Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 14:50

  Η Facebook θα πληρώσει πρόστιμο 5 δισ. δολ., αλλά η μετοχή της ανεβαίνει

  Η Facebook θα πληρώσει πρόστιμο 5 δισ. δολ., αλλά η μετοχή της ανεβαίνει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael Nuñez

  Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έφθασε σε συμβιβασμό ύψους ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Facebook την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Ο διακανονισμός είναι αποτέλεσμα έρευνας που ξεκίνησε μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών το 2018, με την εμπλοκή της Cambridge Analytica, με αντικείμενο το εάν η Facebook παραβίασε διάταγμα  της FTC του 2011 που απαιτούσε από την εταιρεία να δίδει στους πελάτες της σαφή ειδοποίηση και να λαμβάνει ρητή συγκατάθεσή τους προτού μοιραστεί προσωπικά τους δεδομένα με τρίτα μέρη.

  Το ύψος του ποσού του συμβιβασμού κατατάσσει την ποινή ως τη μεγαλύτερη που έχει επιβάλει η FTC μέχρι σήμερα σε εταιρεία τεχνολογίας σχετικά με ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου, ρεκόρ που μέχρι σήμερα "κρατούσε" ο διακανονισμός ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον οποίο είχε φθάσει η Επιτροπή με την Google το 2012. Η απόφαση φέρνει επίσης τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εγγύτερα στη λογική και στις πρακτικές της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα κατά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στο πρόσφατο παρελθόν.

  Τόσο η Facebook όσο και η FTC αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τον συμβιβασμό.

  Η τιμή της μετοχής της Facebook έφτασε σε υψηλό 12μήνου, μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας για τον συμβιβασμό σχετικά με το πρόστιμο. Σημαντικό ενθαρρυντικό στοιχείο για τους επενδυτές: ο συμβιβασμός αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα τέταρτο των ετήσιων κερδών της Facebook και δεν απαιτεί από την εταιρεία να αποκοπεί από τα άλλα προϊόντα - υπηρεσίες της, όπως το Instagram και το WhatsApp.

  Η μάχη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Facebook ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, όταν η FTC ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων από την Facebook, αφού το μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραδέχτηκε ότι η εταιρεία πολιτικών διαφημίσεων Cambridge Analytica απέκτησε λεπτομερείς προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook μέσω ενός ακαδημαϊκού ερευνητή. Το περιστατικό προκάλεσε παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου του Facebook - και δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία όταν αποκαλύφθηκε ότι η Facebook γνώριζε για το ζήτημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων ιδιωτικής ζωής ήδη από το 2015.

  Ο CEO της Facebook Mark Zuckerberg δεσμεύθηκε ότι η εταιρεία θα διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τον χειρισμό των προσωπικών πληροφοριών των 2 δισ. και πλέον χρηστών του Facebook δεν έχουν διασκεδαστεί. Οι ερευνητές, τον Απρίλιο, ανακάλυψαν ότι οι πληροφορίες χρηστών ήταν εκτεθειμένες ακούσια σε πλήρη μορφή κυμμένου σε δημόσιο server του Amazon cloud, γεγονός που απέδειξε πόσο ευρεία διανομή έχουν τα δεδομένα των χρηστών του Facebook.

  Παραμένει ασαφές κατά πόσον στην εταιρεία θα υποβληθούν νέοι, αυστηρότεροι ρυθμιστικοί κανόνες. Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ζητήσει να θεωρηθεί ο Zuckerberg προσωπικά υπεύθυνος για τις παραβιάσεις της ιδιωτικής σφαίρας των χρηστών από πλευράς της εταιρείας. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο διακανονισμός στην FTC εγκρίθηκε με ψήφους 3-2, με τους Ρεπουμπλικάνους υπέρ και τους Δημοκρατικούς εναντίον του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,2 δισ. $

  -849,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  -515,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  97,7 δισ. $

  +2.605,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,2 δισ. $

  -1.016,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $

  -858,2 εκ. $