Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 12:36

  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να τραβήξει πολύ καιρό

  Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να τραβήξει πολύ καιρό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν σύντομα, με το πέταγμα ενός μόνο tweet. Αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία, και πολύ περισσότερο για να κλείσει οριστικά.

  Η Wall Street θέλει να μπει ένα γρήγορο τέλος στον εμπορικό πόλεμο. Οι επιχειρήσεις και στα δύο άκρα της εμπορικής εξίσωσης θέλουν έναν γρήγορο τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Αλλά μια εμπορική συμφωνία δεν θα επιτευχθεί και σφραγιστεί σύντομα, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού. Οι πολιτικές και το πλαίσιο των δύο εμπορικών συγκρούσεων διαφέρουν πολύ.

  Αυτό σύμφωνα με τον Johan Gott, διευθυντή καταναλωτικής και λιανικής πρακτικής του παγκόσμιου συμβούλου διαχείρισης A.T. Kearney και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Trade Wargaming.

  "Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα διαφέρουν από εκείνες με τον Καναδά", λέει ο Gott. "Πρώτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι και οι διαπραγματευτές δυσκολεύονται να σημειώσουν πρόοδο. Το πεδίο των διαπραγματεύσεων είναι πολύ ευρύτερο και αφορά τις βασικές κινεζικές βιομηχανικές πολιτικές και προβλέπει σαρωτικές εγγυήσεις ασφάλειας".

  Και έπειτα υπάρχει και το πολιτικό τοπίο. "Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη διακομματική στήριξη για μια σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα", προσθέτει ο Gott. "Αν το Trump φανεί μαλακός απέναντι στην Κίνα, οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι επίσης ενωμένοι σε μια σκληρή στάση ενάντια σε αυτό που θεωρείται ολοένα και περισσότερο απειλή για τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει τέτοια διακομματική συμφωνία εναντίον του Καναδά και του Μεξικού ".

  Και υπάρχει και η "μεγάλη εικόνα", το όλο πλαίσιο, το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό στις δύο εμπορικές συγκρούσεις, σύμφωνα με τον Gott. "Πηγαίνοντας ακόμη πιο βαθιά, ολόκληρο το πλαίσιο της συμφωνίας του Καναδά και του Μεξικού για τα μέταλλα είναι πολύ διαφορετικό", εξηγεί. "Η συμφωνία για τους δασμούς μετάλλων μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά/Μεξικού είναι τεχνικά μια εξαίρεση από τους μεγαλύτερους δασμούς στα μέταλλα του Τομέα 232, μια πολύ σημαντική, δεδομένων των όγκων που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό".

  Υπάρχουν κι άλλα. Υπάρχουν οι τεχνολογικές διαφωνίες και οι διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

  Και υπάρχει και η αποζημίωση για τη συμμετοχή στο παιχνίδι, σύμφωνα με τον Tom Elliott, στρατηγό αναλυτή διεθνών επενδύσεων στην deVere Group. "Νικητής της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι αυτός που θα μπορέσει να τραβήξει περισσότερο το παιχνίδι: ο Trump θέλει μια συμφωνία προτού ξεκινήσει η εκστρατεία επανεκλογής του, ο Xi Jinping θέλει μία προτού η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη οδηγήσει σε αναταραχές", λέει.

  Ενώ ο Elliott βλέπει τις "πιθανότητες" νίκης να ευνοούν την Κίνα, βλέπει επίσης "οικονομικούς κινδύνους", δεδομένου ότι η Κίνα μπορεί να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες τραβώντας το παιχνίδι για πολύ καιρό.

  Εν τω μεταξύ, υπάρχει η δυναμική ο εμπορικός πόλεμος να παρασύρει κι άλλες χώρες. "Όσο μεγαλύτερη είναι η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι χώρες τρίτων χωρών αναγκάζονται να συνταχθούν είτε με το αμερικανικό είτε με το κινεζικό στρατόπεδο και οι τεχνολογικές αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσονται", λέει ο Elliott. "Για παράδειγμα, η Κίνα την περασμένη εβδομάδα απείλησε το Ην. Βασίλειο με απροσδιόριστες συνέπειες εάν απαγόρευε την τεχνολογία Huawei 5G για λόγους ασφάλειας, ενώ η κατασκευάστρια τσιπ κινητών τηλεφώνων ARM με έδρα το Ην.Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει την Huawei αν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται με το Android και την Apple".

  Ακόμη κι έτσι, ο Gott ελπίζει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία με την Κίνα.

  "Η συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό είναι μια υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση του Trump είναι ανοικτή στο να κάνει συμφωνίες, ακόμη και όταν η ρητορική της μπορεί να ακούγεται ασυμβίβαστη", προσθέτει ο Gott. "Να θυμάστε ότι η NAFTA χαρακτηρίστηκε "η χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία", ωστόσο η USMCA δεν είναι κάτι ριζικά διαφορετικό. Οι δασμοί των μετάλλων ήταν ένα βασικό σημείο αναφοράς στις ομιλίες του Trump, ωστόσο υπήρχε περιθώριο για συμβιβασμό. Αυτό μας δίνει κάποια ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία και με την Κίνα ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +365,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,9 δισ. $

  -102,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,6 δισ. $

  +30,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,0 δισ. $

  +29,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  72,1 δισ. $

  +1.765,8 εκ. $