Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 10:38

  Η Κύπρος δεν θέλει δώρο Χριστουγέννων, προτιμά μια θετική αξιολόγηση από τη Moneyval

  Η Κύπρος δεν θέλει δώρο Χριστουγέννων, προτιμά μια θετική αξιολόγηση από τη Moneyval
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντώνη Αντωνίου

  Η Κύπρος ελπίζει σε μια πολύ θετική αξιολόγηση από την Moneyval, προκειμένου να πείσει όλους ότι ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας έχουν αλλάξει πραγματικά, όχι μόνο υιοθετώντας όλα τα διεθνή πρότυπα αλλά και εφαρμόζοντάς τα. Η Moneyval, το μόνιμο όργανο εποπτείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο ανατέθηκε η αποτίμηση της συμμόρφωσης με τα κυριότερα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είχε την Κύπρο υπό το μικροσκόπιό της για περισσότερους από έξι μήνες.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση αυτή, δεδομένου ότι εκτιμάται ως ζωτικής σημασίας για τη φήμη της χώρας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υιοθέτηση όλων των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και κανονισμών όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τώρα όλοι ελπίζουν ότι η Moneyval θα αναγνωρίσει αυτή την πρόοδο.

  Στο πλαίσιο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν, οι τοπικές τράπεζες επανασχεδίασαν τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και χιλιάδες λογαριασμοί ξένων πελατών έκλεισαν. Αλλά φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν πάει από το ένα άκρο στο άλλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από πελάτες, οι οποίοι λένε ότι είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να εκτελεστεί κάθε είδους συναλλαγή. Ακόμη και ο νεοδιορισμένος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, κάλεσε τα στελέχη των τραπεζών να επικεντρωθούν στην κερδοφορία, επισημαίνοντας ότι έλαβε καταγγελίες για δυσκολίες στην ολοκλήρωση νόμιμων συναλλαγών. Οι κανόνες που εφαρμόζονται στην Κύπρο δεν είναι αυστηρότεροι από ό, τι υπαγορεύουν τα διεθνή πρότυπα, δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών. Ο Ηροδότου είναι γνωστός υποστηρικτής της ανάγκης του τραπεζικού συστήματος να "καθαρίσει” το όνομά του από κακές πρακτικές του παρελθόντος.

  Τόσο ο Ηρόδοτου όσο και τα στελέχη των τραπεζών δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα του τραπεζικού συστήματος και έχουν τουλάχιστον έναν καλό λόγο για να το κάνουν αυτό: την ανταποκριτική τραπεζική. Προς το παρόν, μόνο δύο διεθνείς τράπεζες - η Citibank και η Bank of New York Mellon - παρέχουν υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής για συναλλαγές σε δολάρια σε κυπριακές τράπεζες και δεν το κάνουν και οι δύο άμεσα. Η εξάρτηση από δύο μόνο τράπεζες για τέτοιου είδους συναλλαγές θεωρείται κίνδυνος για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζών με υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής δεν είναι εύκολο: ο όγκος και η αξία των συναλλαγών δεν είναι τόσο μεγάλος για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο για τους οργανισμούς.

  Ωστόσο, φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να καρποφορήσει, καθώς ρεπορτάζ σε τοπικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι οι αρχές συζητούν με την JP Morgan να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής σε κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με την JP Morgan, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μία τελική συμφωνία. Ένα θετικό αποτέλεσμα, θα είναι σίγουρα καλό για τις κυπριακές τράπεζες που έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις να εξαιρεθούν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα εδώ και μερικά χρόνια.

  Σε περίπτωση που η JP Morgan αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ανταποκριτικής τραπεζικής σε κυπριακές τράπεζες και η τελική αποτίμηση της Moneyval είναι θετική, θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την αποκατάσταση της συνολικής αξιοπιστίας της χώρας. Η Moneyval ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί στην κυπριακή αντιπροσωπεία της να αναλύσει - με τη μορφή μιας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης - το επίπεδο συμμόρφωσης της χώρας με τις προτάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) καθώς και την παροχή συστάσεων σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του συστήματος της Κύπρου. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για συζήτηση και υιοθέτηση κατά την 59η σύνοδο της Moneyval που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

  11:48 30/06

  Ρεπορτάζ του CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν "έπαιρνε ό,τι ήθελε" στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις

  Πούτιν και Ερντογάν "είχαν" τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεών τους, ενώ εκείνος συνήθιζε να προσβάλλει ηγέτες συμμαχικών χωρών.

  07:40 30/06

  Η Wall Street αρχίζει να προειδοποιεί αθόρυβα για πιθανή προεδρία του Μπάιντεν

  Γιατί το προβάδισμα 10 μονάδων του Μπάιντεν δημιουργεί ανησυχίες στους διαδρόμους της Wall Street.

  14:45 29/06

  Η κατάρρευση της Wirecard παρασέρνει τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες

  Η συνεχιζόμενη επίπτωση από την οικονομική κατάρρευση της Wirecard έχει προσωρινά αναστείλει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών της Curve, ενώ και άλλες τραπεζικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν...

  11:54 29/06

  Οι ξένοι επενδυτές "πλημμυρίζουν" την αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης

  Την ώρα που ο κλάδος του real estate στη Νέα Υόρκη βιώνει μια περίοδο χαμηλών πωλήσεων και υπερπροσφοράς πολυτελών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από ένα απροσδόκητο μέρος, την Ιταλία.

  08:11 28/06

  Παγκόσμια υπερθέρμανση: Στο "κόκκινο" ο Αρκτικός Κύκλος, άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου

  Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η υπερθέρμανση των πόλων δεν αναμενόταν πριν από το 2100. Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τις επιστημονικές προβλέψεις.

  09:32 27/06

  Bill και Melinda Gates: Ελλιπής η ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας

  "(Η αδράνεια των ΗΠΑ) διαφθείρει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό που έτρεφαν οι υπόλοιποι άνθρωποι απέναντι στη χώρα μας", τόνισε ο Gates.