Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουν-2019 18:44

  H μετοχή της Slack εμφανίστηκε και έκανε τον διευθύνοντα σύμβουλό της δισεκατομμυριούχο!

  H μετοχή της Slack εμφανίστηκε και έκανε τον διευθύνοντα σύμβουλό της δισεκατομμυριούχο!
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ανορθόδοξο ντεμπούτο της Slack στο χρηματιστήριο αποδίδει μέχρι στιγμής καθώς η μετοχή της σημείωσε άνοδο κατά την είσοδό της στην αγορά την Πέμπτη. 

  Οι μετοχές της εταιρείας ανταλλαγής μηνυμάτων, της οποίας το σύμβολο στο χρηματιστήριο είναι "Work", άνοιξαν στα $38,5 ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της μετοχής στα $23,2 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η τιμή ανοίγματος κατέγραψε άνοδο 48% στην τιμή αναφοράς των $26 ανά μετοχή που καθορίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Η τιμή αναφοράς είναι διαφορετική από την τιμή προσφοράς που παρατηρείται στις παραδοσιακές δημόσιες προσφορές. Χρησιμεύει ως οδηγός για την εκκίνηση της υποβολής προσφορών. 

  Η ανοδική πορεία στην τιμή των μετοχών είναι επίσης καλή είδηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο Stewart Butterfield ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Δεδομένου ότι δεν εκδίδονται επιπλέον μετοχές το εκτιμώμενο μερίδιο του Butterfield είναι 7% που σημαίνει πως η καθαρή αξία του ανέρχεται στα $1,6 δισ.

  Ο Βutterfield δεν είναι ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος που κερδίζει τόσα από το ντεμπούτο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Η λίστα με τους διευθύνοντες συμβούλους της Silicon Valley που έβγαλαν επίσης νωρίς χρήματα από την εταιρεία είναι o Jeff Weiner της LinkedIn, οι Patrick και John Collison της Stripe, ο Anthony Casalena της Squarespace, ο Biz Stone της Twitter, ο David Sacks της Yammer και ο Jeremy Stoppelman της Yelp.

  Η Slack είναι η τελευταία από τις τεχνολογικές εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο φέτος. Η Uber, η Lyft και η Pinterest δεν τα πήγαν τόσο καλά ενώ αντίθετα η Zoom ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ωστόσο όλες αυτές οι εταιρείες πήραν διαφορετικό δρόμο από τη Slack καθώς προχώρησαν στην καθιερωμένη διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς. 

  Στην είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Slack έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετά την Spotify, που πραγματοποίησε άμεση εγγραφή και όχι αρχική δημόσια προσφορά. Η άμεση εγγραφή σημαίνει ότι η Slack δεν εκδίδει νέες μετοχές. Αντίθετα οι μέτοχοι μπορούν να διαπραγματεύονται τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στην εταιρεία να εξοικονομεί χρήματα παρακάμπτοντας τους αναδόχους της Wall Street. Αλλά χωρίς νέες μετοχές η Slack δεν συγκεντρώνει κεφάλαια. Η εταιρεία έχει σχεδόν $800 εκατ. σε μετρητά σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

  Οι μέτοχοι της Slack συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων δεν υπόκεινται επίσης σε περιορισμούς. Συνήθως οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν 180 μέρες πριν μπορέσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους αλλά η άμεση εισαγωγή της Slack δεν περιλαμβάνει τέτοιους περιορισμούς. "Η εταιρεία έτσι πιθανότατα να μη δει τη μεταβλητότητα που προκαλείται με τη διαδικασία της κανονικής αρχικής δημόσιας προσφοράς", δήλωσε ο John Mullins, καθηγητής του London Business School. 

  "Την 181η μέρα όλοι αυτοί θέλουν να αρχίσουν να πωλούν για να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους" δήλωσε ο Mullins. "Έτσι τη στιγμή που ο περιορισμός λήγει σε μια παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά, υπάρχει μεγάλη πίεση και συνήθως σε αυτό το σημείο η μετοχή μειώνεται εκτός και αν υπάρχει κάτι για να την αντισταθμίσει όμως μεγάλη ανάπτυξη ή σημαντικές νέες συμφωνίες. Εδώ, όμως δεν έχουμε αυτόν τον κίνδυνο".

  Ένα επιτυχημένο ντεμπούτο όπως αυτό της Spotify τον Απρίλιο του 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις περισσότερες εταιρείες να απορρίψουν τις δημόσιες εγγραφές από τη στιγμή που σχεδιάζουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. 

  Μια πιθανή εξαίρεση είναι η Airbnb. H ταξιδιωτική εταιρεία των $31 δισ. η οποία δεν προχώρησε στην εισαγωγή της φέτος μπορεί τελικά να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση μετά το ντεμπούτο της Slack. Ακόμα κι αν μια άμεση εισαγωγή αποδεικνύεται λιγότερο ασταθής από μια αρχική δημόσια προσφορά, όπως λένε οι επενδυτές, η μετοχή και πάλι θα μπορούσε να βρεθεί σε μεγάλη απόσταση από την τιμή έναρξής της. Πέρυσι η  Spotify ολοκλήρωσε την πρώτη της ημέρα 10% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  160,7 δισ. $

  -2.682,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,2 δισ. $

  +26,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,0 δισ. $

  -158,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,0 δισ. $

  +52,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,0 δισ. $

  -880,4 εκ. $