Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουν-2019 10:21

  Η CNP Assurances αποφάσισε να "ξεκλειδώσει" τις δυνατότητες της κυπριακής θυγατρικής

  Η CNP Assurances αποφάσισε να "ξεκλειδώσει" τις δυνατότητες της κυπριακής θυγατρικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντώνη Αντωνίου

  Στα τέλη του 2008, όταν ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος CNP Assurances αποφάσισε να εισέλθει στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα θα αναγκαζόταν να μοιράσει τις θυγατρικές της στην Κύπρο με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της.

  Η χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την Κύπρο το 2013, ωστόσο, ώθησε το Eurogroup να αποφασίσει "κούρεμα" των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των εναπομεινάντων παγίων της στην Τράπεζα Κύπρου. Η Λαϊκή ήταν εταίρος της CNP στην κυπριακή αγορά. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου ήταν το 49,9% των μετοχών της CNP Cyprus Insurance Holdings που ήλεγχε η Λαϊκή.  Οι υπόλοιπες μετοχές ελέγχονταν από την CNP Assurances.

  Η ουσία του προβλήματος δεν ήταν ότι ο γαλλικός όμιλος θα είχε έναν νέο εταίρο αλλά το γεγονός ότι ο νέος αυτός εταίρος ήταν ο κύριος ανταγωνιστής της στην Κύπρο, ελέγχοντας δύο άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση: η CNP δραστηριοποιούνταν στην αγορά μέσω της CNP Asfalistiki και της CNP Cyprialife, ενώ ο νέος εταίρος της, η Τράπεζα Κύπρου, δραστηριοποιούνταν μέσω της Eurolife και της General Insurance. Εκτός αυτού, τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου διορίστηκαν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ασφαλιστικών εταιρειών της CNP.

  Η CNP προσπάθησε να αλλάξει αυτό το επιβληθέν status quo. Πήγε μάλιστα την υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο απαιτώντας αποζημίωση ύψους 240 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι παραβιάστηκαν οι συμφωνίες μετόχων και διανομής. Η CNP έχασε την υπόθεση.

  Οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου πίστευαν ότι η CNP θα εγκατέλειπε την κυπριακή αγορά το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου, η χώρα δεν έδειχνε να έχει συστημική σημασία για τον γαλλικό όμιλο, παρόλο που οι κυπριακές θυγατρικές της είχαν σημαντικό μερίδιο αγοράς τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον τομέα της γενικής ασφάλισης.

  Αλλά οι πραγματικές εξελίξεις ήταν πολύ διαφορετικές από ό, τι αναμενόταν. Η CNP κατάφερε να συνάψει συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για να αγοράσει το υπόλοιπο 49,9% της CNP Cyprus Insurance Holdings αντί 97,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί μέσω των ιδίων κεφαλαίων της CNP.

  "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώνουμε αυτή τη συναλλαγή με την Τράπεζα Κύπρου. Το αποτέλεσμα θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα της θυγατρικής μας, ηγέτιδας στην Κύπρο, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την πλήρη υποστήριξη των ομάδων μας στο Παρίσι. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συμβάλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο", δήλωσε ο Xavier Larnaudie-Eiffel, αναπληρωτής CEO της CNP Assurances και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CNP Cyprus Insurance Holdings.

  Ο Τάκης Φειδία, Διευθύνων Σύμβουλος της CNP Cyprus Insurance Holdings, επεσήμανε ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να επιτύχει νέους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές εξελίξεις. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι, παρόλο που θα προκύψει λογιστική ζημιά ύψους 22 εκατ. ευρώ μετά τη σύναψη της συναλλαγής, θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος 30 μονάδων βάσης στους βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

  Το μέλλον για την παρουσία της CNP στην Κύπρο φαίνεται τώρα πιο ξεκάθαρο και το μήνυμα που εστάλη προς το παρόν είναι ότι ο όμιλος θα διατηρήσει την παρουσία της στην τοπική αγορά. Το 2018, η CNP Cyprus Insurance Holdings συνεισέφερε 157 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της CNP Assurances (αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και 7,3 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη του ομίλου.

