Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιουλ-2019 00:05

  O Γ. Προφητηλιώτης μετατρέπει διαστημική τεχνολογία σε "όπλο" ενάντια στα προβλήματα ομιλίας και ακοής

  O Γ. Προφητηλιώτης μετατρέπει διαστημική τεχνολογία σε "όπλο" ενάντια στα προβλήματα ομιλίας και ακοής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ασχολείται με τη διαστημική τεχνολογία, έχει αποσπάσει πλειάδα βραβεύσεων, µεταξύ άλλων από τη Διεθνή Οµοσπονδία Αστροναυτών, ενώ έχει συµµετάσχει και στον σχεδιασµό µελλοντικής σεληνιακής επανδρωµένης αποστολής. Το δε project του 29χρονου Γιώργου Προφητηλιώτη για την αξιοποίηση µιας µεθόδου µαγνητοµετρίας (που είχε αναπτυχθεί στη διαστηµική βιοµηχανία) για την παρακολούθηση των κινήσεων των χεριών και τη µετάφραση της νοηµατικής γλώσσας σε φωνούµενη γλώσσα και οµιλία προς διευκόλυνση της επικοινωνίας των ατόµων µε προβλήµατα οµιλίας και λειτουργική ακοή απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισµό "Act in Space 2016".

  Έκτοτε η ιδέα του Γιώργου έχει διακριθεί πολλάκις και συνεχίζει έως σήµερα µε τη µορφή της startup "Quanta & Qualia", στην οποία ο 29χρονος διπλωµατούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ έχει αναλάβει επικεφαλής καινοτοµίας.

  Το έργο του ως Μηχανικού Συστηµάτων Υποστήριξης Ζωής βραβεύτηκε µε το Μετάλλιο του διεθνούς "Space Station Design Workshop 2018". Η οµάδα του σχεδίασε τη σεληνιακή επανδρωµένη αποστολή "Blue Moon", που κέρδισε το workshop. Ο Γιώργος εστίασε στο σύστηµα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών, καθώς και στον κύριο επιστηµονικό σκοπό της αποστολής, που ήταν η εξακρίβωση της βιολογικής επιµόλυνσης του σεληνιακού εδάφους από το µικροβιακό φορτίο της διαστηµικής βάσης. 

  Είναι επίσης συνιδρυτής της ΜΚΟ "Greek NewSpace Society", όπου συντονίζει όλες τις στρατηγικές συνεργασίες µε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, είναι ο εµπνευστής και συντονιστής της πρώτης ελληνικής ανάλογης επανδρωµένης διαστηµικής αποστολής "CYCLAMINA", στο πλαίσιο του προγράµµατος IGLUNA του Swiss Space Center. Σκοπός της αποστολής "CYCLAMINA" είναι η τεχνολογική επαύξηση ενός φυσιολογικού φυτού για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συντροφικότητας σε έναν αστροναύτη, µέσα από µια διεπαφή φυτού-υπολογιστή. Είναι, τέλος, συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας µε δύο δηµοσιευµένες συλλογές διηγηµάτων στο ενεργητικό του, η πρώτη εκ των οποίων τιµήθηκε µε το 1ο Βραβείο Συλλογής Διηγηµάτων στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισµό "Χριστόδουλος Πετρίδης".

  Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς ονειρεύομαι την Ελλάδα του αύριο

  Ο Γ. Βαρβαρέλης και ο Δ. Ευαγγελόπουλος φέρνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι

  Διάνα Βουτυράκου: Από τη ρομποτική στη βιοϊατρική

  Ζωή Γιαβρή: Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

  Η Speen των Ι. Δηµητρίου, Ν. Χαραλάµπους και Σπ. Κίτου ή πώς γίνεται ένα ποδήλατο ηλεκτροκίνητο

  Η Geabit του Ευάγγελου Καραθάνου "ξεκλειδώνει" τη δυναµική της καλλιέργειας

  Μαρία Σάκκαρη, το κορίτσι που έχει το τένις στο DNA του

  Στέφανος Τσιτσιπάς, ο El Greco του τένις

  O Κώστας Αντωνόπουλος και η Kodika σας βοηθάνε να φτιάξετε το δικό σας mobile app

  *Μαρία Δημακοπούλου: Η 28χρονη που έδωσε λύση σε άλυτο πρόβλημα της Intel

  H Entomics του Φώτη Φωτιάδη µετατρέπει τα βιολογικά απορρίµµατα σε ζωοτροφή υψηλής αξίας

  Μάριος Βλαχογιάννης: Ο 21χρονος που ανακάλυψε έναν θησαυρό στα... σκουπίδια

  * Ο Κωνσταντίνος Δάβαρης έρχεται να ταράξει τα νερά στον τρόπο χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  79,0 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $