Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 17:12

  ΗΠΑ: Γιορτάζοντας την Ημέρα της Ανεξαρτησίας υπό έναν Πρόεδρο που θα προτιμούσε να είναι μονάρχης

  ΗΠΑ: Γιορτάζοντας την Ημέρα της Ανεξαρτησίας υπό έναν Πρόεδρο που θα προτιμούσε να είναι μονάρχης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pedro Nicolaci da Costa

  Η απογοητευτικά κακόγουστη παρέλαση του Donald Trump για την 4η Ιουλίου, η οποία χρησιμοποιεί τον στρατό ως μέσο προεκλογικής εκστρατείας και άντλησης χρηματοδότησης από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της παρακμής της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο υπό την εξουσία του.

  Αυτή η διάβρωση, η οποία έκανε τις ΗΠΑ να φαίνονται τρομακτικές αλλά και συνάμα αστείες στους ξένους, απειλεί την οικονομική κυριαρχία της χώρας, καθώς και τις με κόπο διαμορφωμένες πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες της.

  Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών πολιτικών να τραβήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω από το χείλος του γκρεμού -είτε το πρόβλημα είναι το κλίμα, είτε το εμπόριο, είτε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Σκεφτείτε το: Αυτή είναι η πρώτη Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην αμερικανική ιστορία που γιορτάζεται υπό την εξουσία ενός Προέδρου ο οποίος ανοιχτά και νοσταλγικά επιθυμεί να ήταν βασιλιάς. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ο άνθρωπος κυριολεκτικά επιθυμεί την ίδια μοναρχία, την ανατροπή της οποίας υποτίθεται ότι γιορτάζουν οι ΗΠΑ, και οι κακόγουστες στρατιωτικές ασκήσεις του είναι σύμβολο αυτoύ του ευσεβούς πόθου.

  Ας εξετάσουμε το ιστορικό: Ο Trump είναι ο πρώτος και μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που περιφρονεί ανοιχτά σχεδόν κάθε θεσμό που είναι ιερός για τη δημοκρατία.

  Προσφέρει απλόχερα επαίνους και προστασία σε εγκληματίες δικτάτορες όπως ο Kim Jong-Un της Βόρειας Κορέας, ο Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας (που θεωρείται ευρέως ότι παρήγγειλε τη φρικτή δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Jamal Khashoggi) και, φυσικά, ο επί μακρόν φιλαράκος του, Vladimir Putin.

  Ο Trump είναι μόνιμος αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής, έχοντας αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το μέλλον του ίδιου του πλανήτη.

  Προσβάλλει τακτικά την ιδέα του ελεύθερου Τύπου. Παραβιάζει τα όποια όρια του θέτουν η νομοθετική και δικαστική λειτουργία. Αντιδρά κοροϊδευτικά στις έννοιες της λογοδοσίας και της δημόσιας υπηρεσίας.

  Ο Trump παραβιάζει επίσης καθημερινά τη συνταγματική επιταγή για τους κατέχοντες ομοσπονδιακά αξιώματα, δεδομένου ότι δεν προχώρησε σε αποεπενδύσεις από περιουσιακά στοιχεία που κατέχει προτού αναλάβει την προεδρία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο διαφθοράς που θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί στις μελλοντικές προεδρίες που θα απαγορεύσουν τη θέσπιση νέας νομοθεσίας -και το οποίο βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ίδιο επίπεδο με το είδος διαφθοράς που συνδέεται με φτωχότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη.

  Η παγκόσμια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κλειδί για τη μακροχρόνια οικονομική ισχύ και επιρροή της χώρας. Σε λίγα μόνο χρόνια, ο Trump σπατάλησε μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου της χώρας. Απομένει να δούμε αν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ -υποθέτοντας ότι το πολίτευμα δεν θα μετατραπεί πράγματι σε μοναρχία-  θα μπορέσει να αντιστρέψει τη ζημιά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  -1.054,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  -168,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  -140,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  -723,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $

  -880,4 εκ. $