Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 11:45

  ΗΠΑ: Οι εταιρείες ενέργειας με την καλύτερη επίδοση στο β' τρίμηνο

  ΗΠΑ: Οι εταιρείες ενέργειας με την καλύτερη επίδοση στο β' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  Κλείσαμε το πρώτο μισό του έτους. Μετά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 ετών στο α' τρίμηνο, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,8% στο β' τρίμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο S&P 500 "επέστρεψε" 17,3%.

  Σύμφωνα με τα ETFS Select Sector SPDR που χωρίζουν τον S&P 500 σε index funds ανά κλάδο, ο ενεργειακός κλάδος κινήθηκε ανοδικά στο πρώτο μισό του έτους. Εκδηλώθηκαν, ωστόσο, εκτεταμένα sell-offs κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι πτώσεις των τιμών υποχρέωσαν τον ενεργειακό κλάδο να συρρικνωθεί στο β' τρίμηνο -ο μόνος κλάδος που υποχώρησε το διάστημα αυτό.

  Το Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) παρακολουθεί έναν δείκτη εταιρειών του κλάδου ενέργειας του S&P 500, σταθμισμένο με βάση την κεφαλαιοποίηση. Το XLE αντιπροσωπεύει τις μετοχές μεγάλες επιχειρήσεων ενέργειας από διαφορετικούς υπο-κλάδους (πχ παραγωγή πετρελαίου, υπηρεσίες εξοπλισμού κλπ). Είναι, επομένως, ένας καλός δείκτης για τους συντηρητικούς επενδυτές του κλάδου. Κάποιες από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του XLE είναι η ExxonMobil, η Chevron, η ConocoPhillips, η EOG Resources και η Schlumberger.

  Στο πρώτο τρίμηνο, το XLE παρήγαγε συνολική απόδοση -2,8% (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων). Κάποια στιγμή μέσα στο τρίμηνο η μείωση αυτή ήταν πολύ πιο απότομη, αλλά το ράλι των τιμών πετρελαίου προς τα τέλη του τριμήνου βοήθησε να ανακτηθεί μέρος της απώλειας. Για το πρώτο εξάμηνο, το XLE επέστρεψε 13,0%.

  Οι ολοκληρωμένοι supermajors επέστρεψαν κατά μέσο όρο 0,1% για το τρίμηνο. Κορυφαία απόδοση ήταν το 4,3% της Royal Dutch Shell. Η ExxonMobil, ο μεγαλύτερος κερδισμένος του πρώτου τριμήνου, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του β' τριμήνου από την ομάδα αυτή, βλέποντας τη μετοχή της να υποχωρεί 4,1%. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Chevron είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εταιρειών της ίδιας ομάδας, κερδίζοντας 16,7%. Η Chevron είναι επίσης το μόνο μέλος των πέντε ολοκληρωμένων supermajors με θετική συνολική απόδοση κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έχοντας ενισχυθεί 2,3%.

  Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες upstream σημείωσαν κατά μέσο όρο μείωση 2,7% για το τρίμηνο. Ωστόσο, η απόδοση αυτή βελτιώθηκε με την εξαγορά της Anadarko από την Occidental, η οποία ώθησε τις μετοχές της Anadarko κατά 55,8% για το τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, η αγορά τιμώρησε την Occidental για την εξαγορά. Η τριμηνιαία μείωση της τάξης του 22,8% ήταν η χειρότερη μεταξύ των 20 μεγαλύτερων upstream εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο όμιλος αυτός επέστρεψε κατά μέσο όρο 14,9%, αλλά τους τελευταίους 12 μήνες βίωσε πτώση 20,5%.

  Όπως και κατά το πρώτο τρίμηνο, ο τομέας midstream υπεραπέδωσε έναντι των upstream εταιρειών. Οι κορυφαίες 20 midstream επιχειρήσεις κέρδισαν κατά μέσο όρο 1,4% για το τρίμηνο. Πρώτη τη τάξει ήταν η απόδοση 22,9% της MLP Buckeye Partners, η οποία συμφώνησε κατά τη διάρκεια του τριμήνου να εξαγοραστεί από την IFM Investors για 41,50 δολάρια ανά μονάδα σε μια συμφωνία μετρητών. Για το πρώτο εξάμηνο, οι κορυφαίες 20 midstreams επέστρεψαν κατά μέσο όρο στο 4,4%.

  Ο τομέας διύλισης στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ασταθής κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι εταιρείες διύλισης βίωσαν έντονες ρευστοποιήσεις στον απόηχο της είδησης της απειλής για επιβολή δασμών στο Μεξικό, αλλά ανέκαμψαν σημαντικά κοντά στο τέλος του τριμήνου. Για το τρίμηνο, οι Big Three -Marathon Petroleum, Valero και Phillips 66- υποχώρησαν κατά μέσο όρο 1,4%. Η Valero διατήρησε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των διυλιστηρίων στο 2ο τρίμηνο, με συνολική απόδοση 2,0%. Η χειρότερη ήταν η Marathon,  η οποία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 5,7% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 3,5% στο πρώτο εξάμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο, οι Big Three επέστρεψαν κατά μέσο όρο 7,9%.

  Η τιμή του West Texas Intermediate είχε ανακάμψει στα σχεδόν 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τριμήνου, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλές. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί -και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί- οι εταιρείες που είναι πιο επικεντρωμένες στο πετρέλαιο είναι πιθανό να υπεραποδώσουν έναντι εκείνων που επικεντρώνονται περισσότερο στο φυσικό αέριο για το υπόλοιπο του έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.