Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 12:52

  Οι κυπριακές τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν NPLs αξίας 3 δισ. ευρώ

  Οι κυπριακές τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν NPLs αξίας 3 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντώνη Αντωνίου

  Οι κυπριακές τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν σημαντικά ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Καθώς αυξάνεται η πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τοπική ρυθμιστική αρχή, τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες στην ευρωπαϊκή χώρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα χαρτοφυλάκια δανείων που σύντομα θα βγουν στην αγορά, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις διαδικασίες.

  Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, προσπάθησαν να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων τους με πολλούς τρόπους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε "κούρεμα" των καταθέσεων το 2013. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, το ποσοστό των NPLs έφτασε στο 50% των συνολικών δανείων και οι τράπεζες χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο που είχαν για να τα μειώσουν. Οι αναδιαρθρώσεις, οι συμφωνίες ανταλλαγής χρεών, οι διαγραφές, οι κατασχέσεις, ακόμη και ο διορισμός ειδικών διαχειριστών δανείων ήταν μερικές από τις λύσεις που αξιοποιήθηκαν. Η προσπάθεια οδήγησε σε σταδιακή μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου που κάποια στιγμή είχε φτάσει τα 27,4 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να μην φαίνεται υπερβολικό σε σύγκριση με παρόμοια χαρτοφυλάκια άλλων χωρών όπως της Ιρλανδίας, της Ελλάδας ή της Ισπανίας, αλλά για μια χώρα με ΑΕΠ ύψους 20,7 δισ. ευρώ, δημιουργείται συστημικό πρόβλημα.

  Σε κάποιο σημείο κατέστη σαφές ότι οι προσπάθειες για μια οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα αρκούσαν για την επίλυση του προβλήματος. Μια πιο ριζική λύση ήταν αναγκαία: η πώληση αυτών των δανείων. Αλλά η πώληση μεγάλης ποσότητας NPL δεν είναι εύκολη υπόθεση: απαιτεί οικονομικές θυσίες, δεδομένου ότι συνήθως πωλούνται με μεγάλα discounts. Και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Πρόσφατα, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα Κύπρου, ολοκλήρωσε την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με ακαθάριστη λογιστική αξία ύψους 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 δισ. ευρώ αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και εξασφάλιση collateral real estate. Τα δάνεια αγοράστηκαν από funds συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC. Η Τράπεζα Κύπρου έλαβε αντίτιμο ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα περιέγραψε την ολοκλήρωση του project "Helix" ως αύξηση κεφαλαίων, με καθαρή θετική επίδραση περίπου 70 μονάδων βάσης στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

  Το "Project Helix" ήταν η πρώτη μεγάλη πώληση NPLs στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θεωρήθηκε ως μια σημαντική δοκιμή. Τώρα φαίνεται ότι τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ελληνική Τράπεζα ετοιμάζονται να θέσουν προς πώληση νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πηγές, η Τράπεζα Κύπρου προετοιμάζει το "Helix 2", μια δεύτερη παρτίδα NPLs που θα προσπαθήσει να πουλήσει τους προσεχείς μήνες. Ο στόχος της τράπεζας φαίνεται να είναι να μειώσει το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% των συνολικών δανείων. Στις 31 Μαρτίου 2019, τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας ανέρχονταν σε 4,6 δισ. ευρώ σε pro forma βάση για το σχέδιο "Helix". Εάν η τράπεζα θέλει να μειώσει περαιτέρω αυτά τα δάνεια κάτω του 10%, πρέπει να πουλήσει άλλο χαρτοφυλάκιο.

  Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας διερευνά επίσης πιθανές επιλογές για την πώληση των δικών της μη εξυπηρετούμενων δανείων, Η τράπεζα πρόσφατα εξασφάλισε νέα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ από διάφορους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Pimco. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι δεν θα βιαστούν, αλλά όλοι συμφωνούν ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή να προχωρήσουν. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 26% στις 31 Μαρτίου και πιστεύεται ότι ο στόχος είναι να μειωθεί κάτω από το 10%.

  Προκειμένου οι δύο τράπεζες να επιτύχουν το στόχο τους, πρέπει αθροιστικά να πουλήσουν ένα σύνολο δανείων που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Και οι δύο συνεργάζονται ήδη με την ισπανική εταιρεία Alantra για να προετοιμάσουν το έδαφος. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τη λογιστική τους αξία, αλλά οι κυπριακές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα προβλέψεών τους μετά το 2013.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,0 δισ. $

  -194,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,1 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,5 δισ. $