Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιουν-2019 12:47

  Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την ανοικοδόμηση της Κίνας

  Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την ανοικοδόμηση της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Αμερική θα πρέπει να σταματήσει μια δουλειά που ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες περίπου: την ανοικοδόμηση της Κίνας. Δηλαδή την προσπάθεια να βοηθήσει το Πεκίνο να διευρύνει την οικονομία του στον υπόλοιπο κόσμο φέρνοντας ευημερία στον κινεζικό λαό.

  Κάποτε η Κίνα ήταν μια κλειστή οικονομία που πειραματιζόταν με διάφορες σοσιαλιστικές προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσει στην ανάπτυξη. Αυτό επιχειρήθηκε τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 - όλοι όμως γνωρίζουμε την καταστροφή που ακολούθησε.

  Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αυτό άλλαξε, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εμβολιάσει με μία δόση καπιταλισμού το σύστημά της, όπως οι ελεύθερες επιχειρηματικές ζώνες και οι κοινές επιχειρηματικές κινήσεις που έλαβαν χώρα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

  Εν τω μεταξύ, η Αμερική άνοιξε τον δρόμο για να εισέλθει η Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό-επιχειρηματικό σύστημα.

  "Οι επισκέψεις των Kissinger και Nixon στην Κίνα είχαν ως στόχο να αλλάξουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα", αναφέρει η Laura Sallstrom, επικεφαλής της Access Partnership, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με διεθνή εμβέλεια. "Εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, αντί για τις ΗΠΑ, τοποθετήθηκαν στην Κίνα, συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάταξη. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, που τελικά τοποθετήθηκαν στην Κίνα, και ούτω καθεξής". 

  Επίσης, πολλές αμερικανικές εταιρείες έχτισαν εργοστάσια στην Κίνα και μετέφεραν εκεί την τεχνογνωσία τους, σύμφωνα με τη Sallstrom. "Η πληθώρα των αμερικανικών εταιρειών που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα και μετά τα διανέμουν σε όλο τον κόσμο, βοήθησαν στο εμπορικό ισοζύγιο και στην ανάπτυξη της Κίνας".

  Ο Tom Elliott, του ομίλου deVere, συμφωνεί δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερική σαν εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Κίνας. "Η Αμερική έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας, σαν προμηθευτής επενδυτικού κεφαλαίου και προσφέροντας μια τεράστια και πλούσια αγορά, στην οποία έφταναν τα κινεζικά προϊόντα", σημειώνει.

  Αυτή είναι η φανερή πλευρά της συμβολής των ΗΠΑ στην κινεζική ανάπτυξη.

  Υπάρχει, βεβαίως, και μια αθέατη πλευρά που έχει να κάνει με την επίδραση των κινεζικών εμπορικών πλεονασμάτων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. "Ένα υποπροϊόν της επικέντρωσης της Κίνας στις εξαγωγές ήταν η τεράστια συσσώρευση σε αποθεματικά FX, τα οποία επέλεξε να επενδύσει σε αμερικανικά ομόλογα", λέει ο Elliott. "Οπωσδήποτε, αυτό βοηθά τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ -όπως οι υποθήκες- να είναι χαμηλότερα απ' ό,τι θα ήταν. Αλλά αυτό με τη σειρά του σημαίνει αυξημένες δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά... από την Κίνα".

  Για να είμαστε δίκαιοι, ενώ και οι δύο σχολιαστές υπογραμμίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερική στην ανοικοδόμηση της Κίνας, επαινούν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι ηγέτες της Κίνας. Η κινεζική ηγεσία "ήταν αρκετά αριστοτεχνική στον εντοπισμό νέων τεχνολογιών, νέων τομέων ανάπτυξης επιχειρήσεων και στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης", παρατηρεί η Sallstrom. "Έχουν επικεντρώσει, επίσης, το βάρος της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Το αν θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα αν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτές τις πολιτικές για το συμφέρον του βραχυπρόθεσμου κέρδους, είναι μια ερώτηση".

  Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν εντελώς την ιδέα ότι η Αμερική ξανακτίζει την Κίνα, καθώς "δεν έχει νόημα τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη", ανέφερε ένας Κινέζος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Xinhua. Αυτός ο ισχυρισμός, λέει ο Fang Aiqing, είναι μια "υπερβολική πλάνη και μια ψευδαίσθηση".

  Είτε υπερβάλλουμε είτε όχι, η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται την Αμερική για να συνεχίσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας της. Χρειάζεται αμερικανική τεχνολογία και επιχειρηματικά μοντέλα για την προώθηση της καινοτομίας. Χρειάζεται τις αμερικανικές αγορές για να πουλήσει τα προϊόντα της. Και χρειάζεται την Αμερική για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως οι αυξανόμενες τιμές κατοικιών που κάνουν τους ιδιοκτήτες πλούσιους, ενώ καταστρέφουν τα όνειρα των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,4 δισ. $

  -592,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +78,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,3 δισ. $

  -625,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  +55,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,4 δισ. $

  -170,8 εκ. $