Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 17:24

  Εντολή Τραμπ για έρευνα σχετικά με τον νέο φόρο της Γαλλίας στους τεχνολογικούς "κολοσσούς"

  Εντολή Τραμπ για έρευνα σχετικά με τον νέο φόρο της Γαλλίας στους τεχνολογικούς "κολοσσούς"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sam Shead

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε έρευνα σχετικά με νέο γαλλικό φόρο ο οποίος θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς τους γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Google και η Facebook.

  Το νομοσχέδιο για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη και από τη γαλλική Γερουσία (μετά την Εθνοσυνέλευση), επιβάλλει φόρο 3% στα ετήσια έσοδα εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας  με συνολικά έσοδα άνω των 845 εκατομμυρίων δολαρίων (750 εκατομμυρίων ευρώ) σε παγκόσμια κλίμακα.

  "Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που αναμένεται να περάσει αύριο (σ.σ. εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη) από τη γαλλική Γερουσία μοιάζει να στοχοποιεί αδίκως αμερικανικές εταιρείες", ανέφερε ο ύπατος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Robert Lighthizer, σε δήλωσή του την Τετάρτη.

  "Ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντ. Τραμπ) έχει δώσει εντολή να διερευνήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής κίνησης και να καθορίσουμε αν πρόκειται για διακριτική μεταχείριση με παράλογη επιβάρυνση ή και εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο των ΗΠΑ".

  Ο Lighthizer, ο οποίος είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (σ.σ. ομόβαθμος υπουργού), θα εξετάσει το νομοσχέδιο μέσω ειδικής θεσμοθετημένης διαδικασίας για ανάλογες περιπτώσεις.

  Ο γαλλικός φόρος θα επηρεάσει περίπου 30 εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στις ΗΠΑ, καθώς και εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο Μόνο μια γαλλική εταιρεία, η Criteo, θα επηρεαστεί.

  Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί συχνά τοποθετούν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία (όπου ο εταιρικός φόρους ύψους 12,5% είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους για τα ευρωπαϊκά έσοδά τους.

  Το 2017, το Facebook κατέβαλε εταιρικό φόρο ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων (1,9 εκατ. ευρώ) στη Γαλλία, με έσοδα 63 εκατομμυρίων δολαρίων (55,9 εκατομμύρια ευρώ). Η Apple, εν τω μεταξύ, κατέβαλε περίπου 21 εκατ. δολ. (19 εκατ. ευρώ) την ίδια χρονιά στο γαλλικό κράτος.

  Ο ψηφιακός φόρος της Γαλλίας έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας πληρώνουν φόρο εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους. Έρχεται αφού η Γαλλία απέτυχε να πείσει την ΕΕ να επιβάλει έναν ενιαίο ψηφιακό φόρο που θα ίσχυε για όλο το μπλοκ. Η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία αντιτάχθηκαν ομόθυμα στο γαλλικό σχέδιο.

  Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times ότι ο νέος νόμος για τον φόρο είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη διεθνής συμφωνία για το πώς και πού πρέπει να πληρώνουν φόρους οι τεχνολογικοί "γίγαντες".

  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ανάλογη έρευνα. Το 2017, η Ουάσιγκτον προχώρησε στο ίδιο μέτρο σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές και πυροδότησε τον εν εξελίξει "εμπορικό πόλεμο" ΗΠΑ - Κίνας.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Νορμανδία της Γαλλίας τον περασμένο μήνα για να τιμήσει την 75η επέτειο από την απόβαση των Συμμαχικών στρατευμάτων εκεί το 1944. Εκεί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο έθεσε θέμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Γαλλίας με δασμούς στο αμερικανικό κρασί, προκειμένου το Παρίσι να προστατεύσει τη γαλλική οινοπαραγωγική βιομηχανία.

  Ο Russ Shaw, ιδρυτής της ομάδας πίεσης Tech London Advocates και Global Tech Advocates, δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την γαλλική πρακτική στο θέμα.

  "Οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο σε σχέση με τα έσοδα τους και απαιτούμε μια σύγχρονη φορολογική πολιτική που θα εξασφαλίζει ότι αυτό θα συμβαίνει - ωστόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία είναι λανθασμένα και διακινδυνεύουν να στείλουν λάθος μήνυμα στην τεχνολογική κοινότητα. Το βασικό είναι ότι η νέα νομοθεσία φορολογεί την πώληση υπηρεσιών, δημιουργεί σύγχυση και πιθανότατα δεν θα μπορέσει να περιορίσει την έξυπνη λογιστική από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι ο στόχος της".

  Ο Shaw προσθέτει ότι "τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να αποφεύγουν να ακολουθούν μονομερείς ενέργειες που απειλούν τα ίδια τα δικά τους τεχνολογικά οικοσυστήματα, αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ομοφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ - ο οποίος θα μπορούσε να πρωτοπορήσει σε μια σχετική διεθνή μεταρρύθμιση. Είναι κομβικής σημασίας εκείνοι που χαράζουν πολιτική να μην υποτιμούν τη συνεισφορά των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην οικονομία μέσω των επενδύσεων, της μεταφοράς γνώσης και της αύξησης της απασχόλησης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.