Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 17:59

  Πώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχτισε την 40 εκατ. δολαρίων περιουσία του

  Πώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχτισε την 40 εκατ. δολαρίων περιουσία του
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Ο William Barr "έχτισε" το όνομά του, υπηρετώντας ως Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. υπουργός Δικαιοσύνης στα ελληνικά δεδομένα) κατά τη διάρκεια της θητείας δύο προέδρων, του George Bush και του Donald Trump. Αλλά, την περιουσία του, την έχτισε εκτός γραφείου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια αμειβόμενος για τις υπηρεσίες του ως εκτελεστικός διευθυντής αλλά και ως διευθυντής για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής.

  Σήμερα, ο Barr (δεν έχει σχολιάσει ακόμα επί του άρθρου), εκτιμάται ότι έχει περιουσία 40 εκατ. δολαρίων, υπολογίζοντας τους φόρους, τις προσωπικές δαπάνες και τις μικρές αποδόσεις των επενδύσεων. Αυτός ο αριθμός είναι ακριβέστερος από ό,τι στη δήλωση πόθεν έσχες του Barr, ένα έγγραφο που δεν ασχολείται με λεπτομέρειες και που παρουσιάζει περιουσιακά στοιχεία αξίας μεταξύ 24 εκατ. και 74 εκατ. δολαρίων.

  Το μάζεμα των χρημάτων ξεκίνησε γύρω στο 1993, όταν ο Bush εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο και ο Barr επανήλθε στον ιδιωτικό τομέα. Την επόμενη χρονιά, ο Barr έγινε γενικός σύμβουλος στον τηλεφωνικό κολοσσό GTE Corporation. Όταν η GTE συγχωνεύθηκε με την Bell Atlantic για να δημιουργήσει τη Verizon, το 2000, ο Barr παρέμεινε στη θέση του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος. Από το 2001 έως το 2007, έφθασε κατά μέσο όρο το 1,7 εκατ. δολάρια σε ετήσιο μισθό και μπόνους, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Barr έλαβε επίσης πολύτιμα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, μερικά τα οποία χρησιμοποίησε, όντας ακόμα στην εταιρεία, συγκεντρώνοντας περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια μετά φόρων από το 2003 έως το 2007.

  Η περιουσία 40 εκατ. δολαρίων του Barr

  Η δουλειά στη Verizon ήρθε με άλλα οφέλη. Ο Barr έλαβε ένα ευέλικτο ποσό ύψους 31.000 δολαρίων ως επίδομα δαπανών, 10.000 δολάρια περίπου για οικονομικό σχεδιασμό, καθώς και τη χρήση του εταιρικού αεροσκάφους για προσωπικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο όφελος, ωστόσο, ήρθε κατά τη συνταξιοδότηση. Ο Barr παραιτήθηκε από την εταιρεία στα τέλη του 2008, λαμβάνοντας μερίδιο ύψους 17,1 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα αναβαλλόμενων εσόδων της Verizon, σύμφωνα με έγγραφο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εκτός από αυτό, τα έγγραφα της εταιρείας περιγράφουν επίσης μια πρόσθετη αποζημίωση αποχώρησης, ύψους 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων, για τον Barr.

  Εκείνη την εποχή, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Οι εταιρικές αμοιβές ήταν υπό στενή εξέταση, και το πακέτο εξόδου του Barr έγινε εύκολος στόχος. Μια ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία με την επωνυμία Corporate Library βαθμολόγησε τη Verizon με "D", σημειώνοντας "υψηλό κίνδυνο διοίκησης" και "πολύ μεγάλη ανησυχία" στις αμοιβές των στελεχών. Σε μια κατάθεση, η Verizon επεσήμανε συγκεκριμένα, πως οι αμοιβές του Barr ευθύνονταν για την αξιολόγηση.

  Η συνταξιοδότηση δεν σήμαινε ότι ο Barr τελείωσε. Τη χρονιά μετά την απομάκρυνσή του από την Verizon, ενετάχθη στα διοικητικά συμβούλια δύο εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, την Dominion Resources και την Time Warner. Από το 2009 έως το 2018, η Dominion κατέβαλε στον Barr 1,2 εκατ. δολάρια σε μετρητά και του χορήγησε άλλο 1,1 εκατ. δολαρίων, από κέρδη μετοχών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  Η Time Warner τον πλήρωσε 970.000 δολάρια σε μετρητά και 1 εκατ. δολάρια σε μετοχές για τις υπηρεσίες του από το 2009 έως το 2016, όταν η εταιρεία συμφώνησε να συγχωνευτεί με την AT&T. Η συμφωνία αυτή ήταν προσοδοφόρα για τον Barr -κατέγραψε 1,7 εκατ. δολάρια ως εισόδημα που σχετίζεται με αυτή την κίνηση, στη δήλωση πόθεν έσχες του. Όμως, η συγχώνευση ήταν ανησυχητική για τον Trump, του οποίου το τμήμα δικαιοσύνης προσπάθησε να την εμποδίσει. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης του, ο Barr υποσχέθηκε να παραιτηθεί από την υπόθεση, γιατί ως υπουργός Δικαιοσύνης, υπήρχαν συγκρουόμενα συμφέροντα.

  Ο Barr υπηρέτησε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Och-Ziff Capital Management, από το 2016, ενώ το ίδιο έτος, μια θυγατρική επιχείρησε να συνωμοτήσει για να παραβιάσει τον νόμο περί διαφθοράς. Η Och-Ziff συμφώνησε να πληρώσει ποινές ύψους 412 εκατ. δολαρίων. Επίσης κατέβαλε στον Barr 190.000 δολάρια σε μετρητά και 530.000 δολάρια σε μετοχές από το 2016 έως το 2018. Ο γενικός εισαγγελέας δεν υπηρετεί πλέον στα διοικητικά συμβούλια της Och-Ziff, της Dominion Resources ή της Time Warner.

  Το 2017, ο Barr υπέγραψε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis, η οποία έχει ασυνήθιστη σχέση με τη διοίκηση του Trump. Η εταιρεία πληρώνει ετήσιο ενοίκιο ύψους 8,4 εκατ. δολαρίων για να μισθώσει μέρος ενός ουρανοξύστη του Σαν Φρανσίσκο στον οποίο ο Πρόεδρος Trump κατέχει ποσοστό 30%. Όσο βρισκόταν στην Kirkland, ο Barr εκπροσώπησε την εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων Caterpillar. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στα γραφεία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι έφερε τον Barr "να εξετάσει εκ νέου τις διαφορές της Caterpillar με την κυβέρνηση". Ο εκπρόσωπος της Caterpillar δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν "πολύ ευχαριστημένη" με το έργο του Barr. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε να αποσυρθεί από οποιαδήποτε θέματα αφορούν την εταιρεία, "αν είναι απαραίτητο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  113,5 δισ. $

  +1.276,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,5 δισ. $

  +352,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  98,2 δισ. $

  +3.505,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,7 δισ. $

  +468,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,2 δισ. $

  -94,5 εκ. $