  "Ο έλεγχος του 100% του κεφαλαίου της CNP Cyprus Insurance Holdings αποδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον αυτής της θυγατρικής, η οποία προσφέρει ένα πλήρες φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλισης ζωής και ζημιών σε μια χώρα που έχει επανέλθει στην ανάπτυξη μετά την κρίση του 2013.

  Αυτό αντικατοπτρίζει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας στην ομάδα διαχείρισης, η οποία έχει εμπλακεί με επιτυχία στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της θυγατρικής από την αρχική επένδυση μας το 2008 ", δήλωσε ο Antoine Lissowski, διευθύνων σύμβουλος της CNP Assurances.

  Τα σενάρια συνεργασίας των κυπριακών θυγατρικών της CNP και της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι θα εξετάσει όλες τις επιλογές σχετικά με τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες. Η συνεργασία μεταξύ της CNP και της Ελληνικής Τράπεζας θα σημάνει αλλαγή του παιχνιδιού για την κυπριακή ασφαλιστική αγορά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:22 01/06

  Το Λας Βέγκας ξανανοίγει: Θα στοιχηματίσουν οι επενδυτές στην ανάκαμψη των μετοχών των καζίνο;

  Τα καζίνα του Λας Βέγκας πήραν το ''πράσινο φως'' για να ανοίξουν ξανά στις 4 Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη των μετοχών τους.

  08:54 01/06

  Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι "δύο θανατηφόροι ιοί" που σκοτώνουν την Αμερική

  Oι μαύροι πέφτουν θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί.

  10:38 31/05

  "Ο George Soros υποκινεί τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ", λένε Αμερικανοί ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι

  Του αποδίδουν έναν σκιώδη ρόλο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερα μοτίβα θεωριών συνωμοσίας.

  08:04 31/05

  ΗΠΑ: Φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω των διαδηλώσεων

  Την Πέμπτη καταγράφηκαν 35 νεκροί σε ένα 24ωρο, στη Μινεσότα.

  08:03 31/05

  "Κόντρα" Forbes και Κάιλι Τζένερ - "Δεν είπα ψέματα", λέει για τα παραποιημένα στοιχεία

  "Η εκτενής έρευνα αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία της Kylie Cosmetics", δηλώνει το Forbes.

  10:18 30/05

  Τα μεγάλα ψέματα της Κάιλι Τζένερ

  Γιατί δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος. Δεν υπάρχει περίπτωση η περιουσία της Κάιλι να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, παρά τα μεγάλα έσοδα από την πώληση της εταιρείας της.

  15:38 29/05

  Forbes: Ο Roger Federer είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο

  Ο Ελβετός τενίστας ξεπέρασε τους Ronaldo και Messi στη λίστα του του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές για το 2020. Στην 18η θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

  13:15 29/05

  ΗΠΑ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία Φλόιντ

  Οι διαδηλωτές πυρπολούν και ο Πρόεδρος απειλεί.

  08:20 29/05

  Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει - Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

  Με την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, η αγορά ίσως δεν έχει δει ακόμη τα χαμηλά της.

  16:48 28/05

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management έχει εγκαταλείψει τη θέση της εταιρείας του, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, στη Berkshire Hathaway, αναζητώντας...

  00:02 28/05

  Οι "εθισμένοι στο χρέος" γίγαντες των ΗΠΑ που φορτώθηκαν 2,5 τρισ. και από blue chips έγιναν... "σκουπίδια"

  Την εποχή των "παχέων αγελάδων", πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Fed ενθάρρυνε τους κολοσσούς του S&P 500, όπως η Boeing και η AT&T, να δανείζονται αφειδώς. Μέσα σε μια 10ετία λοιπόν...

  11:00 27/05

  Οι 10 ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για... social distancing - Στην κορυφή τους μία ελληνική

  Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει; Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους...

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς από τη φύση, θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  16:02 26/05

  Ο Μασκ εκφράζει τη συμπαράστασή του μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Virgin Orbit του Μπράνσον

  Η Virgin Orbit του Sir Richard Branson απέτυχε στις προσπάθειές της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κορυφώνεται ο διαστημικός ανταγωνισμός για την αγορά μικρών δορυφόρων.

  07:44 26/05

  Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην "εξορύσσει" Bitcoin

  Η εταιρεία "εξόρυξης" Bitcoin Layer1 ανακάλυψε πώς να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.