Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2019 15:22

  Το τελευταίο ορόσημο της PayPal: 10 δισ. δολάρια δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

  Το τελευταίο ορόσημο της PayPal: 10 δισ. δολάρια δανείων σε μικρές επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Donna Fuscaldo

  Η αγορά δανείων μικρών επιχειρήσεων είναι σε άνθηση και δεν είναι οι παραδοσιακές τράπεζες αυτές που επωφελούνται. Οι εταιρείες Fintech είναι στη θέση του οδηγού.

  Υπόθεση: PayPal. Η εταιρεία κατέγραψε ένα σημείο-σταθμό στην πορεία της, ανακοινώνοντας ότι έχει χορηγήσει δάνεια ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων σε περισσότερες από 225.000 μικρές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

  Το ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων δανείων έρχεται λίγο μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών από τότε που η PayPal χορήγησε το πρώτο της δάνειο. Σήμερα έχει χορηγήσει περισσότερα από 650.000 δάνεια μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Μεξικό.

  "Η PayPal χρειάστηκε 23 μήνες για να σπάσει το όριο του 1 δισ. δολαρίων στις χορηγήσεις δανείων και τώρα χορηγεί δάνεια που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια ανά τρίμηνο”, δήλωσε ο Darrell Esch, αντιπρόεδρος πιστώσεων της PayPal παγκοσμίως. "Δεν υπήρξε ποτέ έλλειψη ζήτησης”.

  Από την ύφεση του 2008 και του 2009 οι παραδοσιακές τράπεζες είναι περισσότερο επιφυλακτικές σχετικά με τις χορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Και υπάρχει καλός λόγος. Πολλές εξ αυτών δεν περνούν το όριο ζωής των δύο ετών, πόσο μάλλον τα πέντε χρόνια, καθιστώντας τες δανειολήπτες υψηλού ρίσκου για τις τράπεζες.

  Με τις τράπεζες λοιπόν να μένουν στο περιθώριο, άνοιξε ο δρόμος για τις fintechs. Στις μέρες μας υπάρχει μια σειρά fintechs εταιρειών που "κυνηγά” την αγορά δανείων σε μικρές επιχειρήσεις. Και παρότι οι τράπεζες συνειδητοποίησαν την ανάγκη να επιστρέψουν στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, εξακολουθούν να κινούνται με αργά βήματα. Σύμφωνα με το Funding Circle, τον φορέα λειτουργίας της αγοράς πιστώσεων, το σύνολο των χορηγήσεων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει μόλις το 0,7% του συνόλου των ισολογισμών των τραπεζών στις ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 2% και στην Ολλανδία 0,6%.
   
  Το Funding Circle διαπίστωσε επίσης ότι οι μικρές επιχειρήσεις τείνουν να λαμβάνουν από τις τράπεζες όρους δανεισμού χειρότερους από αυτούς που ισχύουν για τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους. Έχουν επίσης μικρότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αντιμετωπίζουν όρους έγκρισης πολύ αυστηρότερους. Σχετική πρόσφατη έρευνα της Federal Reserve επιβεβαιώνει τα στοιχεία του Funding Circle. Ειδικότερα, η έρευνα της Fed διαπιστώνει ότι το 24,7% των τραπεζών μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού που επιβάλλουν στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, έναντι ποσοστού 13,9% των τραπεζών που έπραξαν το ίδιο για τις μικρές επιχειρήσεις.

  "Από τη μεγάλη ύφεση και μετά, οι παραδοσιακές τράπεζες πραγματικά κατέβασαν ρυθμούς και αποσύρθηκαν από την αγορά δανεισμού μικρών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη αγορά δεν ανέκαμψε ποτέ, όπως συνέβη με την αγορά εμπορικών δανείων”, σημειώνει ο Darrell Esch.

  Το στέλεχος της PayPal αποδίδει την ανάπτυξη της εταιρείας του στην αγορά δανείων μικρών επιχειρήσεων και στη δυνατότητά της να προσφέρει δάνεια που κυμαίνονται από 1.000 έως 500.000 δολάρια. Το ανώτατο όριο δανείου που προσφέρει είναι εξάλλου υψηλότερο από τον μέσο όρο των πιστώσεων που χορηγεί η US Small Business Administration, ο κρατικός φορέας στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς το ανώτατο ύψος των δανείων που αυτή χορηγεί κυμαίνεται, σύμφωνα με την PayPal, περίπου στα 420.000 δολάρια και χρειάζεται έως και 90 ημέρες προκειμένου να εγκριθεί.

  "Τα προγράμματα επιχειρηματικής χρηματοδότησης της PayPal παρέχουν δάνεια από 1.000 έως 500.000 δολάρια σε μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν και άμεση έγκριση αλλά και άμεση εκταμίευση, καθώς η έγκριση ενός αιτήματος συνήθως παρέχεται μέσα σε λίγα λεπτά ή μερικές ώρες και, εφόσον εγκριθεί, επιτρέπει στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο σχεδόν αμέσως”, αναφέρει ο Esch.

  Αυτή η δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται να αποδίδει και για τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μικρές επιχειρήσεις που επιλέγουν την PayPal για την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 24%, με το 82% εξ αυτών να καταγράφουν ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους εντός του πρώτου τριμήνου από την ημερομηνία λήψης του δανείου. Οι δανειολήπτες χρησιμοποιούν το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά αποθεμάτων και εξοπλισμού, για ενίσχυση του marketing αλλά και για τη διαχείριση των ταμειακών τους ροών.

  Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, η PayPal αναφέρει ότι οι δανειολήπτες της εμφάνισαν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 21% από την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου τους, με το 88% των δικαιούχων να καταγράφουν ανάπτυξη επίσης τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη λήψη του δανείου. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των ταμειακών ροών, την αγορά αποθεμάτων αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών marketing.

  Επιπρόσθετα του αυξανόμενου ύψους των δανείων που μπορεί να παρέχει η PayPal στις στις μικρές επιχειρήσεις, o Esch αποδίδει τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου των δανείων που χορηγεί η εταιρεία στην επέκτασή της σε αγορές πέρα από αυτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Στα τέλη του 2018, η PayPal έκανε την είσοδό της στη γερμανική αγορά, ενώ τον Φεβρουάριο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Konfio, μια online πλατφόρμα δανεισμού στο Μεξικό που χρησιμοποιεί εναλλακτικά δεδομένα για την έγκριση δανείων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι επιχειρήσεις του Μεξικού μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση συνδεόμενοι στον PayPal λογαριασμό τους, απ’ όπου αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα της Konfio και μπορούν να κάνουν αίτηση δανείου online. Και μέσα σε λίγα λεπτά είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το αίτημά τους εγκρίθηκε, τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Όπως τονίζει ο Esch, στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει και άλλες αντίστοιχες συνεργασίες.

  Παρότι το στέλεχος της PayPal θεωρεί ότι η ζήτηση δανείων από μικρές επιχειρήσεις θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, τονίζει ότι η PayPal εμφανίζεται "υγιώς” επιφυλακτική σχετικά με την αγορά. Εξάλλου, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο τέλος του κύκλου επέκτασής της και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι καταναλωτές ενδεχομένως να περιορίσουν τις δαπάνες τους, κάτι το οποίο θα ήταν αρνητικό για τις μικρές επιχειρήσεις και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

  "Ξέρουμε ότι ο υφιστάμενος κύκλος έχει διαρκέσει αρκετά και πιστεύουμε ότι η αγορά κινείται προς περιόδους ύφεσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του κλάδου”, αναφέρει ο Esch. "Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι ικανοποιημένος όσον αφορά την ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρουμε και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους κινδύνους. Βλέπουμε μακρύ δρόμο ανάπτυξης στη συγκεκριμένη δραστηριότητα”, προσθέτει πάντως το στέλεχος της PayPal.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:10 19/11

  Με άλμα στα λειτουργικά της έσοδα, η Μπαρτσελόνα ξεπερνά τη Ρεάλ Μαδρίτης

  Ίσως ο τίτλος θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια προειδοποίηση για... spoiler, για όσους αναμένουν την έκθεση Deloitte Money League, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, με τις Ρεάλ Μαδρίτης,...

  08:10 19/11

  Η Huawei δίνει έως $220.000 στους χάκερς που θα "σπάσουν" τις Android συσκευές της

  Η Huawei προκαλεί τους καλύτερους χάκερς του κόσμου να βρουν τρωτά σημεία στα Android κινητά της, έναντι αδρής αμοιβής. Μια κίνηση που θα μπορούσε να καταρρίψει τις κατηγορίες που τη βαρύνουν ότι...

