Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιουν-2019 12:47

  Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την ανοικοδόμηση της Κίνας

  Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την ανοικοδόμηση της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Αμερική θα πρέπει να σταματήσει μια δουλειά που ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες περίπου: την ανοικοδόμηση της Κίνας. Δηλαδή την προσπάθεια να βοηθήσει το Πεκίνο να διευρύνει την οικονομία του στον υπόλοιπο κόσμο φέρνοντας ευημερία στον κινεζικό λαό.

  Κάποτε η Κίνα ήταν μια κλειστή οικονομία που πειραματιζόταν με διάφορες σοσιαλιστικές προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσει στην ανάπτυξη. Αυτό επιχειρήθηκε τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 - όλοι όμως γνωρίζουμε την καταστροφή που ακολούθησε.

  Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αυτό άλλαξε, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εμβολιάσει με μία δόση καπιταλισμού το σύστημά της, όπως οι ελεύθερες επιχειρηματικές ζώνες και οι κοινές επιχειρηματικές κινήσεις που έλαβαν χώρα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

  Εν τω μεταξύ, η Αμερική άνοιξε τον δρόμο για να εισέλθει η Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό-επιχειρηματικό σύστημα.

  "Οι επισκέψεις των Kissinger και Nixon στην Κίνα είχαν ως στόχο να αλλάξουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα", αναφέρει η Laura Sallstrom, επικεφαλής της Access Partnership, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με διεθνή εμβέλεια. "Εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, αντί για τις ΗΠΑ, τοποθετήθηκαν στην Κίνα, συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάταξη. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, που τελικά τοποθετήθηκαν στην Κίνα, και ούτω καθεξής". 

  Επίσης, πολλές αμερικανικές εταιρείες έχτισαν εργοστάσια στην Κίνα και μετέφεραν εκεί την τεχνογνωσία τους, σύμφωνα με τη Sallstrom. "Η πληθώρα των αμερικανικών εταιρειών που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα και μετά τα διανέμουν σε όλο τον κόσμο, βοήθησαν στο εμπορικό ισοζύγιο και στην ανάπτυξη της Κίνας".

  Ο Tom Elliott, του ομίλου deVere, συμφωνεί δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερική σαν εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Κίνας. "Η Αμερική έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας, σαν προμηθευτής επενδυτικού κεφαλαίου και προσφέροντας μια τεράστια και πλούσια αγορά, στην οποία έφταναν τα κινεζικά προϊόντα", σημειώνει.

  Αυτή είναι η φανερή πλευρά της συμβολής των ΗΠΑ στην κινεζική ανάπτυξη.

  Υπάρχει, βεβαίως, και μια αθέατη πλευρά που έχει να κάνει με την επίδραση των κινεζικών εμπορικών πλεονασμάτων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. "Ένα υποπροϊόν της επικέντρωσης της Κίνας στις εξαγωγές ήταν η τεράστια συσσώρευση σε αποθεματικά FX, τα οποία επέλεξε να επενδύσει σε αμερικανικά ομόλογα", λέει ο Elliott. "Οπωσδήποτε, αυτό βοηθά τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ -όπως οι υποθήκες- να είναι χαμηλότερα απ' ό,τι θα ήταν. Αλλά αυτό με τη σειρά του σημαίνει αυξημένες δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά... από την Κίνα".

  Για να είμαστε δίκαιοι, ενώ και οι δύο σχολιαστές υπογραμμίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερική στην ανοικοδόμηση της Κίνας, επαινούν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι ηγέτες της Κίνας. Η κινεζική ηγεσία "ήταν αρκετά αριστοτεχνική στον εντοπισμό νέων τεχνολογιών, νέων τομέων ανάπτυξης επιχειρήσεων και στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης", παρατηρεί η Sallstrom. "Έχουν επικεντρώσει, επίσης, το βάρος της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Το αν θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα αν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτές τις πολιτικές για το συμφέρον του βραχυπρόθεσμου κέρδους, είναι μια ερώτηση".

  Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν εντελώς την ιδέα ότι η Αμερική ξανακτίζει την Κίνα, καθώς "δεν έχει νόημα τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη", ανέφερε ένας Κινέζος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Xinhua. Αυτός ο ισχυρισμός, λέει ο Fang Aiqing, είναι μια "υπερβολική πλάνη και μια ψευδαίσθηση".

  Είτε υπερβάλλουμε είτε όχι, η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται την Αμερική για να συνεχίσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας της. Χρειάζεται αμερικανική τεχνολογία και επιχειρηματικά μοντέλα για την προώθηση της καινοτομίας. Χρειάζεται τις αμερικανικές αγορές για να πουλήσει τα προϊόντα της. Και χρειάζεται την Αμερική για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως οι αυξανόμενες τιμές κατοικιών που κάνουν τους ιδιοκτήτες πλούσιους, ενώ καταστρέφουν τα όνειρα των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:15 09/04

  Ποιες είναι οι χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

  Παρά την πρόσφατη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών σε όλο τον κόσμο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη -ΗΠΑ και Κίνα- έχουν πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό, τι πριν από ένα...

  13:17 09/04

  Ο κορονοϊός θα μπορούσε να ωθήσει μισό δισ. ανθρώπους στη φτώχεια

  Ο φιλανθρωπικός όμιλος Oxfam προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση από τον κορονοϊό θα μπορούσε να ωθήσει επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα ...

  08:45 09/04

  O 'Pharma Bro' Martin Shkreli ζητά να αποφυλακιστεί για να βρει θεραπεία για τον κορονοϊό

  Επισημαίνει οκτώ υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του COVID-19.

  08:37 08/04

  Αυτοί είναι οι 10 νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

  Ανήκουν όλοι στην οικονομική ελίτ του πλανήτη αν και ακόμη δεν έχουν "πατήσει" τα 30.

  19:38 07/04

  Ο κορονοϊός "ψαλίδισε" κατά 1 δισ. ευρώ την περιουσία του Τραμπ

  Η περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ ανερχόταν στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα μήνα. Τώρα πλέον υπολογίζεται στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς συνέβη αυτό.

  15:47 07/04

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2020

  Ο Bezos διατηρεί τα "σκήπτρα" του πλουσιότερου ανθρώπου. Ο Β. Βαρδινογιάννης η μόνη ελληνική συμμετοχή.

  08:05 07/04

  ΗΠΑ: Η οικονομία έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της, προειδοποιούν οι τραπεζίτες

  Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase και της Jefferies σημειώνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και ζητούν περισσότερη δράση από τη Fed ...

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.