Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 11:53

  Η Μέση Ανατολή χρειάζεται πυρηνική ενέργεια

  Η Μέση Ανατολή χρειάζεται πυρηνική ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen Wald

  Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν - οι οποίες οδηγούν σε κυρώσεις και εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ - αξίζει να εξεταστεί η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

  Ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκτάστασης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Τα ΗΑΕ υποτίθεται ότι θα είχαν ήδη έτοιμο τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, αλλά υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει συζητήσει επιλογές με εταιρείες από τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία και αλλού, ενώ πέρυσι προσέλαβε και μια γαλλική εταιρεία για να αξιολογήσει τις εγκαταστάσεις. Κάποια στιγμή, οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι αραβικές χώρες θα κατασκευάσουν σταθμούς πυρηνικής ενέργειας για να σώσουν τις οικονομίες τους. Εναπόκειται στις ΗΠΑ και στους στενότερους συμμάχους τους να πείσουν αυτές τις μη εχθρικές χώρες της Μέσης Ανατολής να εξασφαλίσουν ότι η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικές δραστηριότητες.

  Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι απαραίτητη σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και ήλιο, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς. Το πετρέλαιο θα εξαντληθεί. Η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής και το πετρέλαιο αναμένεται να εξαντληθεί σε περίπου 70 χρόνια. Σήμερα, η Σαουδική Αραβία παράγει λίγο λιγότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της με καύση πετρελαίου. Πρόκειται για σπατάλη οικονομικών πόρων και η καύση πετρελαίου για ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης τρομακτικά εχθρική για το περιβάλλον.

  Πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής εφαρμόζουν επίσης σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν τις διογκούμενες πόλεις, να κρατήσουν σε λειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης τη νύχτα ή  τα κλιματιστικά που λειτουργούν μαζικά και αδιάλειπτα στην καλοκαιρινή έρημο. Με απλά λόγια, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν είναι αρκετά αποδοτικές ώστε να παρέχουν αρκετή ισχύ και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας για χρήση όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει. Μέχρις ότου οι τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας και οι μπαταρίες βελτιωθούν δραστικά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο ως συμπληρωματικά καύσιμα.

  Αυτές οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο και το κάνουν όλο και περισσότερο. Πριν από είκοσι χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στηριζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο πετρέλαιο και τώρα περισσότερο από το 60% προέρχεται από το φυσικό αέριο. Αλλά το φυσικό αέριο είναι επίσης ένα αγαθό που χρησιμοποιείται καλύτερα στην ελεύθερη αγορά. Η καύση φυσικού αερίου ή πετρελαίου είναι σαν να πετάς χρήματα.

  Δύο από τις τρεις μεγαλύτερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο είναι ο άνθρακας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά η περιοχή είναι ανεπαρκής σε κοιτάσματα άνθρακα, ενώ μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υδροηλεκτρική ενέργεια. Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία δεν έχει μόνιμους ποταμούς για να αξιοποιήσει υδροηλεκτρική ενέργεια σε όλα τα 830.000 τετραγωνικά της μίλια.

  Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και άλλες αραβικές χώρες θα στραφούν εντέλει στην πυρηνική ενέργεια. Θα ήταν εξωπραγματικό οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να το σταματήσουν. Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες για να εξασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται με την εξόρυξη ουρανίου ή τον εμπλουτισμό του ουρανίου και ότι δεν ελέγχουν τις πυρηνικές τεχνολογίες. Μια ευθεία απαγόρευση είναι ανέφικτη, αλλά η συνεργασία με αυτές τις αραβικές χώρες για να εξασφαλιστεί ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, ειρηνική και διαφανής είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη πορεία δράσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,0 δισ. $

  -194,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,1 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,5 δισ. $