Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 13:57

  Εκτός από την MacKenzie Bezos το "The Giving Pledge" υπέγραψαν και άλλοι δισεκατομμυριούχοι

  Εκτός από την MacKenzie Bezos το "The Giving Pledge" υπέγραψαν και άλλοι δισεκατομμυριούχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jennifer Wang

  Η MacKenzie Bezos δεν είναι η μόναδική που δωρίζει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Tην Τρίτη 18 ακόμα φιλάνθρωποι εντάχθηκαν στο Giving Pledge, του Bill Gates και του Warren Buffet μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010 και ζητά από εύπορους ανθρώπους να δώσουν περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αν και η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos έχει τα περισσότερα για να δώσει, η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Amazon είναι $904 δισ. και το 4% που της ανήκει αντιστοιχεί σε περίπου $36,1 δισ., υπάρχουν και άλλοι υψηλού προφίλ δισεκατομμυριούχοι όπως ο Paul Tudor Jones και ο Brian Acton που επίσης κάνουν φιλανθρωπίες. 

  Το The Giving Pledge δεν είναι δεσμευτικό, δεν υπάρχει κάποια αναγκαστική συμφωνία και τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να παραχωρηθούν είτε εάν ο υπογράφων βρίσκεται εν ζωή είτε εάν έχει αποβιώσει. Πολλοί από εκείνους που υπογράφουν τη δέσμευση για τη δωρεά είναι ήδη ενεργοί φιλανθρωπικά, ορισμένοι άλλοι ωστόσο ξεκινούν τώρα τη διαδικασία. 

  Οι νέοι υπογράφοντες είναι ο εξής:

  Paul Tudor Jones: Γνωστός από τις μακροοικονομικές συναλλαγές του, ο Jones ίδρυσε το hedge fund Tudor Investment Corp. το 1980 και σύντομα έγινε δημοφιλής στη Wall Street όταν στοιχημάτισε σωστά στην συντριβή του χρηματιστηρίου το 1987. Την ίδια εποχή, ο Jones ξεκίνησε την προσπάθειά του να υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα, υιοθετώντας μια τάξη της πρώτης γυμνασίου από τη συνοικία Bedford-Stuyvesant του Μπρούκλιν, καλώντας τους μαθητές για σκι, για ταξίδια στο εξωτερικό και υπόσχοντάς τους πως θα πληρώσει για το κολλέγιο του αν αποφοιτήσουν από το Λύκειο. Το 1988 ο Jones προχώρησε ακόμα πιο πέρα, δημιούργησε με τον Robin Hood, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό κατά της φτώχειας στη Νέα Υόρκη. Ο συγκεκριμένος οργανισμός παρείχε επιχορηγήσεις σε περισσότερα από 200 προγράμματα που παρέχουν υπηρεσίες όπως η επαγγελματική κατάρτιση, διατροφή, στέγαση και νομική βοήθεια. Ο Jones του οποίου η περιουσία ανέρχεται τώρα στα $5,1 δισ., συνέβαλε στο να εξασφαλίσει ο Robin Hood υποστήριξη από άλλους ισχυρούς των hedge fund όπως είναι ο David Einhorn του Greenlight Capital, o John Overdeck του Τwo Sigma και ο Daniel Och του Och-Ziff Capital. O Jones δημιούργησε επίσης μια ομάδα που ονομάστηκε Just Capital η οποία αξιολογεί εταιρείες. 

  Ένας άλλος υπογράφων είναι ο David Harding ο οποίος ίδρυσε την Winton Group το 1997 με λιγότερα από $2 εκατομμύρια. Η εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα $20 δισ. ενώ η περιουσία του Harding ανέρχεται στα $1,5 δισ. Ο Harding και το ίδρυμα David & Claudia Harding της συζύγου του είναι γνωστοί για τις δωρεές τους σε ακαδημαϊκές έρευνες και επιστημονικά προγράμματα συμπεριλαμβάνοντας ένα δώρο αξίας $130 εκατ. το οποίο δόθηκε το 2019 στo πανεπιστήμιο που φοίτησε. 

  O συνιδρυτής της WhatsApp, Brian Acton, ο οποίος κέρδισε περίπου $3 δισ. όταν ο ίδιος και ο Jan Koum πούλησαν την εφαρμογή τους στο Facebook το 2014, τώρα έχει επικεντρωθεί σε μια άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Το 2017 εγκατέλειψε τον κολοσσό των social media, αφήνοντας μια περιουσία αξίας $850 εκατ. μετά από σύγκρουση που είχε με τον Mark Zuckerberg. Λίγο αργότερα δώρισε $50 εκατ. για να δημιουργήσει το Signal Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στους κόλπους του οποίου αναπτύχθηκε μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει στο επίκεντρο την εξασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών και την προστασία των δεδομένων. Ο Acton επίσης δώρισε $290 εκατ. στο Silicon Valley Community Foundation μετά την απόκτηση του WhatsApp από την Facebook. 

  Στους νέους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Pinterest Paul Sciarra ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος μετά την δημόσια εγγραφή της εταιρείας τον Απρίλιο. Ο Brian Armstrong o οποίος αξίζει $1,3 δισ. μετά την ίδρυση της Coinbase το 2012, της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Αμερική. Έξι χρόνια μετά ο Armstrong παρουσίασε το GiveGrypto.org, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να δίνουν ψηφιακά νομίσματα στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος στη συνέχεια τα διανείμει άμεσα σε μετρητά στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

  Ο Chris Sacca, επενδυτής με περιουσία $1,2 δισ. που απέκτησε μετά τις επενδύσεις στο Instagram και στην Uber μέσω του Lowercase Capital, είναι επίσης μεταξύ των υπογραφόντων. Το 2017 ο ίδιος και η σύζυγός του, Crystal, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις επενδύσεις για να επικεντρωθούν στις φιλανθρωπικές τους προσπάθειες.  

  Ο βιομήχανος και υποστηρικτής των τεχνών Mitchell Rales παραχωρεί επίσης την περιουσία του σε φιλανθρωπίες. Ο πρόεδρος της Danaher Corp., που αξίζει $4,1 δισ., ίδρυσε το Glenstone ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης που εκτείνεται σε 300 στρέμματα στο Πότομακ, στη Μέριλαντ, το 2016. Αυτός και η σύζυγός του δώρισαν περισσότερα από $2 δισ. στην τέχνη και στην εκπαίδευση. 

  Σήμερα το Giving Pledge, το οποίο ξεκίνησε με 40 μέλη το 2010, έχει 204 μέλη από 23 χώρες.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $