Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 15:22

  Η Ελλάδα στρέφεται και πάλι στην κεντροδεξιά με τη νίκη Μητσοτάκη επί Τσίπρα

  Η Ελλάδα στρέφεται και πάλι στην κεντροδεξιά με τη νίκη Μητσοτάκη επί Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Stephen Pope

  Έχει πλέον περάσει μια δεκαετία από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, απειλώντας να δημιουργήσει μια τρύπα στον ιστό της ευρωζώνης. Την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, η χώρα διεξήγαγε γενικές εκλογές για έκτη φορά από εκείνες τις σκοτεινές μέρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχηγό της κεντροδεξιάς παράταξης, να παίρνει τη νίκη.

  Με ποσοστό άνω του 99% των ψήφων καταμετρημένο, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη έλαβε το 39,85% των ψήφων, έναντι 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος του Αλ. Τσίπρα.

  Με βάση το αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 158 έδρες, κερδίζοντας 83 επιπλέον έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε 59 έδρες και πλέον κατέχει 86 στο νέο κοινοβούλιο.

  Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το κεντροδεξιό "συντηρητικό” κόμμα της ΝΔ κινείται κόντρα στις πρόσφατες τάσεις που επικράτησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη, όπου οι λαϊκιστές κέρδισαν έδαφος. Στην Ελλάδα, το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής κέρδισε μόλις το 2,98% των ψήφων, χάνοντας για λίγο το όριο του 3% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή, και έτσι δεν θα εκπροσωπηθεί στο νέο κοινοβούλιο.

  Στην νικητήρια ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Ζήτησα ισχυρή εντολή για να αλλάξω την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα... Από σήμερα, ένας δύσκολος αλλά όμορφος αγώνας αρχίζει".

  Δεν κάνει λάθος. Ο κόσμος στην Ελλάδα εξακολουθεί να ταλανίζεται υπό το το βάρος των οικτρών οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

  Η Ελλάδα εμφάνισε δημόσιο χρέος ίσο με το 181,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2018, έναντι 126,7% που ήταν το 2009 ότι η χώρα βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

  Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2019, μετά την καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5% για το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2009, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7%.

  Δυστυχώς, όμως, η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και μεταξύ των νέων. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα υποχώρησε στο 18,1% τον Μάρτιο του 2019, από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 18,4% του Απριλίου. Η ανεργία στους νέους, ωστόσο, ενισχύθηκε, φτάνοντας το 40,4% τον Μάρτιο έναντι 38,8% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

  Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ καλύτερα από το ναδίρ που είχε καταγραφεί στη χώρα, με το ποσοστό της συνολικής ανεργία να φτάνει το 27,8% τον Ιούλιο του 2013 και την ανεργία των νέων να βρίσκεται στο 60,2% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

  Ο Μητσοτάκης, όμως, πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην πέσει στην παγίδα που έπεσε ο προκάτοχός του, δηλαδή να μην δώσει περισσότερες υποσχέσεις από αυτές που μπορεί να τηρήσει.

  Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεσμεύτηκε για μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και βελτίωση της αγοράς εργασίας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να χάσει καθόλου χρόνο στην προσπάθεια να καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, πιο ανοικτή και διαφανής, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να επιταχύνει τον ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και να προχωρήσει σε μείωση των φόρων όταν αυτό θα είναι δυνατό.

  Με δεδομένη την ευαίσθητη κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να σπάσει τα δεσμά με το "κατεστημένο” και να ξεριζώσει τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της. Θα πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τους φόρους μόνο όταν αυτό θα είναι εφικτό, ξεκινώντας από τα χαμηλά στρώματα και όχι από την κορυφή.

  Προσωπικά, ένα πράγμα που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί επιτράπηκε στην Ελλάδα θα ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές ενώ βρισκόταν ακόμη σε πρόγραμμα διάσωσης; Εάν η χώρα έχει βιώσει τέτοια ανάκαμψη των οικονομικών της μεγεθών, γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να βοηθηθεί να αποφύγει τις αποπληρωμές χρέους έως το 2022 επεκτείνοντας τις λήξεις χρέους έως το 2033 με χαμηλότερα επιτόκια;

  Ίσως, η επενδυτική κοινότητα είναι πλέον πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προσφέρει πάντα στήριξη για το ελληνικό χρέος, δίνοντας έτσι στους κερδοσκόπους το ελεύθερο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

  Ο κ. Βαρουφάκης ήταν κάποτε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία και αντιλήφθηκε τι πρέπει να γίνει για να επιβιώσει η Ελλάδα, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους δανειστές της χώρας. Η εγκατάληψη της σκληρής αριστερής ρητορικής που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όντας στην αντιπολίτευση, οδήγησε σε ρήξη τους δύο άντρες.

  Τώρα, η ΜέΡΑ25, η ελληνική πτέρυγα του νέου παν-ευρωπαϊκού κόμματος DiEM25 του κ. Βαρουφάκη, απέσπασε το 3,4% των ψήφων στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα και έχει εννέα βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε: "Το ποσοστό μας είναι μικρό, αλλά είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αλλάξει πολλά."

  Το ΜέΡΑ25 έχει διαμηνύσει ότι θα επικεντρωθεί στην αντίκρουση των προτάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που "θα προσπαθήσει να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει από τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας και όλα αυτά σε βάρος του ιδιωτικού τομέα".

  Για ακόμη μια φορά, ο Γ. Βαρουφάκης πρόκειται να αποσπάσει ένα δυσανάλογο μερίδιο στα πρωτοσέλιδα και η στρεβλή, σκληρά σοσιαλιστική άποψή του για την οικονομία θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σε σωστή τροχιά εν μέσω μιας ευρωζώνης που κινείται αργά προς τη στασιμότητα. Θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους διεθνείς "εχθρούς” του είναι διπρόσωποι και σίγουρα αυτό πιστεύει για την Κριστίν Λαγκάρντ, από τότε ακόμη που ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

  Εύχομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλή τύχη, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα της τελευταίας δεκαετίας όπου ότι και να επιτύχει ένας πρωθυπουργός αναμφισβήτητα δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Θα χρειαστεί όλους τους διεθνείς φίλους που μπορεί να εξασφαλίσει και απλώς θα πρέπει να ελπίζει ότι ένας προκλητικός Βαρουφάκης δεν θα προκαλέσει μία ρήξη μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  -1.054,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  -168,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  -140,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  -723,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $

  -880,4 εκ. $