έως το 1945, περίοδος που έχει αφήσει πολλές πληγές μεταξύ των δύο λαών έως και σήμερα. Μια τέτοια πληγή είναι η υποχρεωτική εργασία που είχε επιβάλει η Ιαπωνία στη Ν. Κορέα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός της Σεούλ ζήτησε από την Ιαπωνία να αποζημιώσει όσους Νοτιοκορεάτες είχαν υποχρεωθεί τότε να εργαστούν.

  Το Τόκιο όμως ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει επιλυθεί από το 1965, όταν η Ιαπωνία παρείχε 800 εκατ. δολ. ως οικονομική βοήθεια και δάνεια στη Σεούλ.

  Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική ένταση έχει επιπτώσεις και στην αγορά των smartphones. Ο μεγάλος χαμένος εδώ είναι η Samsung -και άλλες κορεατικές εταιρείες- που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την κατασκευή των προϊόντων τους.

  Οι κερδισμένοι θα μπορούσε να είναι οι Κινέζοι κατασκευαστές και ο μεγάλος ανταγωνιστής της Samsung, η αμερικανική Apple.

  Για να είμαστε ακριβείς, η Apple είναι ανταγωνιστής και πελάτης της Samsung. Την ανταγωνίζεται στην τελική αγορά, αλλά συνεργάζεται μαζί της γιατί αγοράζει από την κορεατική εταιρεία υλικά που ενσωματώνει στα κινητά της. Έτσι, λοιπόν, οι πρόσφατες απαγορεύσεις που επέβαλε η Ιαπωνία στη Ν. Κορέα θα επηρεάσουν και την Apple. "Η Samsung και η LG εφοδιάζουν την Apple με οθόνες και κάρτες μνήμης για την κατασκευή των iPhone", διευκρινίζει ο Hernandez.

  Παρ' όλα αυτά, η επίπτωση που θα γνωρίσει η Apple θα είναι η μικρότερη, καθώς η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία ήδη έχει βρει εναλλακτικούς συνεργάτες. Ήδη από πέρυσι έχει κάνει συμφωνία με την κινεζική BOE Technology Group για τον εφοδιασμό τεχνολογικών εξαρτημάτων, ασχέτως της εμπορικής διένεξης που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

  Επίσης, ο Hernandez εκτιμά πως η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας θα δυσκολέψει τη Samsung να βρει άλλους συνεργάτες στην Κίνα. Και αυτό γιατί η κινεζική BOE είναι απευθείας ανταγωνιστής της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  79,0 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $