Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 19:28

  Eddie Brown: Μία από τις καλύτερες, άγνωστες ιστορίες της Wall Street

  Eddie Brown: Μία από τις καλύτερες, άγνωστες ιστορίες της Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antoine Gara

  Μέσα σε ένα τετραώροφο ανακαινισμένο πολυτελές αρχοντικό του 19ου αιώνα στην ιστορική συνοικία Mount Vernon της Βαλτιμόρης, τρεις από τους καλύτερους επενδυτές της Wall Street "ψήνονται" μέσα σε μια αίθουσα συσκέψεων με επένδυση από ξύλο καθώς ο ήλιος μπαίνει από τα παράθυρα. 

  "Συνήθως όταν διώχνουμε κάτι από το χαρτοφυλάκιο, διώχνουμε τα λάθη του Kempton" αναφέρει ο Keith Lee γελώντας αναφερόμενος στον Kempton Ingersol τον διαχειριστή του χαρτοφυλακίου της Brown Capital και γαμπρός του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της, Εddie Brown. 

  O Lee, 59 ετών, είναι πρόεδρος της Brown Capital των $12 δισ. (assets) και ηγέτης μιας ομάδας διαχειριστών χαρτοφυλακίων. 

  Είναι μεσημέρι Τετάρτης και οι μετοχές υποχωρούν. Αυτοί οι διαχειριστές fund γελούν σε μια εποχή που οι περισσότεροι άλλοι ενεργοί διαχειριστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με ρευστοποιήσεις. Η Brown Capital είναι μια stock picking επιχείρηση παλιάς κοπής που δεν κυνηγάει τις τελευταίες τάσεις της Wall Street. Αντίθετα κυνηγά μη δημοφιλείς αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες. Έχετε ποτέ ακούσει για τις εταιρείες Balchem, Bio – Techne, Manhattan Associates, Tyler Technologies ή Veeva Systems; Είναι μεταξύ των κορυφαίων συμμετοχών της Brown. Και όλες έχουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις που ανταγωνίζονται την Apple. 

  Ο Βrown αγοράζει κυρίως εταιρείες που αναπτύσσονται και έχουν έσοδα μικρότερα από $250 εκατομμύρια. Η προσέγγισή του είναι απλή: βρείτε επιχειρήσεις που εξοικονομούν χρόνο, χρήματα, πονοκεφάλους και ζωές! Έπειτα δείτε εάν η διοίκηση έχει την ικανότητα να εκτελέσει μια στρατηγική ανάπτυξης που θα δώσει ώθηση στα προϊόντα ή στην τεχνολογία της σε νέες αγορές. Αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε αγοράστε την μετοχή και περιμένετε.  

  H επένδυσή της στην εταιρεία Cognex Corp., μια εταιρεία στην Μασαχουσέτη που κατασκευάζει εξοπλισμό μηχανικής όρασης, ξεκίνησε το 1992 όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν κάτω από $200 εκατομμύρια. Σήμερα η μετοχή αντιπροσωπεύει το 5% του fund και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα περίπου $8 δισ. 

  Μέχρι στιγμής φέτος, η Small Company Fund του Brown ενισχύεται κατά 21% ξεπερνώντας την αγορά και έφτασε να έχει κατά μέσο όρο ετήσια απόδοση 19% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Aπό την ίδρυσή της το 1992, το fund έχει ενισχυθεί 22 φορές! 

  "Λαμβάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ σοβαρά" ανέφερε ο Lee που ξεκίνησε την εταιρεία πριν από 28 χρόνια. "Προσπαθούμε απλώς να μην πάρουμε τους εαυτούς μας τόσο σοβαρά". 

  Η ανεπίσημη κουλτούρα της εταιρείας και η δέσμευσή της να προωθήσει τις μη αγαπητές μετοχές αντανακλούν από πολλές απόψεις το απίστευτο ταξίδι της ζωής του Eddie Brown. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ιστορίες της Αφρο-αμερικανικής επιτυχίας στη Wall Street. 

