Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 17:53

  Γιατί ο συνιδρυτής της Blackstone, St. Schwarzman, δώρησε $188 εκατ. στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

  Γιατί ο συνιδρυτής της Blackstone, St. Schwarzman, δώρησε $188 εκατ. στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jennifer Wang

  Ο συνιδρυτής της Blackstone, Stephen Schwarzman, είναι γνωστός για τις μεγάλες χειρονομίες του. Το 2013, έδωσε 100 εκατ. δολάρια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα Υποτροφιών Schwarzman, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου. Δύο χρόνια αργότερα, προσέφερε 150 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου φοίτησε και ο ίδιος, για τη δημιουργία πολιτιστικού και φοιτητικού κέντρου, και τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι προσφέρει 350 εκατ. δολάρια στο MIT για τη δημιουργία μιας νέας σχολής υπολογιστών. Την Τετάρτη ανακοίνωσε μία ακόμα σημαντική δωρεά -την προσφορά 188 εκατ. δολαρίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία, για τη δημιουργία ενός κέντρου ανθρωπιστικών επιστημών- σε μια εποχή που πολλοί εκφράζουν φόβους για υποχώρηση των κλασικών σπουδών.

  "Η βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι οι ανθρωπιστικές σπουδές, και αυτές πρέπει να ενισχυθούν”, τονίζει ο Schwarzman, ο οποίος σπούδασε στο Yale Πολιτισμό και Συμπεριφορικές Επιστήμες (διεπιστημονικός κλάδος που συνδυάζει περισσότερες της μίας κοινωνικές επιστήμες) και βλέπει τα οφέλη των κλασικών σπουδών στην αξίας 512 δισ. δολαρίων επιχείρησή του. "Διδάσκεσαι να σκέφτεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, έναν πολύπλευρο τρόπο σκέψης. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, αντιδράς αμέσως, επαναξιολογείς τι είναι σημαντικό, χρησιμοποιείς τη λογική σου και αυτό σου επιτρέπει να προσαρμόζεται στον πραγματικό κόσμο”, λέει ο Schwarzman. "Αν ρίξετε μια ματιά δείτε στη Διευθύνουσα Επιτροπή, θα δείτε ότι όλοι είχαμε το ίδιο υπόβαθρο…”, τονίζει.

  Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν φυσικό ο δισεκατομμυριούχος Νεοϋορκέζος να ενδιαφερθεί για την πρόταση που του έκανε το 2017 ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Louise Richardson. Το ιστορικό πανεπιστήμιο έχει εμπειρία σχεδόν 1.000 ετών στις ανθρωπιστικές σπουδές, ωστόσο οι διάφορες σχολές του είναι κατακερματισμένες. Στο πλαίσιο αυτό, το πανεπιστήμιο προωθεί τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου όπου θα συγκεντρωθούν οι ανθρωπιστικές σπουδές και θα προωθείται η διεπιστημονική έρευνα, ενώ θα διαθέτει και χώρους φιλοξενίας θεατρικών έργων και φεστιβάλ.

  "Η αντίδρασή μου ήταν ότι το εγχείρημα δεν είναι αρκετά φιλόδοξο”, θυμάται ο Schwarzman, ο οποίος θεώρησε ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός. Ο Richardson απάντησε ότι το Πανεπιστήμιο είχε μεγαλύτερα όνειρα, αλλά περιόρισε τα βλέψεις του καθώς υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων. "Αν είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει τέλεια", λέει ο Schwarzman, ο οποίος ζήτησε από τον Richardson να επιστρέψει με ένα σχέδιο που θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

  Εν τω μεταξύ, εκείνο το διάστημα ο Schwarzman πραγματοποιούσε συναντήσεις με κινεζικούς κολοσσούς της τεχνολογίας για να συγκεντρώσει χρήματα για το πρόγραμμα Υποτροφιών Schwarzman. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, ο μεγιστάνας πέρασε 90 λεπτά με τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, καθώς βρέθηκαν κολλημένοι στην περιβόητη κυκλοφορία του Πεκίνου, οπότε ο Ma μίλησε στον Schwarzman για τις επιπτώσεις που θα έχει η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. "Υπάρχουν πολλά άσχημα που μπορεί να συμβούν, όπως η τεράστια ανεργία καθώς οι μηχανές θα αντικαθιστούν τους ανθρώπους", τόνισε.

  Επιστρέφοντας πίσω, ο Schwarzman ανέφερε το περιστατικό στον Πρόεδρο του MIT, Rafael Reif, με τον οποίο είχε γνωριστεί με αφορμή το πρόγραμμα Υποτροφιών Schwarzman. "Συζήτησα μαζί του τους κινδύνους και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μένουν πίσω, μόνο και μόνο επειδή ως χώρα δεν έχουμε επενδύσει αρκετά κεφάλαια σε σύγκριση με την Κίνα", λέει ο Schwarzman. "Δεν είναι μόνο ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και άλλες τεχνολογίες παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα ασφάλειας. Η κβαντική (υπολογιστική), για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να σπάσει την κρυπτογράφηση. Φαντάσου έναν κόσμο όπου κάποιος μπορεί να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα, το ηλεκτρικό δίκτυο ή να αποκτήσει τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων. Αυτή η επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής ενέχει πολλούς κινδύνους", σημειώνει.

  Ο Schwarzman ρώτησε τον Reif, πώς οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών οδήγησαν τελικά το MIT να αναζητήσει 1 δισ. δολάρια για τη δημιουργία μιας νέας σχολής υπολογιστών, έναν διεπιστημονικό κόμβο που θα επικεντρωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική και τον Τομέα των Δεδομένων, καθώς και στην έρευνα σχετικά με την εφαρμογή μελλοντικών τεχνολογιών. Ο Schwarzman δώρησε 350 εκατ. δολάρια στο MIT για τον σκοπό αυτό. Και η δημιουργία της νέας σχολής του MIT, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Παράλληλα, και ενώ οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεχίζονταν, ο Schwarzman πρότεινε στις πρυτανικές αρχές να προτρέψουν τα κορυφαία τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου να ασχοληθούν με τη δεοντολογία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. "Τελικά, η δεοντολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα θέματα διαχείρισης του εργατικού δυναμικού θα καθοριστούν από το τι θα επιτραπεί να συμβεί", σημειώνει ο Schwarzman. "Βρέθηκα σε ένα συνέδριο, και ήταν εκεί ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη που ζωγράφιζε. Θα δούμε επίσης Τεχνητή Νοημοσύνη να συνθέτει μουσική. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό στο να είσαι άνθρωπος, διότι αυτό πρόκειται να αμφισβητηθεί. Αν το ξέρεις αυτό, τότε ξέρεις πώς να ρυθμίσεις την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης", σημειώνει ο Schwarzman.

  Ενώ το Πανεπιστήμιο ήταν αρχικά διστακτικό, τελικά "αγκάλιασαν” την ιδέα. Έτσι, στο νέο Schwarzman Center του Πανεπιστήμιου -το οποίο χρηματοδοτείται από την τελευταία δωρεάν του CEO της Blackstone- θα δημιουργεί και ένα ινστιτούτο Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα στεγαστεί στο τμήμα Φιλοσοφίας. Το κέντρο, το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών της Οξφόρδης υπό την ίδια στέγη, θα έχει επίσης μια αίθουσα συναυλιών 500 θέσεων και ένα αμφιθέατρο 250 θέσεων.

  "Αυτό που ελπίζω να πετύχω είναι να είμαι μέρος αυτού του διαλόγου, να προσπαθήσω να βοηθήσω το σύστημα να αυτορρυθμίζεται ώστε οι αθώοι άνθρωποι που ζουν απλώς τις ζωές τους να μην καταλήξουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Εάν αρχίσει να αντικαθιστάς κόσμο, και τα φορολογικά σου έσοδα μειώνονται, το κοινωνικό σου κόστος ανεβαίνει, τα πρότυπα ψήφου αλλάζουν. ... Θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο οι βάσεις των φιλελεύθερων δημοκρατιών", σημειώνει ο Schwarzman. "Οι περισσότεροι κυβερνητικοί νόμοι και κανονισμοί δημιουργούνται μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος. Και εκεί οφείλονται οι κρίσεις. Ξέρουμε ότι αυτή η κρίση είναι δεδομένη, οπότε είναι σημαντικό να μην την αφήσουμε να συμβεί", καταλήγει ο Schwarzman.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  163,9 δισ. $

  -865,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,4 δισ. $

  -275,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,1 δισ. $

  -665,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -1.484,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,2 δισ. $

  -432,9 εκ. $