Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουν-2019 17:12

  Οι φόβοι των οικονομολόγων για ύφεση και η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων

  Οι φόβοι των οικονομολόγων για ύφεση και η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Rachel Sandler

  Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ένας βασικός δείκτης στην αγορά ομολόγων-η καμπύλη των ανεστραμμένων αποδόσεων- έχει προκαλέσει ανησυχία στους  οικονομολόγους. Όχι απλώς ανησυχία, αλλά μεγάλη αναστάτωση. Η καμπύλη αποδόσεων είναι ένας σχεδόν απόλυτα ασφαλής δείκτης πρόβλεψης της ύφεσης ιστορικά και ορισμένοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι η αιτία που η καμπύλη των αποδόσεων "δείχνει" προς την κατεύθυνση μιας οικονομικής επιβράδυνσης και, εάν η συγκεκριμένη τάση συνεχιστεί, μια πιθανή ύφεση.

  Τι είναι όμως (για όσους δεν γνωρίζουν) η καμπύλη των αποδόσεων; Πρόκειται για την διαφορά των επιτοκίων (ή αλλιώς των αποδόσεων) μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας ομολόγων. Συνήθως, οι επενδυτές κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν επενδύουν σε 10ετή ομόλογα αντί σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα, για παράδειγμα τρίμηνης διάρκειας. Την περασμένη εβδομάδα, η καμπύλη ήταν αντεστραμμένη. Τώρα, οι επενδυτές μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα σε σχέση με ανάλογες επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα.

  Αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

  "Η καμπύλη των ανεστραμμένων αποδόσεων έχει υπάρξει σχεδόν τέλειο εργαλείο πρόβλεψης μιας ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής", αναφέρει ο Christian deRitis, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics. "Είμαι ανήσυχος".

  Πότε όμως "γύρισε" η καμπύλη των αποδόσεων; Τον Μάρτιο, αντεστράφη για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ωστόσο επέστρεψε στην πρότερη κατάσταση μία εβδομάδα αργότερα, σημειώνει ο Leslie Falconio, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής της UBS. Αυτή τη φορά, η καμπύλη έχει αναστραφεί από τις 23 Μαΐου, προσθέτει.

  Γιατί όμως η καμπύλη αποδόσεων αναστρέφεται; Γενικά, το φαινόμενο λαμβάνει χώρα όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, λέει ο deRitis. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια ανεστραμμένη καμπύλη δεν προκαλεί ύφεση, αλλά αντανακλά ένα αρνητικό για τις προοπτικές ανάπτυξη κλίμα.

  Καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζουν να επιδεινώνονται χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας, οι οικονομολόγοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, προσθέτει ο deRitis. Επιπλέον, η αγορά προσπαθεί ακόμη να σταθεροποιηθεί μετά την ανακοίνωση - έκπληξη την Πέμπτη από πλευράς Τραμπ ότι υπάρχει πιθανότητα επιβολής δασμών στο σύνολο των εισαγόμενων στις ΗΠΑ αγαθών από το Μεξικό.

  Εκτός των εμπορικών εντάσεων, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η κινεζική οικονομία "κατεβάζουν ταχύτητα". Ειδικότερα, το Brexit προκαλεί αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές. Οι επιχειρήσεις επίσης γίνονται πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στις δαπάνες τους.

  Μια καμπύλη ανεστραμμένων αποδόσεων θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα προχωρήσει  σε μείωση επιτοκίων.

  Μήπως όμως η οικονομία δεν πηγαίνει καλά;

  Κι όμως, η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 1969. Υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους και η αγορά αυξάνει τις θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές δεν έχουν χτυπήσει ακόμη "καμπανάκι" συναγερμού για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν γεωπολιτικές ανησυχίες που προκαλούν αβεβαιότητα, όπως το ζήτημα του διεθνούς εμπορίου.

  Πόση ανησυχία δικαιολογούν οι εξελίξεις τελικά; Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι προωθούν ήδη προσδένονται για την έλευση της ύφεσης στο εγγύς μέλλον, δεν ποντάρουν όλοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να λειτουργεί καλά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι υψηλή, γεγονός που μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις μιας ασθενέστερης ανάπτυξης.

  Ωστόσο, εάν η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει ανεστραμμένη για τους επόμενους μήνες και η διαφορά μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αποδόσεων συνεχίσει να αυξάνεται, η ανησυχία θα είναι δικαιολογημένη, καταλήγει ο Falconio.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Ο συνασπισμός γενικών εισαγγελέων των ΗΠΑ έχεi προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσει τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. μεταξύ των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον...

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,3 δισ. $

  +208,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,7 δισ. $

  -136,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,7 δισ. $

  -545,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,5 δισ. $

  -203,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,0 δισ. $

  +476,0 εκ. $