Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Ιουν-2019 12:12

  Πήραν φωτιά οι ελληνικές μετοχές, ενώ σκάει η αριστερή φούσκα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πήραν φωτιά οι ελληνικές μετοχές, ενώ σκάει η αριστερή φούσκα

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε ταχεία άνοδο αυτήν τη βδομάδα, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο κυβερνών αριστερός συνασπισμός στις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περασμένη Κυριακή.

  Οι μετοχές του Global Shares X FTSE (GREK) κέρδισαν 9,10%, ενώ την ίδια ώρα οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο υπέστησαν απώλειες. Οι τράπεζες παρέμειναν ισχυρές και ηγήθηκαν του ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  Για χρόνια, οι ελληνικές μετοχές κατέγραφαν αρνητική πορεία, και αυτό γιατί ακολουθούσαν την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας του βάρους του συσσωρευόμενου χρέους και της χειρότερης οικονομικής ύφεσης μεταπολεμικά.

  Ωστόσο, πλέον υπάρχουν ενδείξεις πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, λόγω της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών και των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ τα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα υποχώρησαν.

  Αλλά αυτά είναι παλιά νέα. Η νέα εξέλιξη είναι πως η αριστερή φούσκα σκάει, μετά τη νίκη που κατήγαγε η δεξιά παράταξη στις πρόσφατες εκλογές.

  Έπειτα από τη συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε αμέσως να προβάλλει αισιόδοξα μελλοντικά σενάρια, σημειώνει ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σύμβουλος του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δηλαδή πως έρχεται το τέλος στις αριστερές πολιτικές που είχαν προωθήσει την ισότητα μεταξύ των Ελλήνων στη φτώχεια και όχι στην ισότητα στην ευημερία και τις οικονομικές ευκαιρίες.

  Οι αριστερές πολιτικές αποτελούν μέρος μιας ιδεολογίας που "φούσκωσε" στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, και διαμόρφωσε το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας.

  Αν και τις τελευταίες επτά δεκαετίες η Ελλάδα κυβερνιόταν από πολιτικά κόμματα δεξιά ή κεντρώα, η κοινωνική ατζέντα καθοριζόταν από τα καθεστώτα των αριστερών (συμμαχίες συνδικάτων και μικρότερα κόμματα), τα οποία κυβερνούσαν τους δρόμους και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Με απλά λόγια, τα δεξιά κόμματα καταλάμβαναν την αρχή, αλλά την πραγματική εξουσία ασκούσαν οι αριστερές συμμαχίες. Η αριστερά, από τη μία πλευρά, απαιτούσε όλα τα είδη δικαιωμάτων, από τους γενναιόδωρους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι κανόνες και νόμους που προστάτευαν τα ήδη εδραιωμένα τους συμφέροντα. Η δεξιά πτέρυγα, από την άλλη πλευρά, τα παρέδιδε. Έτσι η ελληνική οικονομία συγκέντρωσε ένα βουνό χρεών στην πορεία, που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

  Παρ' όλα αυτά, η ευθύνη για την κρίση καταλογίστηκε στη δεξιά παράταξη, η οποία είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αριστερά υποστήριξε την πλήρη αθωότητά της, μέχρι που τελικά ανέλαβε την εξουσία και τη διακυβέρνηση.

  Τώρα, έχει γίνει σαφές ότι η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση των χρόνιων προβλημάτων της χώρας.

  Τα καλά νέα είναι ότι το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, που έδωσε την εξουσία στην αριστερά, θα της την αφαιρέσει, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα απελευθερώσει την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του ελληνικού λαού και θα οδηγήσει στη δημιουργία πλούτου για τη χώρα και τους πολίτες της.

  Θα είναι η Νέα Δημοκρατία αυτό το κόμμα που θα κερδίσει και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και θα φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα; Περιμένουμε να το δούμε.

  Αυτός είναι ο λόγος που ο Ματσόπουλος είναι προσεκτικός όταν πρόκειται για το πρόσφατο ράλι των ελληνικών μετοχών. "Οι επενδυτές και οι αναλυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη διάρκεια αυτού του ράλι", λέει. "Το θετικό σοκ πιστώνεται στην ερχομό ενός φιλελεύθερου κόμματος που θα εφαρμόσει και θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να επιτύχει η Ελλάδα μια βιώσιμη ανάπτυξη".

  Πόσο καιρό θα διαρκέσει το ράλι; "Θα μπορούσε να συνεχιστεί όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν (μέχρι τις εκλογές) ότι η ΝΔ θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα", προσθέτει ο Ματσόπουλος. "Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, οι αγορές θα αρχίσουν να παρακολουθούν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. Είναι λαμπρός πολιτικός, αλλά υπάρχουν εμπόδια που έχουν εμποτιστεί στην κουλτούρα του ελληνικού λαού. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  153,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  102,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,9 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,8 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,4 δισ. $