  O Brown, 78 ετών, γεννήθηκε στην Απόπκα της Φλώριντα το 1940 από μια ανύπαντρη μητέρα 13 ετών και μεγάλωσε με τους παππούδες σε ένα τμήμα της πόλης όπου δεν υπήρχαν πλακόστρωτοι δρόμοι, ηλεκτρισμός ή υδραυλικές εγκαταστάσεις εντός του σπιτιού. Ο παππούς του εργαζόταν σε χωράφια με εσπεριδοειδή όπου και ο Brown επίσης εργάστηκε ως παιδί και η γιαγιά του ήταν εργάτρια σε ένα φυτώριο. Η γιαγιά του Brown κάποια στιγμή θα πάρει τον εγγονό της και θα τον πάει να δει υπαλλήλους γραφείου, λέγοντάς του: "Εάν συνεχίσεις στο σχολείο και δουλέψεις σκληρά μπορείς και εσύ μια μέρα να κάτσεις πίσω από ένα γραφείο όπως αυτός εδώ ο άνθρωπος με το άσπρο πουκάμισο και τη γραβάτα και τότε δεν θα χρειάζεται να βγεις στα χωράφια και στον καυτό ήλιο". 

  Δύο πράγματα καθοδήγησαν τον Brown. Ο θείος του Jake, ένας επιχειρηματίας που είχε φορτηγά που μετέφεραν εσπεριδοειδή, εργάτες και αλκοόλ που του έδειξε πως μπορεί να κερδίζει χρήματα χωρίς να έχει κάποιον προϊστάμενο. Οι δάσκαλοι στο σχολείο του επίσης του έλεγαν συνέχεια πως ως μαύρος θα πρέπει να είναι δύο φορές καλός για να τα καταφέρει. 

  Το 1955 όταν ο Βrown ήταν στην πρώτη λυκείου η γιαγιά του πέθανε. Ένας ξάδερφός του φοβήθηκε πως ο Εddie θα ακολουθούσε το μονοπάτι του θείου του (o Jake κατέληξε στη φυλακή) και κάλεσε την 27χρονη μητέρα του Brown να ζήσει μαζί με τον γιο της στην Πενσυλβάνια. 

  Εκεί οι λευκοί διευθυντές του Brown στο νέο του σχολείου υπέθεσαν πως θα έπρεπε να επαναλάβει την ίδια τάξη και να ακολουθήσει το πρόγραμμα που οδηγεί σε χειρωνακτικές τέχνες αλλά η μητέρα του Brown ζήτησε να τοποθετηθεί ο γιος της σε τμήμα προετοιμασίας για κολέγια. Στη συνέχεια ο Brown έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στο Howard University, όπου ιστορικά φοιτούν αφροαμερικανοί. 

  Μια γυναίκα η οποία διατήρησε την ανωνυμία της, από την Άλενταουν, πλήρωσε για τα δίδακτρα, το δωμάτιο και τα βιβλία του Brown στο Howard, όπου και συνάντησε τη γυναίκα του Sylvia με την οποία είναι παντρεμένος 56 χρόνια. Αφού αποφοίτησε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός το 1961, ο Brown εργάστηκε στη Martin Marietta και στη συνέχεια στην IBM. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανακάλυψε την αγάπη του για τις επενδύσεις και φοίτησε στο Indiana University με υποτροφία. Μετά την αποφοίτησή του το 1970, εργάστηκε στο Κολόμπο, στην Ιντιάνα, στο Irwin Management, ένα οικογενειακό γραφείο που ιδρύθηκε από τον J. Irwin Miller, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cummins Engine. 

  Στην εταιρεία, ο Brown έγινε αναλυτής μετοχών. Το 1973 ο πρόεδρος της T.Rowe Price, Charles Shaeffer, προσέφερε στον Brown τη θέση του fund manager. Λίγο αργότερα ο Shaeffer, κοντά στη συνταξιοδότηση παρέδωσε πολλούς από τους λογαριασμούς του στον Brown ο οποίος έμεινε έκπληκτος από το γεγονός πως μερικοί από τους πελάτες του αντέδρασαν: "Μου έμαθε κάτι" αναφέρει ο Brown "Τα χρήματα είναι πράσινα".  

