Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 18:10

  Το μεγαλύτερο δώρο του Warren Buffett

  Το μεγαλύτερο δώρο του Warren Buffett
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jennifer Wang

  Ο Warren Buffett είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 88,6 δισ. δολαρίων, χάρις στον επενδυτικό όμιλο Berkshire Hathaway, ο οποίος κατέχει μερίδια στις Dairy Queen, American Airlines και Kraft Heinz. Τη Δευτέρα, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας 3,6 δισ. δολαρίων, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να δωρίσει πάνω από το 99% της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

  Το δώρο αυτό θα είναι η μεγαλύτερη δωρεά του Buffett, ξεπερνώντας τα 3,4 δισ. δολάρια που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι. Ο Buffett, συνιδρυτής του Giving Pledge -το οποίος ζητά από τους δισεκατομμυριούχους να διαθέσουν τουλάχιστον το 50% του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή στις διαθήκες τους- υποσχέθηκε το 2006 ότι σταδιακά θα δώσει όλα τα αποθέματα της Berkshire Hathaway σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έκτοτε, έχει δωρίσει περίπου το 45% των μετοχών που κατείχε σε πέντε ιδρύματα. Το συνολικό ποσό που δωρίστηκε ήταν συνολικά 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Berkshire Hathaway.

  Ένα μεγάλο μέρος των δωρεών του Buffett έχει κατευθυνθεί προς τους καλούς του φίλους Bill και Melinda Gates, στο μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 46,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (χωρίς το τελευταίο δώρο του Buffett). Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates απασχολεί περίπου 1.500 άτομα σε γραφεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και είναι γνωστό για τις πρωτοβουλίες κατά της φτώχειας, υπέρ της υγείας, όπως ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας και η πρόληψη της ελονοσίας. Από την ίδρυσή του το 1994, το ίδρυμα έχει χορηγήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις.

  Σύμφωνα με το Per Berkshire Hathaway, ο Buffett μετατρέπει 11.250 μετοχές της κατηγορίας Α σε 16.875.000 μετοχές κατηγορίας Β, οι οποίες αποτιμώνται σε περίπου 3,6 δισ. δολάρια, χρησιμοποιώντας τις σημερινές τιμές των μετοχών. Εκτός από το ίδρυμα Gates, οι παραλήπτες της γενναιοδωρίας του Buffett θα είναι το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, το Ίδρυμα Sherwood, το Ίδρυμα Howard G. Buffett και το Ίδρυμα NoVo. Φέροντας το όνομα της αείμνηστης συζύγου του Buffett, το ίδρυμα Susan Thompson Buffett επικεντρώνεται σε υποτροφίες για φοιτητές από τη Νεμπράσκα, ενώ τα άλλα τρία ιδρύματα διοικούνται από τα παιδιά του Buffett και επικεντρώνονται στις πρωτοβουλίες για τη φτώχεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

  Ακόμη και αφού ο Buffett ολοκληρώσει το τεράστιο δώρο, ο έξυπνος επενδυτής θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο. Είναι 17 δισεκατομμύρια δολάρια μπροστά από το πέμπτο πλουσιότερο άτομο στον πλανήτη, τον συνιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος έχει δεσμευτεί επίσης να δώσει το 99% των μετοχών του Facebook. Ενώ και οι δύο κατηγορίες των μετοχών της Berkshire Hathaway αυξήθηκαν κατά περίπου 15% τους τελευταίους 12 μήνες, οι μετοχές του Facebook μειώθηκαν κατά 0,5%, δίνοντας στον Buffett μια ασφαλή διαφορά για τη θέση 4 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  -1.054,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  -168,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  -140,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  -723,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $

  -880,4 εκ. $