Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Ιουν-2019 11:14

  Κορυφαία στελέχη της Uber αποχωρούν μετά την απογοητευτική IPO

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κορυφαία στελέχη της Uber αποχωρούν μετά την απογοητευτική IPO

  Της Biz Carson

  Έναν μήνα μετά την απογοητευτική αρχική δημόσια προσφορά (IPO), η Uber διαχωρίζει την πορεία της με δύο από τα κορυφαία στελέχη της. Την Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο COO, Barney Harford, και η CMO, Rebecca Messina, αποχωρούν. Ο επανασχεδιασμός της δομής της εταιρείας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ισχύ στον διευθύνοντα σύμβουλο, Dara Khosrowshahi, ο οποίος έχει ζητήσει από τα τμήματα Rides και Eats της Uber να αναφέρονται απευθείας σε αυτόν.

  "Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινωθούν αποχωρήσεις ή αλλαγές όπως αυτές, αλλά μετά την IPO θεώρησα ότι ήταν η σωστή στιγμή για να απλοποιήσουμε την εταιρεία και να την προετοιμάσουμε για το μέλλον", ανέφερε ο Khosrowshahi σε μια επιστολή του προς τους εργαζομένους της Uber.

  Τόσο ο Harford όσο και η Messina ήταν προσωπική επιλογή του Khosrowshahi για να αναλάβουν θέσεις της Uber που παρέμεναν ανοικτές. Ο πρώην CEO, Travis Kalanick, δεχόταν παραινέσεις να επιλέξει κάποιον COO που θα τον εξισορροπούσε στην εταιρεία, αλλά ποτέ δεν προσέλαβε κάποιον. Ο Khosrowshahi προσέλαβε τον Harford στην Uber τον Δεκέμβριο του 2017.

  Η θητεία του Harford, όμως, δεν ήταν ομαλή. Τον Ιούλιο του 2018, ο Harford είχε κατηγορηθεί από πρώην εργαζομένους της Uber ότι είχε κάνει ρατσιστικού περιεχομένου παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα. Δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αλλά ο Harford παρέμεινε στο επίκεντρο από τότε.

  Σε ένα σημείωμα προς τους εργαζομένους, ο Khosrowshahi υποστήριζε πως ήθελε να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο τώρα που η Uber κατακτούσε καλύτερη θέση τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Khosrowshahi είχε επενδύσει αρκετό χρόνο να ανανεώσει την κουλτούρα της Uber, ταξιδεύοντας σε Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η εταιρεία αντιμετώπιζε αυστηρές ρυθμιστικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν τότε στη δομή της Uber, είχε προτείνει το μακροχρόνιο στέλεχος Andrew Macdonald για να επιβλέψει τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας. Ο Khosrowshahi είχε αναλάβει το μάρκετινγκ και την επικοινωνία της εταιρείας, υπό την επίβλεψη του επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας, Jill Hazelbaker.

  Οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών της εταιρείας συνέβησαν τον πρώτο ταραχώδη μήνα της Uber ως εισηγμένης στο χρηματιστήριο. Η μετοχή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται σε τιμή χαμηλότερη της IPO, στα 45 δολάρια, και ακολούθησε πτωτική πορεία. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι η ανάπτυξη κερδών συνεχίζει καθοδική πορεία, ενώ έχασε 1 δισ. δολ. στην ίδια περίοδο. Η μετοχή της Uber κατέγραψε πτώση πάνω από 1% λίγο μετά την αναγγελία αποχώρησης των στελεχών.

  Ο αναλυτής της Wedbush Securities, Ygal Arounian, έγραψε πως ήταν καλύτερα για την Uber να κάνει τώρα τις αλλαγές από το να περιμένει. "Μπορεί η χρονική στιγμή αποχώρησης των στελεχών, λίγο μετά την IPO, να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους επενδυτές και να ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση βραχυπρόθεσμα, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση θα ωφελήσει την εταιρεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  153,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,8 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,4 δισ. $