  Το 1979 ο Brown άρχισε να εμφανίζεται τακτικά στο εβδομαδιαίο σόου PBS Wall Street Week με τον Louis Rukeyser. Ο Brown ξεκίνησε τη δική του εταιρεία το 1983. Ο πρώτος του λογαριασμός, $200.000, ήρθε σε αυτόν μέσω μιας επιστολής που στάλθηκε στο σόου. Ήταν η πρώην προσωπική γραμματέας του Προέδρου Johnson, Geraldine Whittington, η πρώτη Αφροαμερικανή που δούλεψε στον Λευκό Οίκο σε αυτή τη θέση. 

  Το 1992 ο πρώην συνάδελφός του Brown, Robert Hall, τον προέτρεψε να ξεκινήσει το δικό του μοναδικό fund για μικρές εταιρείες το οποίο όμως θα αξιολογούσε τις επιχειρήσεις από τα έσοδά τους και όχι από την κεφαλαιοποιησή τους. Το fund, το οποίο ο Hall διαχειρίστηκε μαζί με τον Βrown, σύντομα άρχισε να ρίχνει το βάρος του στον κλάδο της περίθαλψης, των υπηρεσιών και της τεχνολογία. Απέφυγε τα ακίνητα και τις τράπεζες. 

  Για να επωφεληθούν στον τομέα της περίθαλψης, οι managers του Βrown επιστράτευσαν ειδικούς από το κοντινό Johns Hopkins University για να τους διδάξουν. Οι ιδέες έρχονταν από παντού. Πεινασμένος από ένα επιχειρηματικό ταξίδι στο Midwest το 1998, ο Lee ανακάλυψε το Panera Bread όταν μπήκε σε ένα από τα καταστήματά ονόματι Saint Louis Bread Co. Ανακάλυψαν την Green Mountain Coffee Roaster όταν διάβασαν ένα άρθρο σε εφημερίδα όταν ήταν απλά μια εταιρεία χοντρικής στο Βερμόντ. Η μετοχή της ήταν η καλύτερη επένδυση της εταιρείας η οποία ενισχύθηκε 90 φορές έως ότου πωλήθηκε το 2012. 

  Δεν ήταν όμως όλα επιτυχίες. Μία από τις κορυφαίες του τοποθετήσεις, η Ιnogen, η κατασκευάστρια εταιρεία φορητών δεξαμενών οξυγόνου στην Καλιφόρνια, είχε απώλειες στα κέρδη και υποχώρησε κατά 76% μέσα σε οκτώ μήνες. 

  Το 2013, μετά από δύο δεκαετίες με μέση ετήσια απόδοση 14%, το Small Company Fund της Brown Company προσέγγισε νέους επενδυτές. Ο Brown και ο Lee τώρα εφαρμόζουν την στρατηγική τους σε μετοχές ακόμα μικρότερων εταιρειών στο εξωτερικό. 

  Το International Small Company Fund των $400 εκατ. απέδωσε κατά μέσο όρο 18% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια σε σχέση με το 10% των αντίστοιχων εταιρειών. Η μεγαλύτερη συμμετοχή της είναι στο Mercado Libre, την νοτιοαμερικανική έκδοση του Amazon.com με έδρα την Αργεντινή.

  Το 2016, ολοκλήρωσε ένα σχέδιο ιδιοκτησίας μετοχών των εργαζομένων που σημαίνει πως οι 36 εργαζόμενοι του Brown, 70% εξ αυτών προέρχονται από μειονότητες, τώρα κατέχουν την επιχείρηση της Βαλτιμόρης. Ο Brown λαμβάνοντας έμπνευση από τον ανώνυμο ευεργέτη του στο Άλενταουν διοχετεύει τα χρήματά του παντού. Ο ίδιος και η Sylvia έχουν διανείμει πάνω από $39 εκατομμύρια σε δεκάδες εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και καλλιτεχνικές προσπάθειες ειδικά στη Βαλτιμόρη. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $