Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουν-2019 10:45

  Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Τι επιλογές για αντίποινα έχουν οι δύο πλευρές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Τι επιλογές για αντίποινα έχουν οι δύο πλευρές

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πηγαίνουν τελευταία από το κακό στο χειρότερο, με πολλαπλά αντίποινα κι από τις δύο πλευρές.

  Μία από τις επιλογές της Κίνας είναι να αποκόψει τις προμήθειες σπανίων γαιών στις βιομηχανίες τεχνολογίας και άμυνας των ΗΠΑ.

  Αυτό σύμφωνα με μερικά δημοσιεύματα των Globaltimes: "Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πιέσεις στις σπάνιες γαίες", αναφέρει ένα άρθρο. "Η ανάγκη των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες είναι άσος στο μανίκι του Πεκίνου", αναφέρει ένα άλλο. 

  Μια άλλη επιλογή για την Κίνα είναι να κυνηγήσει τις αμερικανικές "οντότητες" που έχουν μεγάλη παρουσία στην κινεζική αγορά. Το Xinhua φαίνεται να έδειξε το δρόμο με ένα δελτίο τύπου την Παρασκευή. "Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις, οργανισμοί και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς, παραβιάζουν τις συμβάσεις, μπλοκάρουν ή διακόπτουν τις προμήθειες σε κινεζικές επιχειρήσεις με μη εμπορικούς σκοπούς και βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, θα προστεθούν στον κατάλογο με τις αναξιόπιστες οντότητες", δήλωσε ο Gao Feng, εκπρόσωπος της MOC.

  Έπειτα, υπάρχει η δυνατότητα της Κίνας να ξεκινήσει μια μαζική πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αν και αυτή η επιλογή θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο επιβλαβής για τις ΗΠΑ στο Πεκίνο παρά στην Ουάσινγκτον.

  Και υπάρχει και η επιλογή της Κίνας να διαταράξει τις αμερικανικές στο Ιράν. "Εάν το Πεκίνο αποφασίσει να βγει από τις παραδοσιακές γραμμές διαπραγμάτευσης, το σχέδιο των κυρώσεων της Αμερικής για το Ιράν θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα σημείο ανάφλεξης στις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας", λέει ο Xiaomeng Lu, επικεφαλής της Κίνας στην Access Partnership, μια παγκόσμια συμβουλευτική για τον τεχνολογικό τομέα. "Και μπορεί να ακυρώσει τις υπάρχουσες παραγγελίες αγοράς αγροτικών και ενεργειακών προϊόντων ή να διακόψει την αναστολή στην επιβολή δασμών 25% σε 144 αμερικανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων."

  Περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα, σύμφωνα με τον Lu. "Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μπορεί να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα που περιέχουν αμερικανικό περιεχόμενο, με βάση το ποσοστό των εξαρτημάτων που παράγονται από τις ΗΠΑ. Και μπορούν να ακυρώσουν τις τρέχουσες παραγγελίες αγοράς γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων ή να ακυρώσουν την αναστολή του 25%. "

  Στο μεταξύ, η Αμερική έχει τις δικές της επιλογές για αντίποινα. Όπως η αξιοποίηση της έκδοσης του CFO της Huawei ως μοχλό ή η άσκηση πιέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα στρατόπεδα κράτησης του Xinjiang Uighur, σύμφωνα με τον Lu.

  Ενώ είναι ασαφές, ποια επιλογή θα κάνει η κάθε πλευρά σε αυτό το σημείο, ένα πράγμα είναι σαφές: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να είναι νευρικές και να καθοδηγούνται από τις ειδήσεις και όχι από τα θεμελιώδη στοιχεία, μέχρι να αμβλυνθούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  153,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,8 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,4 δισ. $