Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 12:47

  Στα χρηματιστηριακά ταμπλό θα εισαχθεί η Virgin Galactic μέσω μιας συμφωνίας $800 εκατ.

  Στα χρηματιστηριακά ταμπλό θα εισαχθεί η Virgin Galactic μέσω μιας συμφωνίας $800 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Knapp

  H Virgin Galactic, η εταιρία διαστημικών ταξιδιών που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Richard Branson, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε συμφωνήσει με την επενδυτική εταιρεία του Chamath Palihapitiya να γίνει η εταιρεία του η πρώτη διαστημική τουριστική εταιρεία που εισέρχεται στο χρηματιστήριο. 

  Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν, η Social Capital Hedosophia να επενδύσει $800 εκατ. για το 49% της συγχωνευθείσας εταιρείας. 

  Οι μέτοχοι της Virgin Galactic η οποία περιλαμβάνει τον όμιλο Virgin καθώς και την Mubadala Investment, την επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης του Abu Dhabi, θα διατηρήσουν το 51% της εταιρείας. Μόλις κλείσει η συναλλαγή το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι δύο εταιρείες θα γίνουν μία και θα διαπραγματευτούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό την επωνυμία της Virgin Galactic. 

  Η ομάδα της Virgin Galactic θα παραμείνει ίδια. Διευθύνων Σύμβουλος θα παραμείνει ο George T. Whitesides και ο πρώην διευθυντής λειτουργιών της Twitter Adam Bain, μέτοχος της SCH, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με τον Palihapitiya. 

  H Virgin Orbit μια spin – off εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 για τις μικρές δορυφορικές εκτοξεύσεις θα συνεχίσει να είναι μέλος της Virgin Group και δεν θα επηρεαστεί από τη συγχώνευση. 

  Αυτή η συναλλαγή αποτελεί νίκη για τον Palihapitiya, ένα πρώην στέλεχος της Facebook που άφησε την εταιρεία για να ιδρύσει το δικό του venture capital, το Social Capital το 2011. Ίδρυσε την Social Capital Hedosophia, μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού η οποία εντάχθηκε πρώτη φορά στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2017 με την αρχική τιμή μετοχής να διαμορφώνεται στα $10. Εκείνη την εποχή δήλωνε πως πίστευε ότι το παραδοσιακό μοντέλο της αρχικής δημόσιας προσφοράς για τις τεχνολογικές startups έχει παλιώσει και ήθελε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. 

  Ο Palihapitiya είχε προβλέψει ότι η κεφαλαιοποίηση της SPAC θα βρεθεί μεταξύ $3 δισεκατομμυρίων και $20 δισεκατομμυρίων. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ένα χρόνο αργότερα η μετοχή έκλεισε στα $10,69 και η κεφαλαιοποίηση της ήταν ύψους $922 εκατ. 

  Πριν από αυτή τη συμφωνία, η Virgin Galactic είχε αντλήσει περίπου $1 δισ. με την αξία της να εκτιμάται στα $1,72 δισ. σύμφωνα με το Pitchbook. H εταιρεία δήλωσε ότι αυτή η συγχώνευση περέχει το κεφάλαιο που απαιτείται για να εμπορευματοποιήσει πλήρως τις τουριστικές της υπηρεσίες. Το κεφάλαιο που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για νέα διαστημικά σκάφη. 

  Η Virgin Galactic υποστηρίζει ότι έχει κρατήσεις για τις διαστημικές τουριστικές πτήσεις από περισσότερα από 600 άτομα και πως έχει συγκεντρώσει περίπου από καταθέσεις $80 εκατ. Αυτές οι κρατήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου $120 εκατ. σε δυνητικά έσοδα με την εταιρεία να έχει ήδη λάβει άδεια για εκτοξεύσεις από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας. Οι διαστημικές του πτήσεις θα γίνουν από τον σταθμό του Νέου Μεξικού. Μέχρι το 2023, η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδά της θα φτάσουν τα $600 εκατ. 

  "Προχωρώντας σε αυτό το νέο κεφάλαιο, μπορούμε να ανοιχτούμε σε περισσότερους επενδυτές και επίσης να δημιουργήσουμε χώρο για νέους αστροναύτες"  δήλωσε ο Richard Branson.  "Είμαστε στην αρχή μιας νέας διαστημικής εποχής με τεράστιες δυνατότητες να βελτιώσουμε και να τα διατηρήσουμε τη ζωή στη Γη". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  -1.054,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  -168,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  -140,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  -723,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $

  -880,4 εκ. $