Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιουν-2019 09:40

  Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν κατά περισσότερο από 4 εκατ. το 2019

  Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν κατά περισσότερο από 4 εκατ. το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων πρόκειται να δεχτεί το μεγαλύτερό της πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Αυτοκινητοβιομηχανίας (CAR), με τις πωλήσεις να αναμένεται να βυθιστούν κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια το 2019.

  Η πτώση, η οποία προκλήθηκε από την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ και καθοδηγήθηκε από την τεράστια μείωση των πωλήσεων της Κίνας, θα επεκταθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών και θα επιδεινωθεί με τους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές CO2 και τις προκλήσεις που αυτοί συνεπάγονται από την αναγκαστική αύξησης της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη.

  Η πρόβλεψη, που συντάχθηκε από τον διευθυντή του CAR, καθηγητή Ferdinand Dudenhoeffer, δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο μιας πιθανής κρίσης όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές οχημάτων.

  Ο Dudenhoeffer δήλωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις το 2019 θα υποχωρήσουν στα 79,5 εκατομμύρια οχήματα από 83,7 εκατομμύρια πέρυσι και δεν θα ανακτήσουν τα επίπεδα του 2018 μέχρι το 2022, όταν οι πωλήσεις θα αυξηθούν στα 84 εκατομμύρια.

  "Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέσει σε εφαρμογή την τελευταία του απειλή για την επιβολή περαιτέρω τιμωρητικών δασμών σε εισαγωγές αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων, υπάρχει κίνδυνος μιας παγκόσμιας κρίσης αυτοκινήτων", πρόσθεσε ο Dudenhoeffer.

  "Το έτος 2019 θα είναι πιο αγχωτικό για την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως απ 'ό, τι το 2009. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις μας, οι πωλήσεις νέων οχημάτων παγκοσμίως θα μειωθούν κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια το 2019. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση είναι διπλάσια σε σύγκριση με αυτή που καταγράφηκε εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ", δήλωσε ο Dudenhoeffer.

  "Ένας από τους βασικούς καταλύτες είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλούν οι τελωνειακοί πόλεμοι και οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Donald Trump," εξήγησε ο Dudenhoeffer.

  Η έκθεση του CAR αναφέρει ότι η Κίνα θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, όπου οι πωλήσεις είχαν ήδη μειωθεί κατά 15% από τις αρχές του έτους έως τον Απρίλιο. Η αγορά νέων αυτοκινήτων στην Κίνα συρρικνώθηκε 13% στις 1,61 εκατ. πωλήσεις τον Μάιο, στη 12η διαδοχική μηνιαία πτώση.

  Το CAR, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα αυτής της πτώσης θα φανούν στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. GM, Ford και Tesla θα "λαβωθούν" πολύ, σύμφωνα με την έκθεση.

  "Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη σε όλες αυτές τις σκέψεις είναι η περαιτέρω επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας στην περίπτωση του επαπειλούμενου ασύντακτου Brexit. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται πιθανοί δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ή η επιδείνωση της ιταλικής κρίσης χρέους, ανέφερε ο Dudenhoeffer.

  "Τα κέρδη και η ρευστότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μειωθούν σημαντικά το 2019 και θα εισέλθουν σε κατάσταση κρίσης. Οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων ετών - η δαπανηρή άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων- εντείνουν την πίεση. Καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μετά το 2021 θα αναγκαστούν να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να αποφύγουν τα πρόστιμα της ΕΕ, οι πωλήσεις θα πέσουν", είπε.

  Ο Dudenhoeffer προβλέπει ότι τα φτηνά μικρά αυτοκίνητα θα ανήκουν στο παρελθόν και επεσήμανε ότι η τιμή ενός μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου Opel Corsa θα ξεκινά από τα 29.900 ευρώ (33.850 δολ.) σε σύγκριση με το σημερινό βενζινοκίνητο μοντέλο, αξίας περίπου 12.000 ευρώ.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,8 δισ. $

  +584,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,5 δισ. $

  +158,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  96,7 δισ. $

  -740,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,5 δισ. $

  +564,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  69,7 δισ. $

  -360,2 εκ. $