Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιουν-2019 17:42

  Οι τεχνολογικές εταιρείες της Βρετανίας ψάχνουν απεγνωσμένα για ταλέντα

  Οι τεχνολογικές εταιρείες της Βρετανίας ψάχνουν απεγνωσμένα για ταλέντα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sam Shead

  Ταλέντα. Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη φετινή Tech Week του Λονδίνου. Οι πάντες, από τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley, ως την τελευταία startup, αντιμετωπίζουν δυσκολία να βρουν στελέχη.

  Κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια όπως αυτά της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ ή το Imperial College βγάζουν ελάχιστους απόφοιτους ικανούς να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη, την ώρα που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί σε αυτό τον τομέα. Ο Mike Lynch, ιδρυτής της Autonomy, και η Reshma Sohoni της Seedcamp είναι δύο από τους πολλούς επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών που αναφέρθηκαν σε αυτή την έλλειψη νέων εξειδικευμένων στελεχών. Παράλληλα έκαναν έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να κάνει ευκολότερη την πρόσληψη για τις εταιρείες της χώρας υψηλά καταρτισμένων στον τεχνολογικό τομέα υπαλλήλων από το εξωτερικό.

  Πάντως η έκκλησή τους φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς η Τερέζα Μέι έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, θέτοντας εμπόδια τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και στα ειδικευμένα στελέχη που θα ήθελαν να μεταβούν στη Βρετανία.

  Το 2015, η βρετανική κυβέρνηση επέκτεινε την οδηγία Tier 1 Exceptional Talent (για παροχή βίζας λόγω εξαιρετικού ταλέντου) προς τον τεχνολογικό τομέα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των εταιρειών του χώρου που δεν μπορούσαν να προσλάβουν κορυφαίους προγραμματιστές από τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις πιο δύσκολες απαιτήσεις της δουλειάς.

  Όμως η κίνηση αποδείχθηκε αποτυχία, καθώς έθετε ένα όριο παροχής για 200 βίζες ανά έτος. Μόλις πέρσι προστέθηκαν άλλες 125 βίζες. Όμως οι τεχνολογικές εταιρείες της Βρετανίας θέλουν να δοθούν ακόμα περισσότερες.

  "Θα έπρεπε να δίνονται κατά χιλιάδες", δηλώνει ο Matt Clifford, CEO και συνιδρυτής της Entrepreneur First, μιας εταιρείας που έχει δημιουργήσει startups που αποκτήθηκαν από το Twitter και το Facebook. Συμπληρώνει ότι "η βίζα εξαιρετικού ταλέντου είναι πιθανώς η καλύτερη τεχνολογική βίζα στον κόσμο. Θα φέρει μια πολύ εύκολη νίκη στη Βρετανία, ιδιαίτερα την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν πολύ δύσκολη την εισαγωγή ξένων ταλέντων".

  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει και θα αναθεωρήσει το σύστημα υποδοχής μεταναστών στις ΗΠΑ, την ώρα που οι εταιρείες στη Silicon Valley συνεχίζουν να προσλαμβάνουν χιλιάδες υψηλά καταρτισμένα στελέχη από το εξωτερικό. Στις περιπτώσεις τους γίνεται χρήση της βίζας Η1Β και Ο για εξαιρετικά ταλέντα. Επίσης υπάρχει και η βίζα L που χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις υψηλόβαθμων εταιρικών στελεχών.    

  Ο Siadhal Magos, συνιδρυτής και CEO της MetaviewAI, μιας εταιρείας που βοηθά επιχειρήσεις να προσλάβουν το κατάλληλο προσωπικό δηλώνει ότι "στις περιπτώσεις των εξαιρετικών ταλέντων δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα όριο για την μετακίνηση τους στη Βρετανία".

  Κάποιοι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα μπορούν να δουλέψουν στη Βρετανία κάνοντας χρήση της βίζας Trier2. Όμως η Τερέζα Μέι έθεσε "ταβάνι" τις 20.700 βίζες ανά έτος, για ένα είδος βίζας που αφορά εργαζομένους από πολλούς τομείς- όπως για παράδειγμα δικηγόρους, λογιστές κ.λπ.

  Το Brexit

  Η προοπτική του Brexit έχει οξύνει τη συζήτηση για τις βίζες στον τεχνολογικό τομέα της Βρετανίας, καθώς οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες την προοπτική να αποκοπούν από την Ευρώπη - μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή ταλέντων. Με το τρέχον καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας Γάλλος προγραμματιστής θα μπορούσε να εγκαταλείψει το Παρίσι για μια δουλειά στο Λονδίνο, χωρίς να υπάρχουν εμπόδια ή γραφειοκρατία.

  Ο Rich Pleeth είναι διευθυντής στην Bolt (ανταγωνιστική εταιρεία της Uber) που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει δυναμικό 40 εργαζομένων. Όπως αναφέρει, "το να δημιουργηθεί το επόμενο Google, Facebook, WhatsApp ή Instagram, χρειάζεται ταλέντο. Και αυτό που χρειάζεται είναι μαζέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ταλέντο".

  Όμως οι Βρετανικές startups έχουν να αντιμετωπίσουν και τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley, που προσπαθούν να δελεάσουν τα ταλέντα τους, ανοίγοντας τεράστια νέα γραφεία στο Λονδίνο. Google, Facebook και Amazon χρησιμοποιούν τα δισεκατομμύρια δολαρίων τους για να προσελκύσουν στελέχη από τις τοπικές εταιρείες, όπως τις Improbable, Deliveroo και Onfido, προσφέροντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις διπλές αποδοχές.

  Η Deliveroo από την πλευρά της έχει πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να δημιουργήσει τις "βίζες Μονόκερος", για ταχύτατα ανερχόμενες τεχνολογικές εταιρείες που η κεφαλαιοποίηση τους έχει ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

  Ο Jeremy Wright, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Βρετανίας, ανέφερε στο Forbes ότι η αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια ευκαιρία για να επανασχεδιαστούν οι νόμοι που αφορούν τη μετανάστευση.

  "Αποτελεί μια ευκαιρία το να μιλήσουμε για έναν νέο σχεδιασμό του μεταναστευτικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τα ταλέντα που χρειάζονται οι εταιρείες", ανέφερε σε επιχειρηματικό φόρουμ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το πώς θα εκπαιδεύσει Βρετανούς για αυτές τις εργασίες, καθώς και πώς το σύστημα μετανάστευσης θα είναι αποτελεσματικό ώστε να έρχονται στη Βρετανία οι κατάλληλοι άνθρωποι. Πάντως είναι πολύ σημαντικό να μην χρονοτριβήσει η κυβέρνηση. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό τόσο στη χορήγηση βίζας στα εξαιρετικά ταλέντα, όσο και να αφαιρέσει το όριο στις βίζες Tier 2. Αν υπάρχουν άτομα με προσόντα και είναι ικανά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αφήστε τα να έρθουν στην χώρα.                  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,4 δισ. $

  -592,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +78,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,3 δισ. $

  -625,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  +55,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,4 δισ. $

  -170,8 εκ. $