Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουλ-2019 00:06

  Η Geabit του Ευάγγελου Καραθάνου "ξεκλειδώνει" τη δυναµική της καλλιέργειας

  Η Geabit του Ευάγγελου Καραθάνου "ξεκλειδώνει" τη δυναµική της καλλιέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχει βραβευτεί από τη Nissan ως µια από τις 19 startups που αλλάζουν τον κόσµο, ενώ έχει αποσπάσει και το πρώτο βραβείο καινοτοµίας από το κράτος του Ισραήλ για τα 70 χρόνια Ισραήλ. Η Geabit, η startup που δηµιούργησε ο Ευάγγελος Καραθάνος (21 ετών) αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει ο αγροτικός τοµέας, έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει όλη τη δυναµική µιας καλλιέργειας, µεγιστοποιώντας τη σοδειά του αγρότη, µειώνοντας παράλληλα τα κόστη, τη χρήση χηµικών, ενέργειας και νερού. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Geabit καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συµβουλές στον αγρότη για το πώς θα µεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα µειώσει το ρίσκο του και θα περιορίσει την περιττή χρήση χηµικών, ενέργειας και νερού. 

  Οι αισθητήρες που αναπτύσσει η Geabit καταγράφουν και αναλύουν, µε τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης και µηχανικής µάθησης, την υγεία, την ανάπτυξη των φυτών, καθώς και τις κλιµατολογικές συνθήκες που επικρατούν σε µια καλλιέργεια, µε αποτέλεσµα να µπορεί ο αγρότης να έχει τον πλήρη έλεγχο της καλλιέργειάς του εξ αποστάσεως. Οι αγρότες που χρησιµοποιούν την τεχνολογία της Geabit για πρώτη φορά καταγράφουν κατά µέσο όρο 30% αύξηση στη σοδειά τους στο πρώτο έτος, ενώ η τεχνολογία της startup έχει φτάσει µέχρι στιγµής σε 6 χώρες, µεταξύ των οποίων η Ολλανδία, το Ισραήλ και η Ισπανία. Δείγµα της καινοτοµίας της είναι επίσης το γεγονός ότι η Geabit ανήκει στο Inception Program της NVIDIA, πρόγραµµα στο οποίο ανήκουν startups που φέρνουν την επανάσταση σε τοµείς µέσω Deep Learning και τεχνητής νοηµοσύνης.
   

  Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.
   
   

  Διαβάστε ακόμη: 

  Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς ονειρεύομαι την Ελλάδα του αύριο

  Ο Γ. Βαρβαρέλης και ο Δ. Ευαγγελόπουλος φέρνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι

  Διάνα Βουτυράκου: Από τη ρομποτική στη βιοϊατρική

  Ζωή Γιαβρή: Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

  Η Speen των Ι. Δηµητρίου, Ν. Χαραλάµπους και Σπ. Κίτου ή πώς γίνεται ένα ποδήλατο ηλεκτροκίνητο
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  113,5 δισ. $

  +1.276,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,5 δισ. $

  +352,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  98,2 δισ. $

  +3.505,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,7 δισ. $

  +468,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,2 δισ. $

  -94,5 εκ. $