Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουλ-2019 16:00

  FaceApp: Το FBI διερευνά εάν η Ρωσία κατέχει τώρα τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών

  FaceApp: Το FBI διερευνά εάν η Ρωσία κατέχει τώρα τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zak Doffman

  Το FaceApp, η εφαρμογή που δείχνει πως θα είμαστε ηλικιωμένοι, έχει γίνει το viral του μήνα. Χτες 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή. Και η απάντηση είναι σχετικά απλή: "Όχι το FaceApp δεν παίρνει φωτογραφίες του προσώπου σας και τις στέλνει πίσω στη Ρωσία για κάποιο κακόβουλο σχέδιο. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία". 

  Με οδηγό τις διασημότητες, ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την τρέλα της εφαρμογής αυτή την εβδομάδα. Τώρα μια μέρα μετά οι ανησυχίες μετατοπίστηκαν από την ιδιωτική ζωή στην εθνική ασφάλεια μετά τις ειδήσεις που κάνουν λόγο για πιθανά νομικά ζητήματα γύρω από την εφαρμογή που έχει καταγράψει περισσότερα από 150 εκατομμύρια πρόσωπα, αφού ο Chuck Schumer κάλεσε το αμερικανικό FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ξεκινήσουν έρευνα. 

  Ο γερουσιαστής ζήτησε έρευνα για πιθανά "σκοτεινά" σημεία στη χρήση δεδομένων των χρηστών. Ο Schumer επίσης διερωτήθηκε εάν τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών θα αποσταλούν, θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία και συγκεκριμένα εάν "η πλήρης και αμετάκλητη πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες και δεδομένα αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ. Η θέση της FaceApp στη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς και πότε η εταιρεία παρέχει σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων χωρών,  πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών των ΗΠΑ". 

  Ο Schumer έκλεισε την επιστολή του συνδέοντας το FaceApp με τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξέλεγκτη αναγνώριση προσώπων. "Είναι σημαντικό οι χρήστες να έχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακόμα και από εχθρικά ξένα κράτη". 

  Δεν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για την FaceApp και όπως επεσήμανε και το TechCrunch "οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του Schumer, αν επιλέξουμε να τις πιστέψουμε, είναι ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν αποστέλλονται στη Ρωσία, η εφαρμογή δεν παρακολουθεί τους χρήστες και συνήθως δεν μπορεί, δεν πουλάει τα δεδομένα σε τρίτους και διαγράφει τις περισσότερες φωτογραφίες μέσα σε 48 ώρες".

  Η FaceApp δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάνουν άλλες viral εφαρμογές. Παίρνει μία φωτογραφία, τη χειρίζεται για τη διασκέδαση των χρηστών και των φίλων τους και ενθαρρύνει την κοινή χρήση της στα κοινωνικά δίκτυα. 

  Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα γύρω από την πρόσβαση και τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των χρηστών των κοινωνικών μέσων. Και οι χρήστες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα likes σε Facebook και SnapChat παρά από μια απλή εφαρμογή, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας και του όγκου των δεδομένων. 

  Πέρα από αυτή την τρέλα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων απειλών στον κυβερνοχώρο που συμπεριλαμβάνουν εφαρμογές που δημιουργούν κακόβουλο λογισμικό, δεδομένα πρόσβασης και εκμεταλλεύονται αδυναμίες. Και όλες αυτές οι απειλές γίνονται πιο έξυπνες και είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν μέρα με την μέρα. 

  Τον περασμένο μήνα μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως χιλιάδες επικίνδυνες εφαρμογές που "κρύβονται" στο Google Play, εξαπατούν τους χρήστες καθώς μιμούνται άλλες δημοφιλείς. Οι εφαρμογές που γίνονται viral όπως η FaceApp δεν είναι από αυτές που προκαλούν ανησυχία. 

  Η είδηση πως η Microsoft έχει προειδοποιήσει 10.000 επιχειρηματίες και μεμονωμένους πελάτες ότι έχουν δεχτεί επίθεση από χάκερ τον περασμένο έτος θα έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την εφαρμογή FaceApp ή κάποια παρόμοια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.