Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 00:05

  Ο Γ. Βαρβαρέλης και ο Δ. Ευαγγελόπουλος φέρνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι

  Ο Γ. Βαρβαρέλης και ο Δ. Ευαγγελόπουλος φέρνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To Capital.gr από σήμερα θα δημοσιεύει σε ημερήσια βάση έναν έναν τους πρωταγωνιστές της πρώτης λίστας Forbes 30 κάτω των 30 για την Ελλάδα. Πρόκειται για τριάντα success stories, οι πρωταγωνιστές των οποίων ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς – από τον αθλητισμό μέχρι τη διαστημική τεχνολογία. Πολύχρονες, κοπιώδεις, επίπονες προσπάθειες, καινοτόμες ιδέες και παγκόσμιες πρωτοτυπίες, οι οποίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι γεννήθηκαν μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. "Οδηγός" και πυξίδα που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

  Μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σειρά παίρνουν οι Γιώργος Βαρβαρέλης και  Δηµήτρης Ευαγγελόπουλος (28 ετών και οι δυο) ιδρυτές της Augmenta

  Την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι φέρνουν o Γιώργος και ο Δηµήτρης, οι οποίοι, κατά την ενασχόληση µε τα χωράφια τους, διαπίστωσαν πως η τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο είχε πολύ µικρή διείσδυση σε σχέση µε άλλους τοµείς. Έτσι, οι υποψήφιοι διδάκτορες στους κλάδους της µηχανικής όρασης και της γεωργίας ακριβείας αντίστοιχα, χρησιµοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και µε τη συµβολή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στον Βόλο, από το οποίο έλαβαν σηµαντική υλικοτεχνική βοήθεια, προχώρησαν στην ίδρυση της Augmenta και στη δηµιουργία µιας συσκευής "Plug & Play", του Field Analyzer. Η συγκεκριµένη συσκευή αυτοµατοποιεί τις αγροτικές διαδικασίες όπως η λίπανση και ο ψεκασµός φυτοφαρµάκων, γλυτώνοντας χρήµατα από τους παραγωγούς από την αποφυγή υπερβολικής χρήσης χηµικών, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους. Η συσκευή αποτελείται από έξι πολυφασµατικές κάµερες και, όταν ο αγρότης ξεκινά την εργασία στο χωράφι του, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγµατικό χρόνο και µέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να "καταλαβαίνει" εάν υπάρχει, π.χ., έλλειψη αζώτου (λιπάσµατος) ή κάποια ασθένεια. Σύµφωνα µε µελέτη του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, η τεχνολογία της Augmenta αυξάνει την παραγωγή κατά 12%, ενώ σε µεταγενέστερη έρευνα της εταιρείας καταγράφηκε 13% λιγότερη χρήση χηµικών. Επίσης, η Augmenta, η οποία πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες της σε αγρότες παγκοσµίως (Ελλάδα, Ευρώπη, Αµερική), σήκωσε το 2018 χρηµατοδότηση 600.000 δολαρίων από τη Marathon VC.

   

  Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,0 δισ. $

  -194,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,1 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,5 δισ. $