Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 11:53

  Η Μέση Ανατολή χρειάζεται πυρηνική ενέργεια

  Η Μέση Ανατολή χρειάζεται πυρηνική ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen Wald

  Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν - οι οποίες οδηγούν σε κυρώσεις και εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ - αξίζει να εξεταστεί η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

  Ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκτάστασης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Τα ΗΑΕ υποτίθεται ότι θα είχαν ήδη έτοιμο τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, αλλά υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει συζητήσει επιλογές με εταιρείες από τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία και αλλού, ενώ πέρυσι προσέλαβε και μια γαλλική εταιρεία για να αξιολογήσει τις εγκαταστάσεις. Κάποια στιγμή, οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι αραβικές χώρες θα κατασκευάσουν σταθμούς πυρηνικής ενέργειας για να σώσουν τις οικονομίες τους. Εναπόκειται στις ΗΠΑ και στους στενότερους συμμάχους τους να πείσουν αυτές τις μη εχθρικές χώρες της Μέσης Ανατολής να εξασφαλίσουν ότι η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικές δραστηριότητες.

  Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι απαραίτητη σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και ήλιο, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς. Το πετρέλαιο θα εξαντληθεί. Η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής και το πετρέλαιο αναμένεται να εξαντληθεί σε περίπου 70 χρόνια. Σήμερα, η Σαουδική Αραβία παράγει λίγο λιγότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της με καύση πετρελαίου. Πρόκειται για σπατάλη οικονομικών πόρων και η καύση πετρελαίου για ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης τρομακτικά εχθρική για το περιβάλλον.

  Πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής εφαρμόζουν επίσης σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν τις διογκούμενες πόλεις, να κρατήσουν σε λειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης τη νύχτα ή  τα κλιματιστικά που λειτουργούν μαζικά και αδιάλειπτα στην καλοκαιρινή έρημο. Με απλά λόγια, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν είναι αρκετά αποδοτικές ώστε να παρέχουν αρκετή ισχύ και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας για χρήση όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει. Μέχρις ότου οι τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας και οι μπαταρίες βελτιωθούν δραστικά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο ως συμπληρωματικά καύσιμα.

  Αυτές οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο και το κάνουν όλο και περισσότερο. Πριν από είκοσι χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στηριζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο πετρέλαιο και τώρα περισσότερο από το 60% προέρχεται από το φυσικό αέριο. Αλλά το φυσικό αέριο είναι επίσης ένα αγαθό που χρησιμοποιείται καλύτερα στην ελεύθερη αγορά. Η καύση φυσικού αερίου ή πετρελαίου είναι σαν να πετάς χρήματα.

  Δύο από τις τρεις μεγαλύτερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο είναι ο άνθρακας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά η περιοχή είναι ανεπαρκής σε κοιτάσματα άνθρακα, ενώ μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υδροηλεκτρική ενέργεια. Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία δεν έχει μόνιμους ποταμούς για να αξιοποιήσει υδροηλεκτρική ενέργεια σε όλα τα 830.000 τετραγωνικά της μίλια.

  Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και άλλες αραβικές χώρες θα στραφούν εντέλει στην πυρηνική ενέργεια. Θα ήταν εξωπραγματικό οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να το σταματήσουν. Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες για να εξασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται με την εξόρυξη ουρανίου ή τον εμπλουτισμό του ουρανίου και ότι δεν ελέγχουν τις πυρηνικές τεχνολογίες. Μια ευθεία απαγόρευση είναι ανέφικτη, αλλά η συνεργασία με αυτές τις αραβικές χώρες για να εξασφαλιστεί ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, ειρηνική και διαφανής είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη πορεία δράσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.

  08:23 14/02

  Η Airbnb χάνει μομέντουμ

  Η ανακοίνωση από την Airbnb ζημιών $322 εκατ. στο εννεάμηνο του 2019 ως απόρροια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη "κόπωσης" της εταιρείας, εξέλιξη ανησυχητική δεδομένου...