Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουν-2019 10:39

  Η PepsiCo δεν μπορεί να γλιτώσει από το ελληνικό της βάσανο

  Η PepsiCo δεν μπορεί να γλιτώσει από το ελληνικό της βάσανο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Μια φορά κι έναν καιρό, η PepsiCo είχε ένα ελληνικό πρόβλημα στη βιομηχανία των σνακ: την Best Foods, μια ταχέως αναπτυσσόμενη strartup που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Νώντα Όνοχο.

  Αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1980, όταν η PepsiCo εισήλθε στην ελληνική αγορά. Ο αμερικανικός γίγαντας είχε την κλίμακα και τους πόρους να επεκταθεί στην αγορά, εξαγοράζοντας την Tasty Foods, μια τοπική εταιρεία σνακ. Αλλά δεν είχε την επιχειρηματική ορμή του Νώντα Όνοχου, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό εμπορικό σήμα από την αρχή.

  "Όταν ξεκίνησα την εταιρεία μου, την Best Foods, με τον αδελφό μου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχαμε πολύ λίγους πόρους", λέει. "Και ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός ήταν πολύ ακριβός. Έτσι έπρεπε να είμαστε πολύ καινοτόμοι, δημιουργώντας τον δικό μας εξοπλισμό. Αλλά δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε πολύς πειραματισμός για να γίνουν ο εξοπλισμός και το προϊόν σωστά. Κατά καιρούς, απογοητευόμασταν. Σχεδόν χρεοκοπήσαμε. Αλλά δεν υπήρχε γυρισμός".

  Τελικά, τα αδέρφια έκαναν τα πράγματα όπως έπρεπε - και οι πρώτες γραμμές παραγωγής της Best Foods, τα Foudounia και τα Lotto άρχισαν να φεύγουν από το ράφι.

  Σύντομα ακολούθησε ο "θόρυβος" που προκάλεσε μια διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον κωμικό Χάρρυ Κλυνν.

  Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οι παραγγελίες άρχισαν να συρρέουν, οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν και τα μερίδια αγοράς αυξήθηκαν, καταστρέφοντας τα σχέδια της PepsiCo να επεκτείνει γρήγορα την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

  Αλλά το ελληνικό πρόβλημα της PepsiCo δεν θα λυνόταν. Έτσι, η Pepsi έπρεπε τελικά να εξαγοράσει την εταιρία του Όνοχου το 1992 και να δώσει τέλος στη γρήγορη καριέρα του στη βιομηχανία των σνακ. Ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν τότε τα πράγματα. Τώρα, είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο Όχονος επιστρέφει με μια ομάδα εταιριών σνακ, προκαλώντας και πάλι την PepsiCo στην ελληνική αγορά αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

  Πώς συνέβη αυτό; Μετά την πώληση της εταιρείας του στην PepsiCo, ο Όνοχος είχε πολλά χρήματα και χρόνο για να ασχοληθεί με το χόμπι του, το ψάρεμα.

  Αλλά δεν ήταν χαρούμενος. "Το ψάρεμα δεν με βοηθούσε να καταστείλω την ενέργεια που είχα μέσα μου να δημιουργήσω μια νέα επιχείρηση", λέει.

  Έξι μήνες αργότερα, ο Όνοχος επέστρεψε στη δράση, με μια σαφή στρατηγική που αποκόμισε από την προηγούμενη εμπειρία του και το επιχειρηματικό του σύνθημα: μαθαίνουμε τη βιομηχανία σνακ, αγοράζουμε σύγχρονο εξοπλισμό και αναπτύσσουμε αφοσιωμένο προσωπικό.

  Η επέκταση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ήταν μια εκπληκτική επιτυχία και μια νέα σειρά σνακ υπό την επωνυμία Jumbo άρχισε να εισέρχεται στην ελληνική αγορά, προκαλώντας, για άλλη μια φορά, τον μεγαλύτερο πλέον παίκτη PepsiCo.

  Ο Γιάννης Παπαηλίας, εμπορικός διευθυντής της "Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής", δεν εξεπλάγη από το comeback του Όνοχου. "Ο Νώντας Όνοχος έχει εμμονή με την ποιότητα και την καινοτομία", λέει ο Παπαηλίας. "Και οι καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές αγορές το αναγνωρίζουν."

  Το δίδαγμα; Η επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς καριέρα. Είναι ένα ασταμάτητο πάθος για ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

  Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να αγοράσουν μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τις ψυχές των επιχειρηματιών πίσω από αυτές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $