Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 17:47

  Η ΕΕ πειραματίζεται με το γραφένιο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

  Η ΕΕ πειραματίζεται με το γραφένιο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Yannis Mouratidis

  Το 2013, η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο πρόγραμμα Grafhene Flagship για να αντλήσει τα οφέλη από την αξιοποίηση του νέου, θαυμάσιου υλικού που ονομάζεται γραφένιο αλλά και να ενεργοποιήσει ερευνητικές κοινότητες στον ακαδημαϊκό χώρο και τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να επιτύχουν το στόχο.

  Στις αρχές Μαΐου, η διοίκηση του προγράμματος απέστειλε πρόσκληση προς νέους βιομηχανικούς εταίρους να φέρουν συγκεκριμένες δυνατότητες βιομηχανικής και τεχνολογικής μεταφοράς ή ικανότητες που θα συμπληρώνουν την παρούσα κοινοπραξία στο επόμενο βασικό project.

  Στις 23 Μαΐου, μια νέα ανακοίνωση έριξε φως στα πειράματα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, που θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα πειράματα διεξήχθησαν σε περιβάλλον παραβολικών πτήσεων με μηδενική βαρύτητα, όπου δοκιμάζονται συσκευές θερμικής διαχείρισης γραφενίου για διαστημικές εφαρμογές.

  Η θερμική διαχείριση είναι σημαντική ώστε οι δορυφόροι και άλλος εξοπλισμός να λειτουργούν σωστά στο διάστημα. Η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ των δύο πλευρών ενός δορυφόρου -για παράδειγμα, οι πλευρές που βλέπουν προς τον ήλιο και αυτές που δεν βλέπουν- μπορεί να ξεπερνά του 200 βαθμούς Κελσίου. Η αφαίρεση ανεπιθύμητης θερμότητας και η αποφυγή βλάβης του εξοπλισμού απαιτεί τη χρήση μιας διφασικής συσκευής μεταφοράς θερμότητας που συνδέεται με τον αγωγό θερμότητας για τη διάχυση της πλεονάζουσας θερμότητας.

  Οι συσκευές αυτές ψύχουν ηλεκτρονικές συσκευές και όργανα χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που παράγουν για να εξατμίσουν ένα υγρό μέσα σε ένα φυτίλι. Το φυτίλι είναι παραδοσιακά κατασκευασμένο από πορώδες μέταλλο. Στην περίπτωση αυτού του πειράματος, το φυτίλι θα επικαλυφθεί με γραφένιο για να βελτιωθεί η μεταφορά θερμότητας μεταξύ των ηλεκτρονικών μονάδων και του υγρού.

  Το πείραμα ξεκίνησε ως ένα έργο συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της Graphene Flagship, του Université Libre de Bruxelles, του Πανεπιστημίου του Cambridge, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας (CNR) και του βιομηχανικού εταίρου Leonardo.

  "Αυτό το νέο πείραμα παραβολικής πτήσης είναι ένα περαιτέρω βήμα για τη δοκιμή του γραφενίου στο διάστημα", εξήγησε ο Carlo Iorio, ανώτερος ερευνητής στο Université Libre de Bruxelles και συντονιστής των πειραμάτων μηδενικής βαρύτητας. "Τον Ιούνιο, η Graphene Flagship θα δοκιμάσει το γραφένιο σε μια εκστρατεία πυραύλων μετρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί στη Kiruna, της Βόρειας Σουηδίας".

  Η εκστρατεία πυραύλων θα παρέχει στους ερευνητές έξι λεπτά μικροβαρύτητας. Στο διάστημα αυτό, θα δοκιμάσουν θεμελιώδεις πτυχές των λύσεων γραφενίου, τις ίδιες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των συσκευών θερμικής διαχείρισης, βασικά εργαλεία για το μέλλον της διαστημικής εκμετάλλευσης.

  Εάν οι προβλέψεις των αναλυτών αποδειχθούν σωστές, η παγκόσμια αγορά γραφενίου αναμένεται να φθάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, από 97 εκατομμύρια δολάρια το 2017, κερδίζοντας περίπου 40% κάθε χρόνο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $