Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 09:21

  Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 98% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2018

  Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 98% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP δημοσίευσε τη στατιστική της ανάλυση για την παγκόσμια ενέργεια το 2019. Η ανάλυση παρέχει μια συνολική εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για σημαντικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο χώρας. 

  Νέο ρεκόρ κατανάλωσης

  Για το 2018, η ανάλυση ανέφερε ότι ο κόσμος πέτυχε νέο ρεκόρ κατανάλωσης πετρελαίου 99,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, το οποίο αντιπροσωπεύει την ένατη διαδοχική ετήσια άνοδο της ζήτησης πετρελαίου. Η ζήτηση πετρελαίου το 2018 αυξήθηκε κατά 1,5%, έναντι του μέσου όρου της δεκαετίας κατά 1,2%. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της ζήτησης του 2018 κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (BPD) σηματοδότησε την τρίτη συνεχή χρονιά που η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, με 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2018. Η Κίνα ήταν δεύτερη με 13,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και αυτό θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέγεθος των ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν κατανάλωση. Η Ινδία ήταν τρίτη με 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν κατά μέσο όρο αύξησαν την κατανάλωση πετρελαίου κατά τουλάχιστον 5% ετησίως την τελευταία δεκαετία.

  Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πετρελαίου την περασμένη δεκαετία με μέση ετήσια αύξηση 2,7%. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή δεν απείχαν πολύ από αυτόν τον ρυθμό, αν και καμία από τις δύο περιοχές δεν είδε την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται το 2018.

  Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πρωταθλητής της πετρελαιοπαραγωγής

  Η ανάλυση περιλάμβανε επίσης ένα νέο ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2018, ύψους 94,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 2,22 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Οι ΗΠΑ αύξησαν το προβάδισμά τους ως κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως σημειώνοντας ρεκόρ παραγωγής 15,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν όλων των άλλων χωρών στην αύξηση της παραγωγής κατά το προηγούμενο έτος, με επιπλέον παραγωγή 2,18 εκατομμυρίων BPD (ίσο με το 98% του συνόλου των παγκόσμιων προσθηκών).

  Κοιτάζοντας μια πιο μακρά περίοδο, το 2008 οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου βρέθηκαν πάνω από τα $100/βαρέλι. Έκτοτε, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -που αντιστοιχούν στο 73,2% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι χωρίς την πετρελαϊκή έκρηξη του αμερικανικού σχιστόλιθου, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα είχαν πέσει ποτέ κάτω από τα $100 το βαρέλι.

  Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός με 12,3 εκατομμύρια BPD, ενώ η Ρωσία ήταν στην τρίτη θέση με 11,4 εκατομμύρια BPD. Ο Καναδάς κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη προσθήκη παραγωγής στον πλανήτη με επιπλέον 410.000 BPD το 2017. Αυτό ήταν λίγο πιο μεγάλο από την αύξηση της Σαουδικής Αραβίας κατά 395.000 BPD.

  Αυτά τα κέρδη συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των μειώσεων από τη Βενεζουέλα (-582.000 BPD), το Ιράν (-308.000 BPD), το Μεξικό (-156.000 BPD), την Αγκόλα (-143.000 BPD) και τη Νορβηγία (-119.000 BPD).

  Φέτος, για πρώτη φορά, η ανάλυση της BP ανέφερε τη συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γενική παραγωγή πετρελαίου. Η αμερικανική παραγωγή LNG είναι μακράν η υψηλότερη από αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας με 4,3 εκατομμύρια BPD (ένα υποπροϊόν της έκρηξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου). Η αύξηση ξεπερνά τη συνολική παραγωγή της Μέσης Ανατολής και αντιπροσωπεύει το 37,6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής LNG.

  Αν τα LNGs αφαιρεθούν από τη συνολική παραγωγή πετρελαίου, η παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται σε 11,0 εκατομμύρια BPD. Αυτό τοποθετεί τις ΗΠΑ ακριβώς πίσω από τη Ρωσία (11,2 εκατομμύρια BPD) και λίγο πιο μπροστά από τη Σαουδική Αραβία (10,5 εκατομμύρια BPD).

  Η ανάλυση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 1,73 τρισεκατομμύρια βαρέλια. Εντούτοις, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να αναφέρει αποδεδειγμένα αποθέματα μόλις 300 δισεκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο εξαιρετικά βαρύ αργό στην ζώνη Orinoco. Ενώ υπάρχουν πράγματι τεράστια αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή αυτή, είμαι σκεπτικός ως προς το ότι υπάρχουν 300 δισεκατομμύρια βαρέλια που μπορούν να εξαχθούν με κέρδος στις σημερινές τιμές του πετρελαίου. Με άλλα λόγια, αμφιβάλλω ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Βενεζουέλας εξακολουθούν να είναι 300 δισεκατομμύρια βαρέλια.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

  11:48 30/06

  Ρεπορτάζ του CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν "έπαιρνε ό,τι ήθελε" στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις

  Πούτιν και Ερντογάν "είχαν" τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεών τους, ενώ εκείνος συνήθιζε να προσβάλλει ηγέτες συμμαχικών χωρών.

  07:40 30/06

  Η Wall Street αρχίζει να προειδοποιεί αθόρυβα για πιθανή προεδρία του Μπάιντεν

  Γιατί το προβάδισμα 10 μονάδων του Μπάιντεν δημιουργεί ανησυχίες στους διαδρόμους της Wall Street.

  14:45 29/06

  Η κατάρρευση της Wirecard παρασέρνει τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες

  Η συνεχιζόμενη επίπτωση από την οικονομική κατάρρευση της Wirecard έχει προσωρινά αναστείλει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών της Curve, ενώ και άλλες τραπεζικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν...

  11:54 29/06

  Οι ξένοι επενδυτές "πλημμυρίζουν" την αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης

  Την ώρα που ο κλάδος του real estate στη Νέα Υόρκη βιώνει μια περίοδο χαμηλών πωλήσεων και υπερπροσφοράς πολυτελών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από ένα απροσδόκητο μέρος, την Ιταλία.

  08:11 28/06

  Παγκόσμια υπερθέρμανση: Στο "κόκκινο" ο Αρκτικός Κύκλος, άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου

  Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η υπερθέρμανση των πόλων δεν αναμενόταν πριν από το 2100. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τις επιστημονικές προβλέψεις.

  09:32 27/06

  Bill και Melinda Gates: Ελλιπής η ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας

  "(Η αδράνεια των ΗΠΑ) διαφθείρει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό που έτρεφαν οι υπόλοιποι άνθρωποι απέναντι στη χώρα μας", τόνισε ο Gates.