Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 10:38

  Η Κύπρος δεν θέλει δώρο Χριστουγέννων, προτιμά μια θετική αξιολόγηση από τη Moneyval

  Η Κύπρος δεν θέλει δώρο Χριστουγέννων, προτιμά μια θετική αξιολόγηση από τη Moneyval
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντώνη Αντωνίου

  Η Κύπρος ελπίζει σε μια πολύ θετική αξιολόγηση από την Moneyval, προκειμένου να πείσει όλους ότι ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας έχουν αλλάξει πραγματικά, όχι μόνο υιοθετώντας όλα τα διεθνή πρότυπα αλλά και εφαρμόζοντάς τα. Η Moneyval, το μόνιμο όργανο εποπτείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο ανατέθηκε η αποτίμηση της συμμόρφωσης με τα κυριότερα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είχε την Κύπρο υπό το μικροσκόπιό της για περισσότερους από έξι μήνες.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση αυτή, δεδομένου ότι εκτιμάται ως ζωτικής σημασίας για τη φήμη της χώρας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υιοθέτηση όλων των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και κανονισμών όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τώρα όλοι ελπίζουν ότι η Moneyval θα αναγνωρίσει αυτή την πρόοδο.

  Στο πλαίσιο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν, οι τοπικές τράπεζες επανασχεδίασαν τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και χιλιάδες λογαριασμοί ξένων πελατών έκλεισαν. Αλλά φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν πάει από το ένα άκρο στο άλλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από πελάτες, οι οποίοι λένε ότι είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να εκτελεστεί κάθε είδους συναλλαγή. Ακόμη και ο νεοδιορισμένος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, κάλεσε τα στελέχη των τραπεζών να επικεντρωθούν στην κερδοφορία, επισημαίνοντας ότι έλαβε καταγγελίες για δυσκολίες στην ολοκλήρωση νόμιμων συναλλαγών. Οι κανόνες που εφαρμόζονται στην Κύπρο δεν είναι αυστηρότεροι από ό, τι υπαγορεύουν τα διεθνή πρότυπα, δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών. Ο Ηροδότου είναι γνωστός υποστηρικτής της ανάγκης του τραπεζικού συστήματος να "καθαρίσει” το όνομά του από κακές πρακτικές του παρελθόντος.

  Τόσο ο Ηρόδοτου όσο και τα στελέχη των τραπεζών δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα του τραπεζικού συστήματος και έχουν τουλάχιστον έναν καλό λόγο για να το κάνουν αυτό: την ανταποκριτική τραπεζική. Προς το παρόν, μόνο δύο διεθνείς τράπεζες - η Citibank και η Bank of New York Mellon - παρέχουν υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής για συναλλαγές σε δολάρια σε κυπριακές τράπεζες και δεν το κάνουν και οι δύο άμεσα. Η εξάρτηση από δύο μόνο τράπεζες για τέτοιου είδους συναλλαγές θεωρείται κίνδυνος για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζών με υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής δεν είναι εύκολο: ο όγκος και η αξία των συναλλαγών δεν είναι τόσο μεγάλος για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο για τους οργανισμούς.

  Ωστόσο, φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να καρποφορήσει, καθώς ρεπορτάζ σε τοπικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι οι αρχές συζητούν με την JP Morgan να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής σε κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με την JP Morgan, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μία τελική συμφωνία. Ένα θετικό αποτέλεσμα, θα είναι σίγουρα καλό για τις κυπριακές τράπεζες που έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις να εξαιρεθούν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα εδώ και μερικά χρόνια.

  Σε περίπτωση που η JP Morgan αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής σε κυπριακές τράπεζες και η τελική αποτίμηση της Moneyval είναι θετική, θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την αποκατάσταση της συνολικής αξιοπιστίας της χώρας. Η Moneyval ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί στην κυπριακή αντιπροσωπεία της να αναλύσει - με τη μορφή μιας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης - το επίπεδο συμμόρφωσης της χώρας με τις προτάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) καθώς και την παροχή συστάσεων σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του συστήματος της Κύπρου. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για συζήτηση και υιοθέτηση κατά την 59η σύνοδο της Moneyval που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $