Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 17:24

  Εντολή Τραμπ για έρευνα σχετικά με τον νέο φόρο της Γαλλίας στους τεχνολογικούς "κολοσσούς"

  Εντολή Τραμπ για έρευνα σχετικά με τον νέο φόρο της Γαλλίας στους τεχνολογικούς "κολοσσούς"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sam Shead

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε έρευνα σχετικά με νέο γαλλικό φόρο ο οποίος θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς τους γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Google και η Facebook.

  Το νομοσχέδιο για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη και από τη γαλλική Γερουσία (μετά την Εθνοσυνέλευση), επιβάλλει φόρο 3% στα ετήσια έσοδα εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας  με συνολικά έσοδα άνω των 845 εκατομμυρίων δολαρίων (750 εκατομμυρίων ευρώ) σε παγκόσμια κλίμακα.

  "Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που αναμένεται να περάσει αύριο (σ.σ. εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη) από τη γαλλική Γερουσία μοιάζει να στοχοποιεί αδίκως αμερικανικές εταιρείες", ανέφερε ο ύπατος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Robert Lighthizer, σε δήλωσή του την Τετάρτη.

  "Ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντ. Τραμπ) έχει δώσει εντολή να διερευνήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής κίνησης και να καθορίσουμε αν πρόκειται για διακριτική μεταχείριση με παράλογη επιβάρυνση ή και εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο των ΗΠΑ".

  Ο Lighthizer, ο οποίος είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (σ.σ. ομόβαθμος υπουργού), θα εξετάσει το νομοσχέδιο μέσω ειδικής θεσμοθετημένης διαδικασίας για ανάλογες περιπτώσεις.

  Ο γαλλικός φόρος θα επηρεάσει περίπου 30 εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στις ΗΠΑ, καθώς και εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο Μόνο μια γαλλική εταιρεία, η Criteo, θα επηρεαστεί.

  Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί συχνά τοποθετούν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία (όπου ο εταιρικός φόρους ύψους 12,5% είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους για τα ευρωπαϊκά έσοδά τους.

  Το 2017, το Facebook κατέβαλε εταιρικό φόρο ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων (1,9 εκατ. ευρώ) στη Γαλλία, με έσοδα 63 εκατομμυρίων δολαρίων (55,9 εκατομμύρια ευρώ). Η Apple, εν τω μεταξύ, κατέβαλε περίπου 21 εκατ. δολ. (19 εκατ. ευρώ) την ίδια χρονιά στο γαλλικό κράτος.

  Ο ψηφιακός φόρος της Γαλλίας έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας πληρώνουν φόρο εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους. Έρχεται αφού η Γαλλία απέτυχε να πείσει την ΕΕ να επιβάλει έναν ενιαίο ψηφιακό φόρο που θα ίσχυε για όλο το μπλοκ. Η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία αντιτάχθηκαν ομόθυμα στο γαλλικό σχέδιο.

  Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times ότι ο νέος νόμος για τον φόρο είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη διεθνής συμφωνία για το πώς και πού πρέπει να πληρώνουν φόρους οι τεχνολογικοί "γίγαντες".

  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ανάλογη έρευνα. Το 2017, η Ουάσιγκτον προχώρησε στο ίδιο μέτρο σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές και πυροδότησε τον εν εξελίξει "εμπορικό πόλεμο" ΗΠΑ - Κίνας.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Νορμανδία της Γαλλίας τον περασμένο μήνα για να τιμήσει την 75η επέτειο από την απόβαση των Συμμαχικών στρατευμάτων εκεί το 1944. Εκεί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο έθεσε θέμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Γαλλίας με δασμούς στο αμερικανικό κρασί, προκειμένου το Παρίσι να προστατεύσει τη γαλλική οινοπαραγωγική βιομηχανία.

  Ο Russ Shaw, ιδρυτής της ομάδας πίεσης Tech London Advocates και Global Tech Advocates, δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την γαλλική πρακτική στο θέμα.

  "Οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο σε σχέση με τα έσοδα τους και απαιτούμε μια σύγχρονη φορολογική πολιτική που θα εξασφαλίζει ότι αυτό θα συμβαίνει - ωστόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία είναι λανθασμένα και διακινδυνεύουν να στείλουν λάθος μήνυμα στην τεχνολογική κοινότητα. Το βασικό είναι ότι η νέα νομοθεσία φορολογεί την πώληση υπηρεσιών, δημιουργεί σύγχυση και πιθανότατα δεν θα μπορέσει να περιορίσει την έξυπνη λογιστική από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι ο στόχος της".

  Ο Shaw προσθέτει ότι "τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να αποφεύγουν να ακολουθούν μονομερείς ενέργειες που απειλούν τα ίδια τα δικά τους τεχνολογικά οικοσυστήματα, αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ομοφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ - ο οποίος θα μπορούσε να πρωτοπορήσει σε μια σχετική διεθνή μεταρρύθμιση. Είναι κομβικής σημασίας εκείνοι που χαράζουν πολιτική να μην υποτιμούν τη συνεισφορά των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην οικονομία μέσω των επενδύσεων, της μεταφοράς γνώσης και της αύξησης της απασχόλησης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 24/02

  Τι αποκάλυψε ο Μπάφετ για τους "κληρονόμους" του στο ετήσιο μήνυμά του

  Ο "Σοφός της Όμαχα" προέβη, μεταξύ άλλων, σε αποκαλύψεις για την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατον.

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.