  17:34 18/11

  Αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα Boeing 737 MAX, όμως η τουρκική SunExpress αγόρασε 10

  Στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι, η αεροπορική εταιρεία SunExpress άσκησε την option που είχε, ώστε να παραγγείλει 10 επιπλέον Boeing 737 MAX 8, ως μέρος της στρατηγικής ανανέωσης και ανάπτυξης...

  16:02 18/11

  R. Stone: Ο 6ος συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται βάσει της έρευνας Μάλερ

  Ο Stone είναι ο 6ος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται για συμμετοχή στην υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, βάσει της έρευνας του πρώην ειδικού...

  08:37 18/11

  Επιτήδειοι έβαλαν στο χέρι $2 εκατ. από πώληση ψεύτικων μετοχών Airbnb, Uber και Lyft

  Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η Knightsbridge Private Partners φέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει από επενδυτές ποσό 2,1 δισ. δολαρίων πουλώντας τους ανύπαρκτες μετοχές τεχνολογικών κολοσσών εν όψει...

  08:19 17/11

  Ford εναντίον Ferrari: Η πραγματική ιστορία πίσω από την πιο σφοδρή αντιζηλία της αυτοκίνησης

  H ιστορία του πώς ο Henry Ford II επιχείρησε να αποκτήσει τη Ferrari το 1963, προκαλώντας μια δεκαετή διαμάχη με τον Enzo Ferrari.

  11:24 16/11

  Τα κρυφά όπλα της Apple στον "πόλεμο του streaming"

  Εάν οι πελάτες της Apple γίνουν και συνδρομητές της Apple TV+, εκτιμάται πως έως το 2025 το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να καταγράφει έσοδα της τάξης των 9 δισ. δολ.

  22:08 15/11

  Τράμπ εναντίον Μπέζος: Διαμάχη Amazon-Πενταγώνου για σύμβαση 10 δισ. δολ.

  Εκπρόσωπος της Amazon κάνει λόγο για "σαφείς ελλείψεις"και "αδιαμφισβήτητη προκατάληψη" εκ μέρους του Πενταγώνου.

  15:25 15/11

  Η κρίση των αλυσίδων εστίασης στις ΗΠΑ - Χρεοκόπησε και η Houlihan's

  Προσθέτοντας τον εαυτό της στη λίστα άλλων 3 αλυσίδων του κλάδου που χρειάζονται επίσης διάσωση εάν πρόκειται να παραμείνουν στη ζωή.

  08:25 15/11

  Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

  Ο Τζόνσον υποσχέθηκε πρόσφατα να τετραπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός είναι...

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  08:00 14/11

  Χάρης Μπρουµίδης: Επενδύουμε όχι μόνο σε υποδομές, αλλά και στη νέα γενιά

  Tο αποτύπωµά του στην κοινωνία µεγιστοποιεί ο τηλεπικοινωνιακός όµιλος µέσω του προγράµµατος Generation Next

  01:30 14/11

  Η αυγή των νεοτραπεζών: Οι Fintechs προσπαθούν να αφανίσουν τις παραδοσιακές τράπεζες

  Δεκάδες ψηφιακές τράπεζες, γνωστές και ως νεοτράπεζες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο και τα venture capitals στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια ότι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά...

  17:27 13/11

  Προβλήματα για πολλούς χρήστες λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της Disney+

  60 εκατομμύρια έως 90 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές που η Disney στοχεύει να έχει στην Disney + μέχρι το 2024.

  14:40 13/11

  Το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο - Το Patek Philippe που δημοπρατήθηκε έναντι 31 εκατ. δολαρίων

  Το Grandmaster Chime 6300A έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα, έχει δύο όψεις (ροζ χρυσό/μαύρο), διαθέτει 20 λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της εταιρείας.

  08:32 13/11

  Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι της Gap από την κατάρρευση της μετοχής

  Τον τελευταίο χρόνο η Gap έχει δει τη μετοχή της να "βυθίζεται", στοιχίζοντας στην οικογένεια Fisher που έχει τον έλεγχο της εταιρείας 1 δισ. δολάρια, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε...

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,4 δισ. $

  +751,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,4 δισ. $

  +73,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,4 δισ. $

  -933,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -45,9 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,2 δισ. $

  +835,7 εκ. $